Αποφασισμένος να βάλει τέλος με κάθε τρόπο σε βία και εμπρηστικές δηλώσεις παρουσιάστηκε σε συνέντευξή του στον “Φιλελεύθερο” ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
‒ Τα φαινόμενα βίας στα ελληνικά γήπεδα συνεχίζονται. Τι θα κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε;
Υπάρχει η πολιτική βούληση, συγκεκριμένο σχέδιο και με ποιους άξονες;
Το πρόβλημα της βίας είναι ένα θέμα που έχει πολλές και βαθιές ρίζες. Δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας στον αθλητισμό είναι η ασφάλεια στα γήπεδα, η αντιμετώπιση της βίας και η επιστροφή στις κερκίδες των φιλάθλων και των οικογενειών.
Ήδη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία κι αφού ενημερώσαμε τις διεθνείς και εγχώριες ποδοσφαιρικές αρχές, τις ομάδες, ακόμα και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ετοιμάσαμε μια πρώτη δέσμη μέτρων που τις επόμενες ημέρες φέρνουμε στη Βουλή. Συστήσαμε, επίσης, μαζί με FIFA/UEFA, που μας διέθεσαν τους καλύτερους ειδικούς τους, μια διυπουργική “επιτροπή καθοδήγησης” που θα προτείνει λύσεις (τόσο για τη βία όσο και για προσυνεννοημένα -πέραν της προγραμματισμένης κύρωσης της σύμβασης Macolin από το Κοινοβούλιο), εν όψει της κατάθεσης του αθλητικού νομοσχεδίου.
Η δήλωση-σύσταση, επίσης, που έκανα τις προάλλες για «εμπρηστικές και απαξιωτικές δηλώσεις/ανακοινώσεις παραγόντων και ΠΑΕ», ήταν η τελευταία προειδοποίηση. Δεν είμαι διατεθειμένος να μείνω παρατηρητής. Θα προχωρήσω σε διοικητικά μέτρα που προβλέπονται από το νόμο, μετά βέβαια και από τις πρωτοβουλίες του αθλητικού εισαγγελέα.
Συνεπώς όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει και σχέδιο και πολιτική βούληση για να γίνει το ποδόσφαιρο ξανά ψυχαγωγία για όλους.
‒ Πέρα από τη βία, τα ελληνικά πρωταθλήματα, κυρίως σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, εδώ και χρόνια, βρίσκονται στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε. Προτίθεστε να παρέμβετε και προς ποια κατεύθυνση;
Τα επαγγελματικά μας πρωταθλήματα πάσχουν σε δύο επίπεδα: Στην εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών, που τα διέπουν, αλλά και στη διοικητική πνοή των Ομοσπονδιών και των Λιγκών που τα διοργανώνουν. Η πλήρης τήρηση, λοιπόν, του κανονιστικού πλαισίου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μόνο έτσι μπορεί να εδραιωθεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ισονομίας.
Και βέβαια δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Είναι συνολικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν διοικήσεις που έχουν «ξεχάσει» να ανανεωθούν διοικητικά. Σίγουρα θα αλλάξει το καθεστώς εκλογής και ο αριθμός θητειών. Είναι ένα ζήτημα που έχει μπει στο τραπέζι και όπως βλέπουμε γίνεται αποδεκτό από την αθλητική κοινότητα της χώρας. Πρέπει να μπει φραγμός σε κάποιους που έχουν «ξεχαστεί» στη θέση του Προέδρου. Η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και σοβαρής οικονομικής διαχείρισης στις Ομοσπονδίες είναι ζητήματα που επίσης μας απασχολούν.
Και βέβαια, πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα του κρατικοδίαιτου αθλητισμού. Ετοιμάζουμε ένα point system για δικαιότερη κατανομή των επιχορηγήσεων, αλλά επιβάλλεται ο αθλητισμός να συνδεθεί με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
‒ Ποιες είναι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ που ανακοινώσατε, μετά από σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στις αρχές Αυγούστου;
Το ντόπινγκ οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε δραστικά και σε κάθε μορφή του, καθώς εξαπλώνεται, ακόμα και στον σχολικό αθλητισμό. Για το λόγο αυτό αναλάβαμε δράση άμεσα, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του ΕΣΚΑΝ, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ είχε βγάλει “κίτρινη” κάρτα στη χώρα μας. Επιπλέον διασώσαμε και του παρέχονται πλέον ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης, το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ, με την υλοποίηση της υπαγωγής του στον “Δημόκριτο”. Η εγκατάλειψη της προηγούμενης κυβέρνησης σ’ αυτό το κρίσιμο για την κοινωνία ζήτημα, ανατρέπεται με πολλή και σκληρή δουλειά και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Σύντομα με την έγκριση του Πρωθυπουργού θα έχουμε να ανακοινώσουμε ευχάριστα νέα.