Μετά από εννέα ημέρες δυνατών προπονήσεων και σκληρής δουλειάς στην Ολλανδία, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του και ο Αντρέα Στραματσόνι μίλησε στους Έλληνες απεσταλμένους των ΜΜΕ για τον αγωνιστικό σχεδιασμό για τη νέα σεζόν, τα πλάνα και τη φιλοσοφία του για το Τριφύλλι.
Ο Ιταλός τεχνικός αναφέρεται μεταξύ άλλων στον βασικό ευρωπαϊκό στόχο της ομάδας του και στην επιλογή του 4-2-3-1, ενώ εκφράζει την επιθυμία για αλλαγή νοοτροπίας στο ποδοσφαιρικό τμήμα και σχολιάζει παίκτες- “κλειδιά” για το παιχνίδι της ομάδας του.
Αναλυτικά το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Αντρέα Στραματσόνι:
-Κόουτς ολοκληρώσατε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία. Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο της ομάδας και τους νέους παίκτες; Θεωρείτε ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι έτοιμος για τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια;
” Ασφαλώς και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η προετοιμασία μας είναι διαφορετική σε σχέση με μια προετοιμασία που θα γινόταν αν είχαμε υποχρεώσεις μόνο για το ελληνικό πρωτάθλημα. Και αυτό γιατί πρέπει να είμαστε άμεσα έτοιμοι. Το κομμάτι της φυσικής κατάστασης είναι διαφορετικό. Φυσικά και πρέπει να δουλέψουμε, όμως δεν μπορούμε να δουλέψουμε πολύ σκληρά στον τομέα της φυσικής κατάστασης, γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε τρεις εβδομάδες. Έχουμε επικεντρωθεί στην προετοιμασία μας πάνω σε αυτόν τον στόχο. Για εμάς το Γιουρόπα Λιγκ είναι ο βασικός μας στόχος, θέλουμε να προκριθούμε στη φάση των ομίλων και επικεντρωνόμαστε σε αυτό “.
-Είναι η ταχύτητα ένα από τα πράγματα που θέλετε να “προσθέσετε” στο νέο Παναθηναϊκό;
” Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σε ένα επίπεδο και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια σε άλλο. Έχω συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και γνωρίζω ότι η ένταση και η ποιότητα είναι πολύ διαφορετική, ενώ πρέπει επίσης να αλλάξουμε και τη νοοτροπία. Στην Ευρώπη δεν μπορείς να χάσεις. Στο πρωτάθλημα ίσως μπορέσουν κάποιες στιγμές να “ξεχαστούν” τα λάθη σου, όχι όμως και στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα από τα κομμάτια πάνω στα οποία δουλεύουμε και κάτι που δεν με άφησε καθόλου ικανοποιημένο την περσινή σεζόν. Φυσικά δεν είναι εύκολο να δουλέψεις πάνω σε αυτό κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό δεν είναι δικαιολογία, αλλά θέμα δουλειάς. Από τη μια πλευρά είναι αλήθεια. Πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο “έντασης” στο παιχνίδι μας “.
– Δουλέψατε τις πρώτες ημέρες προετοιμασίας σε ένα πλάνο με δύο επιθετικούς, όμως στην πορεία το διαφοροποιήσατε και δουλέψατε σε ένα πλάνο με έναν επιθετικό. Είναι κάτι που δουλεύετε για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια ή είναι ο γενικότερος σχεδιασμός σας;
” Ένας προπονητής αρχίζει να αποκτά ένα ξεκάθαρο πλάνο, όταν έρχονται οι παίκτες και συνεχίζεις να δουλεύεις και σε άλλα πράγματα. Μπορούμε να παίξουμε με έναν επιθετικό, ένα δεκάρι και έναν πιο επιθετικό παίκτη στην πλευρά, μπορούμε να παίξουμε με δύο παίκτες στην κορυφή της επίθεσης και οι υπόλοιποι οκτώ παίκτες να είναι πιο συμπαγείς. Εξαρτάται από εμάς. Θέλω να έχει η ομάδα του τη δυνατότητα να παίζει και με τα δύο συστήματα, γιατί αυτό είναι σημαντικό και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Για παράδειγμα όταν έχεις ένα δυνατό επιθετικό “κύμα”, μπορεί να αλλάξει ένα παιχνίδι. Πάντως μίλησα με ειλικρίνεια στους παίκτες μου και τους είπα ότι είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος για να φτάσουμε στο σημείο να παίζουμε με δύο επιθετικούς στην Ευρώπη. Δεν μπορείς να αμυνθείς με οκτώ παίκτες… Το γνωρίζουν και δουλεύουμε σκληρά, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα είτε να παίζουμε έναν προωθημένο και ένα δεκάρι ή με δύο επιθετικούς. Μπορούμε να το κάνουμε αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα και το δείξαμε αρκετές φορές πέρυσι, αφού συχνά παίξαμε με δύο επιθετικούς, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε “πειράματα” στην Ευρώπη. Άρα πρέπει να είμαστε ασφαλείς και να δείξουμε πρώτα στους εαυτούς μας ότι μπορούμε να παίξουμε και με δύο επιθετικούς. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το κάνουμε, όμως ακόμα και είναι έτσι τα πράγματα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε για να το πετύχουμε. Άρα δουλεύουμε με έναν τρόπο για να παίζουμε όσο καλύτερα γίνεται. Όμως αυτή τη στιγμή, είναι το σημείο- κλειδί ” .
– Το παρελθόν μας έχει διδάξει, πως όταν ο Παναθηναϊκός πέτυχε φανταστικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, αυτό έγινε γιατί στηρίχθηκε στην αμυντική του γραμμή και στη συνολική αμυντική συμπεριφορά της ομάδας. Όμως το πρόβλημα στο πρωτάθλημα ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να παίξει πιο επιθετικό ποδόσφαιρο και υπήρχε πρόβλημα ισορροπίας. Πόσο δύσκολη είναι αυτή η μετάβαση, γιατί κάποιες φορές ίσως να έχεις και στο μυαλό σου να παίξεις διαφορετικό ποδόσφαιρο από αυτό που τελικά παίζεις;
” Από την πλευρά μου θεωρώ ότι είναι σωστό αυτό που λέτε. Είναι σαν μια μικρή εθνική ομάδα… Για παράδειγμα η Ουαλία, έφτασε στα ημιτελικά παίζοντας αμυντικό ποδόσφαιρο. Όμως αν βάλεις την Ουαλία σε ένα γκρουπ με ομάδες σαν το Αζερμπαϊτζάν, δεν θα μπορεί να παίξει έτσι. Άρα αυτό είναι το πρόβλημα. Φυσικά και θα αγωνιστούμε στην Ευρώπη με σεβασμό και με μια ισορροπημένη ομάδα. Είμαστε ο Παναθηναϊκός και δεν μπορούμε να παίζουμε μόνο αμυντικά. Παίζουμε για να κερδίσουμε, αλλά με σεβασμό. Αν παίζεις για παράδειγμα απέναντι στον Πανθρακικό ή την Καλλονή, δεν μπορείς να τους περιμένεις. Αν όμως έχεις καλή παρουσία στην Ευρώπη με ισορροπημένο και καλό ποδόσφαιρο , τότε δεν θα είσαι ο ίδιος σε αυτά τα παιχνίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που δουλεύουμε πάνω σε διαφορετικά επίπεδα άμυνας. Όμως από τη στιγμή που η Ευρώπη είναι ο κύριος στόχος μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την Ευρώπη και είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να παίζεις σε διαφορετικές διοργανώσεις, όμως αυτό είναι για όλους και όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό “.
– Στα πλάνα που έχετε σχεδιάσει, ο Κουτρουμπής είναι κυρίως αμυντικός μέσος ή κεντρικός αμυντικός; Ποια είναι η αρχική σας σκέψη;
” Ο Κουτρουμπής είναι ένας παίκτης που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μου αρέσει από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον Παναθηναϊκό. Μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις, όμως κάποιες φορές όταν δουλεύω με νέους παίκτες, προσπαθώ να βλέπω μπροστά και να φανταστώ ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη μελλοντική του θέση. Ο Κουτρουμπής μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός μέσος και το πιστεύει και ο ίδιος ωστόσο μπορεί να αγωνιστεί και ως κεντρικός αμυντικός. Όμως αυτή τη χρονιά δεν θέλουμε να “μπερδευτούμε” και ο Κουτρουμπής θα αρχίσει τη σεζόν ως αμυντικός μέσος, ενώ σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να παίξει και στο κέντρο της άμυνας, όπως έγινε στο φιλικό ματς με την Οσμανλισπορ, στο οποίο δεν ήταν διαθέσιμος ο Μολέντο.
Όπως είπα και για την περίπτωση του Ιμπάρμπο, είναι σημαντικό να διαθέτεις παίκτες, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν περισσότερες από μια θέσεις. Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο για τον παίκτη και να μην τον μπερδεύεις. Πέρυσι τον χρησιμοποίησα αρκετές φορές ως κεντρικό αμυντικό και υποθέτω ότι φέτος θα χρειαστεί λιγότερο να αγωνιστεί στη συγκεκριμένη θέση. Προσπαθώ να δημιουργήσω μια μεσαία γραμμή με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν καλά. Δεν μου αρέσει να έχω δύο μέσους καλούς μόνο στο αμυντικό κομμάτι και χρειάζεται καλή ισορροπία μεταξύ του “build up”, της δημιουργίας παιχνιδιού και της ανάκτησης μπάλας.
Διαθέτουμε έναν από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος στην ανάκτηση της μπάλας, ο οποίος είναι φυσικά ο αρχηγός μας και επίσης ο Ρόμπιν Λουντ έχει βελτιωθεί πολύ και μου αρέσει πάρα πολύ. Είμαι χαρούμενος για την παρουσία αυτών των δύο παικτών και ο Κουτρουμπής θα μπορούσε να είναι στη μεσαία γραμμή, ανάμεσα σε έναν καλό πλέιμεϊκερ, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει και στις ψηλές μπαλιές που ήταν ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Ψάχνουμε και για άλλον έναν παίκτη, ο οποίος θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτό το σχήμα “.
Ο Ζέκα θεωρείται ότι είναι καλύτερος ως “εξάρι” ή ως “οκτάρι”;
” Μου είπε ότι ήμουν ο πρώτος που τον χρησιμοποίησα ως “εξάρι” και μπορεί να παίξει εκεί, γιατί καλύπτει καλά την άμυνα, ενώ στο οργανωτικό κομμάτι μπορεί να μοιράσει καλά το παιχνίδι. Όμως είναι σαν να τον βάζεις σε ένα …κλουβί και αυτό γιατί αυτός ο παίκτης έχει γεννηθεί για να είναι επιθετικός στο παιχνίδι του. Άρα είναι σαν να περιορίζεις λίγο τα χαρακτηριστικά του. Δεν θα πω ότι δεν μπορεί να παίξει ως “εξάρι”. Μπορεί. Όμως αυτός ο παίκτης είναι ο καλύτερος του πρωταθλήματος στην ανάκτηση της μπάλας, άρα μπορεί να παίξει εκεί, χάνοντας κάποια από την επιθετικότητα του ” .
– Τι γίνεται με την περίπτωση του Τελάντερ;
” Ο Τελάντερ έχει αυτό το πρόβλημα στο πόδι του και έκανε την τέταρτη επέμβαση στην καριέρα του, αν δεν κάνω λάθος. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήμουν χαρούμενος όταν άκουσα από τον γιατρό ότι θα χρειαστεί να κάνει άλλη μια επέμβαση. Τον περιμένουμε να επιστρέψει, γιατί είναι ένας παίκτης που γνωρίζουμε από πέρυσι και έχουμε επενδύσει χρηματικά πάνω του. Άρα είναι ένας σημαντικός παίκτης για εμάς και στο κομμάτι του μπάτζετ. Θα είναι έτοιμος, όχι όμως τόσο σύντομα. Δεν θέλω να πω πότε θα είναι έτοιμος, αν δεν το γνωρίζω. Σίγουρα όχι στο τέλος αυτού του μήνα για παράδειγμα. Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο, όμως δεν εξαρτάται από εμένα, ούτε από τον γιατρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτιμώ να περιμένουμε 15 ημέρες περισσότερες απ’ ότι πρέπει, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα είναι καλά για τη συνέχεια. Σίγουρα δεν είναι μια τυχερή περίπτωση , γιατί μια επέμβαση που κάνεις για έναν τραυματισμό και μετά ξέρεις ότι θα είσαι καλά σε ποσοστό 90% . Είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστείς “.
– Έχουμε δει από την αρχή της προετοιμασίας και κατά τη διάρκεια του διτέρματος στις προπονήσεις, πως ο Ρομπέρτο Μούτσι που αναλαμβάνει το “ρόλο” του διαιτητή, αποφασίζει επίτηδες λανθασμένα σε αρκετές περιπτώσεις. Για παράδειγμα δεν δίνει ένα φάουλ ή πέναλτι. Είναι κάτι σαν προσομοίωση;
” Ναι. Πρέπει να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας. Αυτό είναι το νόημα. Πρέπει να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας. Σας το είπα και πέρυσι. Πρέπει να παίζουμε στο γήπεδο. Μετά υπάρχει το κλαμπ, ο πρόεδρος και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι οι κατάλληλοι για να μιλήσουν για κάτι άλλο (σ.σ. τη διαιτησία). Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει η “μάχη” εντός γηπέδου και η “μάχη” εκτός γηπέδου. Όμως πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η “μάχη” εντός γηπέδου και δυστυχώς, όσο οι κανονισμοί δεν αλλάζουν, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν αποφασίσει κάτι ο διαιτητής. Αποδέχομαι τη μαχητικότητα, αποδέχομαι και τη διαμαρτυρία. Γιατί και η διαμαρτυρία είναι μέρος αυτού του παιχνιδιού. Όμως με τον σωστό τρόπο, όπως αρμόζει σε μια σπουδαία ομάδα. Διαμαρτύρομαι, ρωτάω γιατί έδωσες ένα πέναλτι ή όχι, τι είδες και γιατί έδωσες αυτή την κάρτα κτλ. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Όμως δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από το παιχνίδι. Δεν θυμάμαι πόσους βαθμούς χάσαμε πέρυσι γιατί …τρελαθήκαμε. Οι παίκτες μου είναι άνθρωποι, οι περισσότεροι είναι νέοι σε ηλικία και μπορούν να μάθουν. Όλοι μας μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας. Δυστυχώς έτσι είναι κάποιες στιγμές στο ποδόσφαιρο. Ο διαιτητής αποφασίζει στο παιχνίδι. Εμείς πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο γήπεδο για 90 λεπτά και μετά έχουμε μια εβδομάδα για να μιλήσουμε για το διαιτητή, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για να έχουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, μια καλύτερη κατάσταση με τους διαιτητές κτλ. Αυτό συμβαίνει στην Ιταλία, στην Ελλάδα και σε κάθε σημείο του πλανήτη, όμως πρέπει να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας ” .
– Πάνω σε αυτό το θέμα που αναφέρατε, είδαμε στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας αρκετά νεύρα από τους παίκτες σας και αρκετές κάρτες. Είναι κάτι που σας απασχολεί;
” Δεν θέλω να μπερδεύω τα δύο αυτά θέματα. Διαμαρτυρήθηκα κι εγώ στον διαιτητή, όχι όμως για το φάουλ που έδωσε. Όταν αντιμετωπίζεις μια ομάδα τρίτης κατηγορίας, για εμάς είναι σαν προπόνηση. Φανταστείτε στην πρώτη μπαλιά να σε κλωτσάει κάποιος από πίσω, να αισθάνεσαι πόνο και να φοβάσαι μήπως τραυματιστείς, γιατί δεν ήσουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ίσως κάποιος να μην φόρεσε τις επικαλαμίδες του. Ρώτησα λοιπόν τον διαιτητή: “Είναι ένα κανονικό παιχνίδι ή ένα φιλικό ματς”; Δεν θέλω να πω ότι δεν έχουν γίνει λάθη. Αλλά τι λάθη; Για παράδειγμα, ο Βιγιαφάνιες μετά από πέντε λεπτά αγώνα δέχθηκε ένα πολύ δυνατό χτύπημα στο πόδι, με έναν πολύ ύπουλο τρόπο. Αν ήταν κανονικό παιχνίδι, θα παίζαμε σαν να είναι κανονικό παιχνίδι. Ήταν όμως φιλικό παιχνίδι προπονητικού χαρακτήρα. Κάποιοι παίκτες μας εξεπλάγησαν και φοβήθηκαν μήπως τραυματιστούν εξαιτίας του σκληρού παιχνιδιού των αντιπάλων. Πάντως στη συνέχεια ηρεμήσαμε. Είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις και μερικές φορές συμβαίνει. Για παράδειγμα γι’ αυτές τις ομάδες, το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ίσως να είναι το παιχνίδι της ζωής τους, όμως προγραμματίσαμε αυτά τα παιχνίδια για να έχουν προπονητικό χαρακτήρα. Παίξαμε με διαφορά 48 ωρών μεταξύ των δύο αγώνων και μετά από μόλις δύο ημέρες προπονήσεων. Άρα κάποιοι είχαν κάποια νεύρα, γιατί φοβήθηκαν μήπως τραυματιστούν “.
– Αισθάνεστε ότι οι παίκτες σας έχουν νευρικότητα γιατί δεν υπάρχει χρόνος και ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, μετά τα περσινά;
” Για να είμαι ειλικρινής, μπορώ να το καταλάβω, γιατί υπάρχει μεγάλη πίεση. Όμως τους έχω πει αρκετές φορές ότι από τη στιγμή που έχουν έρθει στον Παναθηναϊκό, πρέπει να γνωρίζουν τι φανέλα φοράνε και αυτή η φανέλα είναι σημαντική. Παίζεις υπό πίεση και αγωνιζόμενος στη Λεωφόρο δεν είναι το ίδιο με το να αγωνίζεσαι σε ένα φυσιολογικό γήπεδο. Η μπάλα είναι πιο βαριά, η φανέλα είναι πιο βαριά, όμως αυτή είναι μερικές φορές η διαφορά. Για παράδειγμα, βλέπεις έναν παίκτη σε μια φυσιολογική ομάδα και είναι φανταστικός, όταν όμως πηγαίνει σε μια μεγάλη ομάδα όλα αλλάζουν . Το ίδιο συμβαίνει και για τους προπονητές και για τους παίκτες. Για να απαντήσω στην ερώτηση σας, η πίεση είναι μέρος της δουλειάς μας και αυτός ήταν ο λόγος που προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε διεθνείς παίκτες. Γιατί είναι πιο έτοιμοι για να αγωνιστούν υπό πίεση…”
-Πίσω από τον Μέστο υπολογίζεται τον Μαρινάκη ή τον Νούνο;
” Ο Νούνο είναι ένας παίκτης πολύ ευέλικτος . Η βασική του θέση είναι κεντρικός αμυντικός αλλά παίζει επίσης ως αμυντικό χάφ και δεξιός μπακ. Και ο Μαρινάκης είναι ένας από τους νέους μας παίκτες μας. Για να είμαι σωστός όμως, θα πω ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο ακόμη για να κρίνω τον Νούνο ως δεξί μπακ γιατί δεν τον έχω δει πολύ σε αυτή τη θέση”.
-Τον Χουχούμη τον «χτίζετε» με βάση τα όσα βλέπουμε στις προπονήσεις και για τα χαφ;
” Οι μπακ της ομάδας, εάν εξαιρέσω τον Μαρινάκη που είναι πιο αμυντικογενής, είναι επιθετικογενείς παίκτες. Ο Νάνο και ο Χουλτ για παράδειγμα «γεννήθηκαν» ως ακραίοι μέσοι. Οπως και ο Μέστο στο 3-5-2 μπορεί να σταθεί άνετα. Εμείς τη σεζόν που πέρασε θέλαμε λίγο περισσότερο τη βοήθεια από τα άκρα. Οι Νάνο και Μέστο ενίοτε το έκαναν, όμως συνολικά δεν παρουσιάσαμε βελτίωση. Ετσι κάποιες φορές πρέπει να δουλέψεις με τους ακραίους μπακ λίγο ψηλότερα, για να βρίσκονται πιο κοντά στην μεγάλη περιοχή. Είναι απλά ένας τρόπος να δουλέψεις. Δεν είναι ακριβώς μια αλλαγή θέσης. Σε ότι αφορά τον Χουχούμη αυτό συζητάμε με τον Ζιλμπέρτο και τον παίκτη, γιατί μου αρέσει ως ποδοσφαιριστής. Είναι, όμως, σημαντικό να αγωνίζεται. Για αυτό μιλάμε μαζί του με τον μάνατζερ του, τον Ζιλμπέρτο, για το εάν είναι καλύτερο να μείνει ως μπακ-απ ή θα του έκανε καλό να δοθεί κάπου ως δανεικός.
Εμπιστεύομαι πολύ τους παίκτες που μαζεύουν εμπειρίες και έρχονται πίσω έτοιμοι στο κλαμπ. Το έκανα στην Ίντερ πολλές φορές. Βέβαια , ίσως στην Ελλάδα να είναι λίγο πιο δύσκολο. Γιατί το επίπεδο της ομάδας που πηγαίνει κάποιος δανεικός ίσως να μην είναι τόσο υψηλό, για να του δώσει την ευκαιρία να βελτιωθεί όπως επιθυμούμε. Για την περίπτωση Χουχούμη αναφέρομαι – και είναι ξεχωριστή – γιατί ο παίκτης πρέπει να παίξει 30-35 παιχνίδια σε μια σεζόν. Οπότε τον θέλω, αλλά θέλω και τη βελτίωση του”.
-Δυο λόγια για τη σχέση σας με το Ζιλμπέρτο;
” Η σχέση μου είναι πολύ καλή. Εχουμε και την ίδια ηλικία. Είναι λογικό επειδή ήρθε προς το τέλος του πρωταθλήματος να θέλει να παρακολουθήσει τη δουλειά μας. Πολλές από τις μεταγραφικές περιπτώσεις, του Ιβάνοφ του Γουακάσο, τις τρέχαμε καιρό πριν έρθει . Από τον Ιανουάριο κιόλας. Χρειαζόμαστε όμως έναν άνθρωπο με το δικό του προφίλ και την προσωπικότητα του. Έχουμε συμφωνήσει σε όλα ακόμη και τον παίκτη που πρόσφατα έφερε στον Παναθηναϊκό. Νομίζω πως είμαστε καλό τιμ για να δουλέψουμε “.
-Δυο λόγια για το σύστημα θα μας πείτε; Σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάποια στιγμή και την τριάδα στην άμυνα;
” Δεν θέλω να μιλήσω τόσο πολύ για το σύστημα στην προετοιμασία. Γιατί πολλές φορές διαμορφώνεται από τους παίκτες που έρχονται. Για παράδειγμα με ένα σέντερ μπακ που αναφέρατε παραπάνω (σ.σ. Σίλντενφελντ) , μπορεί να υπάρχει, μπορεί και να μην υπάρξει… Εγώ μέχρι τώρα βασίζομαι πάνω σε μια ιδέα για να δουλέψω. Μπορείς να ακολουθήσεις π.χ. την διάταξη με ένα στράικερ ή να ακολουθήσεις αυτή με δυο επιθετικούς. Με την Φενέρμπαχτσε θα είναι το ματς μια πρόβα και θα δούμε. Γενικά όμως ίσως τώρα μιλάμε για 4-3-3. Κι αν έρθει ο… Ιμπραϊμοβιτς να κάνουμε λόγο για δύο επιθετικούς . Δεν θέλω για αυτό το λόγο να λέω πολλά.
Κρατήστε πως γενικά μου αρέσει να παίζω με 3 μέσους… Είτε δυο και έναν μπροστά , είτε έναν πίσω και δυο μπροστά του. Επίσης προτιμώ τους χαφ εξτρέμ και έναν επιθετικό. Όμως η ιστορία όλων των προπονητών αναφέρει πως μόνο λίγες φορές μπορείς να παίξεις όπως ακριβώς θέλεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αντόνιο Κόντε στην Ιταλία. Του άρεσε το 4-4-2. Επειδή όμως είχε 3 κεντρικούς αμυντικούς με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, ακολούθησε το 3-5-2. Τώρα πηγαίνει στην Τσέλσι και θα παίξει 4-4-2 “.
-Ο Σάντος στην Πορτογαλία προτιμά το 4-3-3, όμως παίζει 4-3-1-2 γιατί έχει τους Νάνι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Κάποιες φορές εξαρτώνται όλα από την αξία των ποδοσφαιριστών.
” Στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα παίζαμε 4-3-3 ως τον Ιανουάριο. Τότε ήρθε ο Λέτο και μαζί με τον Βιγιαφάνες βρήκαμε καλύτερη χημεία με 2 επιθετικούς. Τώρα σαφώς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Περιμένω και τους τελευταίους παίκτες να έρθουν για να προχωρήσουμε “.
-Ο Βιγιαφάνες για εσάς είναι καθαρόαιμο δεκάρι ή υπολογίζεται και για τα άκρα;
” Μπορεί να παίξει και στις τρεις θέσεις της επίθεσης. Καμιά φορά στο 4-3-3 ο μεσαίος γίνεται δεκάρι. Οταν παίζεις με 4-1-3-2, περισσότερο προστατεύεις το εξάρι και καλύπτεις καλύτερα αμυντικά περίπου 40 μέτρα. Αν πάλι παίξει με δύο πίσω του είναι λίγο πιο απροστάτευτος. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες για ποδόσφαιρο και εσείς δεν θέλετε να μιλήσετε για ποδόσφαιρο (γέλια) “.