O τεχνικός της ΑΕΚ Κ19 μίλησε για την έως τώρα πορεία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα της Super League Κ19, στον τρόπο που γίνεται η δουλειά στην Ακαδημία της «Ένωσης», αλλά και την προοπτική που έχουν τα παιδιά σε τέτοια ηλικία.

O τεχνικός της ΑΕΚ Κ19 μίλησε για την έως τώρα πορεία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα της Super League Κ19, στον τρόπο που γίνεται η δουλειά στην Ακαδημία της «Ένωσης», αλλά και την προοπτική που έχουν τα παιδιά σε τέτοια ηλικία.

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε στην «Ώρα των Σπορ» ο Ηλίας Καλοπήτας:

Σε μία πρώτη αποτίμηση της δουλειάς του με την Κ19 της ΑΕΚ, στην οποία βρίσκεται από το καλοκαίρι: «Αν το πάρουμε από το καλοκαίρι, ξεκινήσαμε με άλλο επιτελείο. Υπήρξαν αρκετές αλλαγές. Η αλήθεια είναι πως αν είναι να κρίνουμε την ομάδα με βάση της βαθμολογικής συγκομιδής, είναι ικανοποιητική, απλά εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Αν πάρουμε τα παιχνίδια ξεχωριστά, θα δούμε πως χάθηκαν βαθμοί στο τελευταίο λεπτό, κάτι που συνέβη σε δύο περιπτώσεις. Αυτό έχει να κάνει με την απειρία της διαχείρισης του αποτελέσματος. Νομίζω πως από τον τομέα τύχη, δεν έχουμε πάρει τίποτα, σε κανένα παιχνίδι απολύτως. Ακόμα και π.χ. με τον ΠΑΟΚ, είχαμε την κατοχή, μείναμε με δέκα παίκτες, είχαμε δοκάρι κλπ. Θα μπορούσαμε να είχαμε γενικά καλύτερη συγκομιδή. Φέτος, η ομάδα έχει μπει σε μία διαδικασία να κοιτάει και το αποτέλεσμα, χωρίς φυσικά να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο. Ο στόχος της ομάδας είναι να παίξει όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο και να συνδυάσει το αποτέλεσμα. Πρέπει να περάσει στη νοοτροπία των παιδιών και η διαχείριση του αποτελέσματος. Αυτό το πληρώσαμε καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία, πάνω σε αυτόν τον τομέα».

Για το… βάρος της ευθύνης που έχει να διαχειριστεί την τελευταία ηλικιακή ομάδα των Ακαδημιών της ΑΕΚ: «Ο μεγαλύτερος όγκος των ποδοσφαιριστών, είναι νεαρά παιδιά 2001 και 2002. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά πάνε ακόμα στο σχολείο ή έχουν τις σχολές τους, κάτι που δυσκολεύει την καθημερινότητα τους που είναι άκρως απαιτητική. Όπως είναι και υψηλές οι απαιτήσεις στην προπόνηση που κάνουμε. Όλα αυτά, κουράζουν τα παιδιά».

Για την μετάβαση από τις αντρικές ομάδες, στις αναπτυξιακές και την φιλοσοφία που θέλει να περάσει στα νεαρά παιδιά: «Προσωπικά, έχω προπονήσει και τις δύο κατηγορίες. Είχα υπάρξει προπονητής των Ακαδημιών της ΑΕΚ, που είχα κάνει μία διετή θητεία τότε με καλά αποτελέσματα. Πέρα από το τακτικό κομμάτι που μπορούν να πάρουν από εμένα, καθώς έχω μία εμπειρία 17 χρόνων στον χώρο. Έχω περάσει από πολλά πόστα. Θέλω να τους μεταφέρω τον ρεαλισμό που υπάρχει. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Είμαι αυστηρός και απαιτητικός με τους ποδοσφαιριστές μου. Είναι θετικό και έτσι το βλέπουν οι ποδοσφαιριστές μου».

Για την πρώτη του θητεία στα «κιτρινόμαυρα»: «Τότε ήταν η Κ21 και Κ18, εγώ ήμουν στους πιο νέους ηλικιακά. Είχα παίκτες τους Κώστα Μανωλά, Βίκτωρα Κλωναρίδη, Παναγιώτη Ταχτσίδη, Σάββα Γκέντζογλου, Μιχάλη Παυλή, Δημήτρη Γροντή, Ηρακλή Γαρουφαλιά, Νίκο Ζιάμπαρη, Αλέξανδρο Νικολιά και άλλους πολλούς. Οι συνθήκες τότε ήταν πολύ άσχημες. Είχα φορτωμένο μπάλες και φανέλες το αμάξι μου, τρέχαμε από το ένα γήπεδο στο άλλο, αλλά υπήρχε πολύ καλο υλικό. Θεωρώ ότι είχε γίνει καλό scouting. Σε σχέση με το τότε, τώρα είναι η… μέρα με τη νύχτα τα πράγματα. Τώρα είναι χαρά για έναν ποδοσφαιριστή, να έρθει να δουλέψει εδώ. Το πως είναι στημένη και οργανωμένη η Ακαδημία ευνοεί πολύ».

Για την επιστροφή του στους πάγκους των Ακαδημιών, μετά από τις αντρικές ομάδες: «Η αλήθεια είναι ότι το επιδίωξα. Μπούχτισα, ήθελα να αλλάξω περιβάλλον και καθημερινότητα. Ήθελα ένα περιβάλλον με περισσότερη υγεία. Η αλήθεια είναι αυτή. Ήμουν σε ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό. Αυτό κουράζει σε όποια κατηγορία και αν είναι. Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις, ζεις μόνο με το αποτέλεσμα. Η διαφορά μεταξύ των δύο θέσεων, είναι πως στις Ακαδημίες κρίνεσαι μακροπρόθεσμα, ενώ στους άντρες πας από ματς σε ματς. Τώρα μπορώ να προσφέρω πιο πολλά πράγματα».

Για έναν ειδικό ρόλο που πήρε στην ΑΕΚ, για να μάθει η ομάδα να ζητάει το αποτέλεσμα στα ματς: «Το αποτέλεσμα πρέπει να μπει στην ζωή ενός παίκτη που είναι στην Ακαδημία της ΑΕΚ. Πρέπει να εκπαιδευτεί με την πίεση οποιασδήποτε μορφής. Υπάρχει πιο τεχνητή πίεση, σε σύγκριση μίας αντρικής ομάδας. Πρέπει να βρούμε τρόπους, προκειμένου να τσεκάρουμε τους παίκτες και σε αυτόν τομέα. Μου αρέσει αυτό το κομμάτι, έχω μάθει να ζω με αυτό, χωρίς να σε καταβάλει. Οι προπονητές βγάζουμε συμπεράσματα από αυτό, πόσο μάλλον για την Κ19. Πιστεύω πως έλειπε ο… ρεαλισμός από την Ακαδημία, πιστεύω γίνεται μία επένδυση εδώ».

Για το αν υπάρχουν παίκτες στην ομάδα που μπορούν να μας απασχολήσουν έντονα στο μέλλον: «Βάσει της εμπειρίας μου σε αυτό το κομμάτι βλέπω ποδοσφαιριστές που αύριο-μεθαύριο θα μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Ειλικρινά, το πιστεύω. Μπορεί να έχω τώρα μία εικόνα για τους παίκτες, αλλά έχω δει μέσα σε λίγο διάστημα ποδοσφαιριστές να κάνουν μεγάλη άνοδο. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στις επιλογές σου. Μέχρι και τελευταία στιγμή πρέπει να είμαστε εγκρατείς και να έχουμε «ακτινογραφήσει» καλά ένα παιδί πριν βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Ακόμα έχουμε να δούμε πράγματα. Έχουμε 5 μήνες γεμάτους ποδόσφαιρο».

Για το επόμενο ματς της Κ19 κόντρα στον ΠΑΟ, στις 5 Ιανουαρίου, στο πρώτο ματς της σεζόν και αν μπορεί να κρίνει τους στόχους της ομάδας: «Ακόμα και στις ομάδες που έχω πάρει το πρωτάθλημα, δεν μιλάω ποτέ πως θα πάω να το πάρω. Δεν είμαι προληπτικός, αλλά πάντα λέω ότι θα κάνω πρωταθλητισμό. Η μεγάλη κουβέντα πως «θα πάρουμε το πρωτάθλημα», δεν χρειάζεται να το πούμε, αλλά το πως θα κάνουμε την πορεία που πρέπει μέχρι το τέλος. Ένα αποτέλεσμα στο Κορωπί, αλλάζει ψυχολογικά και βαθμολογικά την κατάσταση. Έχουμε μία ομάδα που είναι πολύ ανταγωνιστική. Έχει παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο, με καλή άμυνα και επίθεση. Έχουμε απαιτήσεις από το σύνολο. Το μεγαλύτερο κίνητρο για εμάς, είναι να δείξουμε τις ικανότητες μας. Στα δυνατά τεστ τα πήγαμε καλά φέτος. Έχουμε ακόμα αρκετά ντέρμπι να δώσουμε, στα οποία θα δείξουμε τι αξίζουμε. Φυσικά, υπάρχει και το γεγονός πως η ηλικιακή ομάδα που ασχολούμαστε δεν έχει μία… σταθερότητα. Στους άντρες είναι πιο στάνταρ τα πράγματα. Εμείς οι προπονητές πρέπει να τους… ψήσουμε και σε αυτό. Φέτος δεν έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα. Με τον παράγοντα τύχη, πολύ πιθανό να είχαμε και 5 βαθμούς πάνω».