Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην τελική ευθεία της σεζόν στα «play off» και έχει την υποχρέωση να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Όχι τόσο για τη βαθμολογία, όσο για την εικόνα και την αξιοπιστία του ως ομάδα που θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί.

H φετινή του πορεία έχει αφήσει σε όλο τον κόσμο την αίσθηση ότι υπάρχει ποιότητα και δυνατότητες, αλλά λείπει η συνέπεια και η αποφασιστικότητα στα κρίσιμα σημεία και αυτό είναι που έχει κοστίσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα την περασμένη Κυριακή.

 Οι πράσινοι όχι μόνο κοίταξαν τον αντίπαλο στα μάτια, αλλά θα μπορούσαν να φύγουν ακόμη και με τη νίκη, κάτι που τελικά δεν έγινε γιατί το τριφύλλι δεν ρίσκαρε περισσότερο.

Κάπως έτσι συνοψίζεται η φετινή εικόνα των πράσινων. Κοντά στο κάτι παραπάνω, αλλά χωρίς να το κατακτούν.

Ο Σάντσες κάνει τη διαφορά

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία του Ρενάτο Σάντσες στην ενδεκάδα αλλάζει τα δεδομένα. Ακόμα και με 20 ´ λεπτά συμμετοχής ο διεθνής μέσος μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να αλλάξει τις ισορροπίες.

Πρόκειται για έναν φανταστικό ποδοσφαιριστή, που αν είναι καλά ανεβάζει επίπεδο όλη την ομάδα. 

Δίνει ένταση, κρατάει τη μπάλα και μπορεί να οδηγήσει το παιχνίδι μπροστά.

Ο τελευταίος στο τριφύλλι ξαναγεννήθηκε, βρίσκει ρυθμό και να νιώθει όλο και πιο άνετα. 

Αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικό το θέμα παραμονής του. 

Η διοίκηση καλείται να κινηθεί έγκαιρα και να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Παρί Σεν Ζερμέν, ώστε να διατηρήσει έναν παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Άλλωστε και ο ίδιος φαίνεται ικανοποιημένος από την παρουσία του στην ομάδα, καθώς βρίσκει πλέον τα πατήματα του.

Η διαχείριση του ρόστερ

Την ίδια στιγμή, ο Ράφα Μπενίτεθ έχει μπροστά του μια ξεκάθαρη πρόκληση. 

Να αξιοποιήσει στο έπακρο το ρόστερ του.

Μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί δεν γίνεται να στηρίζεται συνεχώς στους ίδιους παίκτες.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που περιμένουν τη δική τους ευκαιρία, όπως ο Παντελίδης,  ο Γιάγκουσιτς και ορισμένοι άλλοι που πρέπει να παίξουν.

Παίκτες με ταλέντο, προοπτική, που μπορούν να δώσουν ενέργεια, φρεσκάδα, σε κομβικά σημεία της σεζόν και φυσικά να δοκιμαστούν για την επόμενη.

Το ροτέισον σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Το ντέρμπι που μπορεί να αλλάξει την εικόνα

Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται την Κυριακή ένα παιχνίδι με ξεχωριστή σημασία. Απέναντι στον Ολυμπιακό, ένα ντέρμπι ιδιαίτερο που δεν σημαίνει απλά «τρεις βαθμοί».

Είναι μια ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να δώσει χαρά στον κόσμο του, να αντιδράσει και να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω μέσα στο γήπεδο, κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο. 

Τέτοια παιχνίδια δεν αλλάζουν μόνο τη βαθμολογία, αλλά την ψυχολογία και την εικόνα μιας ομάδας.

 Το συμπέρασμα

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να δείξει μέχρι το τέλος μια εικόνα αντάξια των δυνατοτήτων του.

Στο τέλος, αυτό που μένει δεν είναι οι ευκαιρίες που χάθηκαν, αλλά το αν εκμεταλλεύτηκες αυτές που σου δόθηκαν έστω και την ύστατη στιγμή στα play off, που όλα τα παιχνίδια είναι ντέρμπι. 

Αν καταφέρει παράλληλα ο Ισπανός να βάλει στην εξίσωση τους παίκτες που δεν έχουν πάρει ως τώρα ευκαιρίες το κέρδος θα είναι διπλό, για μια μια ομάδα που άργησε να ξυπνήσει, αλλά μπορεί να ετοιμαστεί από τώρα για την επόμενη σεζόν, που οι στόχοι θα είναι διαφορετικοί.