Ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, Τάκης Δούμας, μίλησε την Τρίτη (14/1) στον ARENA FM 89.4 για τις εξελίξεις γύρω από την κατασκευή. Από τα λεγόμενά του έγινε αντιληπτό ότι τα διαδικαστικά για την έναρξη του σημαντικού αυτού έργου προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, αν και οι εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος και όχι το τρέχον.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για το ειδικό χωρικό σχέδιο: “Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για όλες τις μελέτες που πρέπει να κατατεθούν ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση της χωροθέτησης. Όλες αυτές θα κατατεθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν το τέλος του Ιανουαρίου. Ξέρω πως υπάρχει διάθεση από το υπουργικό και πρωθυπουργικό γραφείο για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Υπάρχουν βέβαια κάποια χρονικά όρια που δεν συμπιέζονται. Υπάρχει ένα δίμηνο υποχρεωτικό για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ας μην είμαστε παράλογοι, δεν μπορεί από την στιγμή που θα κατατεθούν οι μελέτες να ελεγχθούν την επόμενη μέρα. Μέχρι το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε τελειώσει όλους τους ελέγχους και να οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Αν όλα πάνε καλά μέσα στο 2020 θα έχουμε προεδρικό διάταγμα”.
Για το αν είναι το πρώτο μεγάλο έργο στην χώρα με ειδικό χωρικό σχέδιο: “Δεν έχει γίνει άλλο, της ΑΕΚ δεν είναι με ειδικό χωρικό. Έχει λίγους μήνες που ξεμπέρδεψαν με όλα τα διαδικαστικά του νέου τους γηπέδου. Δεν έχουμε στην χώρα κανένα εγκεκριμένο έργο με ειδικό χωρικό σχέδιο. Το πρώτο που ίσως προηγηθεί αυτό του ΠΑΟΚ, θα είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ”.
Για το αν το διάστημα των διαβουλεύσεων είναι το μοναδικό διάστημα ενστάσεων πάνω σε αυτό το εγχείρημα: “Μέσα σε αυτό το διάστημα ο καθένας μπορεί να καταθέσει την ένσταση του, είτε μιλάμε για κάποιον που συμμετέχει στην διαβούλευση, είτε για έναν πολίτη”.
Για την χωρητικότητα του γηπέδου: “Δεν έχουμε πρόβλεψη διότι εμείς δεν κάνουμε την αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά βάζουμε τα όρια του πληθυσμού. Πρέπει να αντέχει η περιοχή περιβαντολλογικά και κυκλοφοριακά το έργο. Το 41.926 δεν το πιστεύαμε ούτε εμείς, αλλά έτσι μας βγήκε μέσα από τους συντελεστές που μπήκαν. Είναι ένα θετικό σημάδι πάνω από όλα”.
Για την υπογειοποίηση: “Είναι ένα έργο σημαντικό κυκλοφοριακά και όχι με μεγάλο κόστος. Πρέπει να μετακινηθούν κάποιοι αγωγοί, αλλά έχουν γίνει παρόμοια έργα στην πόλη, οπότε υπάρχει η τεχνογνωσία. Δεν είναι δεδομένο για το ποιος θα χρημοτοδοτήσει την υπογειοποίηση. Σίγουρα θα υπάρχει κάποια συμμετοχή σε αυτό, ίσως και από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ. Θα υπάρξουν προγραμματικές συμβάσεις ώστε να γίνουν κάποια έργα έξω το γήπεδο. Ενδεχομένως να συμβάλλει και η Περιφέρεια σε αυτά”.
Για την μορφή του γηπέδου: “Νομίζω τα περιθώρια του γηπέδου δεν θα έχουν τεράστιες διαφορές με το τωρινό. Το οικόπεδο του γηπέδου δεν θα έχει μεγάλη διαφορά ως σχήμα και ως μέγεθος. Ίσως να υπάρξει μια μικρή μετατόπιση βορειοδυτικά και όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένο από την Μικράς Ασίας, ώστε να υπάρχει μια αναπνοή από τον δρόμο της Μικράς Ασίας με το γήπεδο.”.
Για τα σχολεία και τις θέσεις πάρκινγκ: “Δεν πειράζονται. Μόνο, εξωραΐζονται αν το συμφωνήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Θα εξωραϊστούν οι αυλές τους, για να ταιριάζει με την περιοχή. Δεν πρόκειται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης. Προβλέπονται οι 400 περίπου υπόγειες θέσεις στάθμευσης κάτω από το γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ έχει υποχρέωση να της δημιουργήσει μέσα στην παραχώρηση. Δηλαδή στο γήπεδο και στα διπλανά ακίνητα που παραχωρήθηκαν. Αν υπολογιστούν και αυτές που θα δημιουργηθούν στη Λαμπράκη, τότε ξεπερνάμε κατά πολύ τις υποχρεωτικές 600”.
Για την αρχιτεκτονική μελέτη: “Η αρχιτεκτονική μελέτη δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά της ΠΑΕ. Τα πάντα οριστικοποιούνται με το προεδρικό διάταγμα. Από την ώρα που το έχεις, αρχίζουν οι πραγματικές σου υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε εργασίες από το καλοκαίρι του 2020 όμως. Πιο πολύ είναι πιθανό να αρχίσουν οι εργασίες μέσα στο 2021. Δεν ξέρουμε για το πόσο γρήγορα θα φτιαχτεί το γήπεδο πάντως. Τα πάντα είναι θέμα χρηματοδότησης. Δεν πρέπει να έχεις εμπλοκές. Το ειδικό χωρικό δεν ξεπερνάει την αρχαιολογία για παράδειγμα. Στα περισσότερα σημεία που θέλουν να γίνει το γήπεδο έχουν υπάρξει ήδη οι εκσκαφές και υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα βρεθεί κάτι σοβαρό, για να αργήσει να συνεχιστεί το έργο”.
Για το τι θα γίνει με την λαϊκή στην Τούμπα, όταν θα αρχίσουν τα έργα για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά και για το μπλοκάρισμα της Κλεάνθους: “Ένα από τα πρώτα θέματα που θέσαμε στον Δήμο, ήταν αν θα βάλουμε στο κάδρο μας την περίφημη λαϊκή. Η απάντηση που λάβαμε ήταν η κατάργησή της. Τον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν τον αφορά, αν μεταφερθεί κάπου, γιατί με τις λαϊκές ασχολείται η Περιφέρεια. Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει λαϊκή στην Κλεάνθους και κατά την διάρκεια του έργου, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του. Δεν είναι στις προβλεπόμενες μελέτες που κάνουμε η χρήση της στο σημείο που την ξέρουμε ως σήμερα. Υπάρχει σκέψη για μεταφορά της κάπου αλλού. Το μπλοκάρισμα της Κλεάνθους είναι ένα μείζον ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζει μελέτη. Η Κλεάνθους μπλοκάρει μια φορά την εβδομάδα με τη λαϊκή και έτσι καταλαβαίνουμε πως αυτός ο δρόμος πρέπει να παραμένει ανοιχτός ακόμη και όταν γίνονται οι αγώνες. Πρέπει η Κλεάνθους να μην κλείνει ποτέ και αυτό το πετυχαίνουμε με την υπογειοποίηση”.