Ο Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε πως η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να πάρει σκληρά μέτρα κατά της βίας στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανέλυσε τον τρόπο, με τον οποίο η Πολιτεία θα μπορεί να παρέμβει σε τέτοια φαινόμενα, χωρίς να θίγεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Κοντονής μίλησε στην εφημερίδα «Αγορά». Αναλυτικά δήλωσε:
Για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να εισάγει στη Βουλή: «Θα εισάγουμε πολύ σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα θέτει ένα πλαίσιο ελέγχου και ουσιαστικής παρέμβασης εκ μέρους της πολιτείας στα θέματα του αθλητισμού για να παταχθούν φαινόμενα βίας και διαφθοράς. Η εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου επιτέλους θα εφαρμοστεί ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αγώνων επαγγελματικής κατηγορίας σε όλα τα αθλήματα. Το δυσάρεστο είναι ότι για το σύστημα αυτό έχουν δαπανηθεί περί τα 13-14 εκατομμύρια ευρώ και αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Παράλληλα, θα δίνεται στην πολιτεία η δυνατότητα να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στις ΠΑΕ που φέρουν ευθύνη για επεισόδια. Θα υπάρχουν αυστηρές ποινικές κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα, σε περίπτωση που προάγουν τη βία. Επίσης, θα προχωρήσουμε στη βελτίωση του νόμου που αφορά τους παλαιούς συνδέσμους και τη μετεξέλιξή τους σε σύγχρονες λέσχες, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, και θα μπει ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς ανομίας. Αυτά είναι κάποια από τα πρώτα μέτρα που θα φέρουμε στη Βουλή. Αλλά, όπως προανέφερα, το σημαντικό είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα στο πλαίσιο της ισονομίας».
Για τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη: «Θέλουμε οι ομάδες μας να συμμετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις, όμως σε περίπτωση που οι αναγκαίες κατ΄ εμάς νομοθετικές ρυθμίσεις προσκρούσουν στο λεγόμενο αυτοδιοίκητο, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να πάρουμε τις ομάδες από την Ευρώπη για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το κυρίαρχο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξουν πρωταθλήματα που θα βασίζονται στην αξιοκρατία, την ισονομία και τον υγιή ανταγωνισμό. Αν διαπιστώσουμε ότι τίθενται εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια, σας δηλώνω ότι θα τα υπερφαλαγγίσουμε. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι η Ελλάδα είναι ένα συγκροτημένο κράτος δικαίου και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 9 του Συντάγματος που αφορά τον αθλητισμό και τα δικαιώματα προστασίας και εποπτείας του κράτους σε όλα τα αθλητικά ζητήματα. Πολύ περισσότερο, πρέπει να σας αναφέρω ότι η κυβέρνηση το αυτοδιοίκητο φορέων και οργανισμών όχι μόνο το αποδέχεται, αλλά επιδιώκει να υπάρχει ουσιαστικά. Άλλωστε, στην Ελλάδα αυτοδιοίκητο υπάρχει στους δήμους, τις περιφέρειες, που είναι μικρές τοπικές κυβερνήσεις, στα πανεπιστήμια. Άλλο όμως αυτοδιοίκηση και άλλο αυτονομία και μάλιστα αυτονομία υπεράνω της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής. Θεωρώ, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το μέτρο, διότι και από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των διεθνών ομοσπονδιών έδειξαν διάθεση και θέληση να βρεθεί λύση. Όπως θα γνωρίζετε, θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από την ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ προκειμένου να γεφυρωθούν οι οποιεσδήποτε διαφορετικές προσεγγίσεις που τυχόν υπάρχουν. Στις 30 Μαρτίου έχει οριστεί να γίνει ο πρώτος κύκλος συνομιλιών, ενώ καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 30η Απριλίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις που κρίνει σκόπιμες στο νομοθετικό επίπεδο».
Για τις λέσχες: «Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν την ευθύνη των οργανωμένων οπαδών τους, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μετατραπούν οι σύνδεσμοι σε λέσχες. Αν δεν θέλουν οι ΠΑΕ να αναλάβουν την ευθύνη, τότε οι σύνδεσμοι δεν θα έχουν καμία σχέση με τις επαγγελματικές ομάδες σε ό,τι αφορά τη διάθεση εισιτηρίων, οργανωμένων μετακινήσεων και άλλων εξυπηρετήσεων. Και αυτό φυσικά θα μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα από τη νέα αγωνιστική σεζόν, όταν υποχρεωτικά σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες θα εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο».