Το σημαντικότερο θέμα εδώ και χρόνια για τον ΠΑΟΚ είναι τα χρέη προς το Δημόσιο.

Το σημαντικότερο θέμα εδώ και χρόνια για τον ΠΑΟΚ είναι τα χρέη προς το Δημόσιο. Ενας βραχνάς που κρατάει δέσμια την ομάδα για κάτι περισσότερο από μια δεκαετία και σ? ότι αφορά τη λύση της, παρά τις εκάστοτε δημόσιες δεσμεύσεις αρμοδίων και . αναρμοδίων έχει τραβήξει σε μάκρος μέχρι και σήμερα. Το συνολικό κεφάλαιο της οφειλής ανέρχεται σε 10.357.849,31 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο 2000-2006. Οι προσαυξήσεις μέχρι το 2009 ανέρχονται στο επιπλέον ποσό των 10.403.170, 97 ευρώ, ενώ ως σήμερα έχουν διπλασιαστεί φτάνοντας τα 20.806.341,8 ευρώ και το συνολικό ποσό στα 31.164.191,1 ευρώ. Στο διάστημα αυτό είχε επιβληθεί κι ένα πρόστιμο ύψους 5.600.000 ευρώ αλλά κατόπιν αξιοποίησης σχετικής ρύθμισης το καλοκαίρι του 2014, πληρώθηκε το 15% εφάπαξ, ήτοι 840.000 ευρώ με συνέπεια να μην υφίσταται πλέον.
 
Η πλέον πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε φάνταζε ως ιδανική προκειμένου να δοθεί οριστική λύση, ωστόσο κατόπιν ενδελεχούς εξέτασής της από φοροτεχνικούς και νομικούς διαπιστώθηκε πως προκύπτει μια σοβαρή ασάφεια που περιπλέκει τα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα έχει να κάνει με το Άρθρο1 της Ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση – όπως είναι ο επίσημος τίτλος και το πλαίσιο με τίτλο “Δόσεις και απαλλαγές ρύθμισης”. Εκεί αναφέρονται τα εξής: “1. Βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, με απαλλαγή ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως:
α) Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
β) Από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%).
γ) Από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).
δ) Από ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις κ.ο.κ.”.
 
Η σημειωμένη φράση με κεφαλαία – και πιο έντονα σε σχέση με τα υπόλοιπα – χαρακτηρίζεται ως ασάφεια, καθώς δεν αποσαφηνίζεται αν στους όρους προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής περιλαμβάνονται κι οι πρόσθετοι φόροι. Αξίζει να σημειωθεί πως κάτι ανάλογο είχε σημειωθεί το 2010 με το νόμο 3888. Επίσης, υπάρχουν δυο υπερεπείγουσες διαδικασίες ως νομοθετικές ρυθμίσεις: Η μια αφορά φυσικά πρόσωπα και ιδιώτες για την καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο εξαλείφοντας τις προσαυξήσεις και ολοκληρώνεται αύριο. Η άλλη που έχει να κάνει με τις εκατό δόσεις θα εκπνεύσει στις 26 Μαιου. Επιπλέον, ο όρος πρόσθετοι φόροι δεν ισχύει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 κι έχει αντικατασταθεί από τους όρους πρόστιμα ή προσαυξήσεις.
 
Αν όλα αυτά λογίζονται ως θεωρία, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πέρασε και στην πράξη πηγαίνοντας στην αρμόδια ΔΟΫ και γνωστοποιώντας την πρόθεσή της να ενταχθεί άμεσα στην υπάρχουσα ρύθμιση και να πληρώσει το πρωτογενές κεφάλαιο. Ωστόσο, λόγω της ασάφειας, το νούμερο που ανέφεραν οι αρμόδιοι υπάλληλοι ήταν του συνολικού ποσού των 31.164.191,1 ευρώ. Για να μπορέσει να υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη στην υπόθεση θα πρέπει να υπάρξει συμπληρωματική εγκύκλιος, θέμα για το οποίο βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία οι άνθρωποι της ομάδας με τα γραφεία των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα προκειμένου να δοθεί οριστική λύση, σ? ένα θέμα που όπως αναφέρουν και παραδέχονται άπαντες δεν αφορά μόνον την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά πλήθος επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών.
 
Είναι χαρακτηριστικό πως στην αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκεί όπου την τελευταία στιγμή είχε μπει ο όρος του πλαφόν για το ένα εκατομμύριο ευρώ σ? επίπεδο οφειλών, η αρχική προσδοκία της κυβέρνησης ήταν η μεγαλύτερη δυνατή αποπληρωμή προς το κράτος από οφειλές ύψους εβδομήντα δυο δισεκατομμυρίων ευρώ και τελικώς εντός ρύθμισης μπήκαν τα δέκα έξι δισεκατομμύρια.