Τη μείωση των ομάδων του πρωταθλήματος επιθυμεί ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος υπογράμμισε πως με δέκα ομάδες, το πρωτάθλημα θα ήταν ανταγωνιστικότερο.

Τη μείωση των ομάδων του πρωταθλήματος επιθυμεί ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος υπογράμμισε πως με δέκα ομάδες, το πρωτάθλημα θα ήταν ανταγωνιστικότερο. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συμπλήρωσε πως οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων, επιθυμούν τη βελτίωση του πρωταθλήματος. Ο Βασιλειάδης μίλησε στην εφημερίδα «Documento». Αναλυτικά δήλωσε:

Για το αν οι παράγοντες θέλουν όντως να αλλάξουν τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: 

“Έχω αυτή την αίσθηση κι ελπίζω να είναι αληθινή. Όλοι έχουν καταλάβει ότι έχουμε φτάσει σε κρίσιμη καμπή κι ότι δεν πάει παραπέρα. Και γι’ αυτό λέω ότι είμαι αισιόδοξος. Τα μηνύματα που έρχονται σε μας είναι ότι όλοι θέλουν να οριστούν κανόνες. 

Για το αν έχει ονοματεπώνυμο η διαφθορά στο ποδόσφαιρο: 

“Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή την κουβέντα και ξέρω ότι μπορεί να κατηγορηθώ γι’ αυτό. Κατά τη γνώμη μου η “παράγκα” έχει πολλά ονόματα, πολλά επίθετα και μπορεί να προσαρμόζεται, να αλλάζει χρώματα. Όσο υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες και διαδικασίες που επιτρέπουν σκιές, το άθλημα θα ταλαιπωρείται. Οι λύσεις είναι απλές: διαφάνεια, ξεκάθαροι ρόλοι και για όλα τα άλλα θα αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη”. 

Για το πότε θα κατατεθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο: 

“Υπήρχε σε διαβούλευση ένας αθλητικός νόμος ο οποίος είχε πολλά σημεία από τον νόμο Ανδριανού. Έγιναν πολλές και σημαντικές παρατηρήσεις. Πρέπει να κρατήσουμε τα σχόλια, να διορθώσουμε κάποια πράγματα που αναδείχθηκαν μέσα από τον δημόσιο διάλογο, να συμπληρώσουμε κάποια σημεία που είχαν κενά και να φέρουμε έναν συνολικό νόμο που θα είναι σύγχρονος και θα λύνει τα προβλήματα της αθλητικής κοινότητας. Αν λέγαμε ότι φέρνουμε αύριο τον νόμο στη Βουλή, θα ήταν διαβούλευση-παρωδία. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Καλύτερα να πάμε δύο μήνες πίσω. Σκοπός μας είναι το επόμενο πρωτάθλημα να αρχίσει με νέα στάνταρ που θα ισχύουν για όλους”. 

Για το αν είναι υπέρ της διεξαγωγής της Σούπερ Λιγκ με 12 ή 14 ομάδες: 

“Προσωπική μου άποψη είναι ότι η πρώτη κατηγορία πρέπει να έχει δέκα ομάδες για να είναι οικονομικά βιώσιμες. Ταυτόχρονα, στη Football League πρέπει να μετέχουν και οι λεγόμενες δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ της μεγάλης Λίγκας που έχουν τη δυνατότητα να τις συντηρήσουν. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε ένα πρωτάθλημα γνωρίζοντας ότι κάποιες ομάδες ενδέχεται στην πορεία να μην αντέξουν οικονομικά. Η μικρότερη ζημιά είναι να σταματήσουν να αγωνίζονται. Η μεγαλύτερη είναι να προσπαθούν να επιβιώσουν με άλλους τρόπους”. 

Για τις ποινές που έχουν θεσπιστεί στην Κύπρο για τα ύποπτα παιχνίδια και το αν γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα: 

“Συμφωνώ απόλυτα με αυτά τα μέτρα. Πρέπει να χτυπήσουμε και την παραμικρή σκιά. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι κανόνες και για τα στησίματα και για τις καταστάσεις που ζούμε μέσα στα γήπεδα. Όταν θα γίνει αντιληπτό ότι αυτά που ψηφίζονται εφαρμόζονται, θα αλλάξει και η πραγματικότητα. Αυτή την παρέμβαση περιμένω από τη FIFA και την UEFA, αυτή είναι η εναρμόνιση του καταστατικού και των κανονισμών της ΕΠΟ, εμείς αυτό επιζητούμε. Κι ας λύσει το ποδόσφαιρο το πρόβλημα μόνο του, χωρίς την παρέμβαση της πολιτείας”. 

Για το αν καλύπτεται από το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, δηλαδή μία ψήφος στις ΠΑΕ και τρεις στις Ενώσεις: 

“Προφανώς κι όχι. Στο ποδόσφαιρο θα έπρεπε όλες οι επαγγελματικές ενώσεις, για παράδειγμα των διαιτητών, των προπονητών, των ποδοσφαιριστών, να έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου, χωρίς αυτό να αλλάζει την πλειοψηφία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στο σώμα των ψηφοφόρων. Πρέπει όμως να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ΠΑΕ και ταυτόχρονα βέβαια σαφέστατη οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Και η οικονομική ενίσχυση πρέπει να είναι από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Χωρίς ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει επαγγελματικό. Εδώ όμως θέλω να πω το εξής: το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι ούτε οι Ενώσεις, ούτε η ΕΠΟ. Είναι ο εναγκαλισμός της Ομοσπονδίας με τη διαιτησία”. 

Για το αν είναι λύση να πάρει η πολιτεία τη διαιτησία από την ΕΠΟ: 

“Δεν μπορεί να αποκοπεί απόλυτα από την ΕΠΟ. Μπορούν όμως να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες που δεν θα επιτρέπουν τον σφιχτό εναγκαλισμό. Προφανώς αυτό μπορεί να γίνει με την εποπτεία της FIFA και της UEFA. Ενώ για το αν πρέπει να γίνουν σύντομα εκλογές ή θα ήταν καλό να παραμείνει η Διοικούσα Επιτροπή άλλον 1,5 χρόνο στην ΕΠΟ: “Αν η διοίκηση της ΕΠΟ αποκοπεί από τον πλήρη έλεγχο της διαιτησίας, ο-ι εκλογές μπορούν και πρέπει να γίνουν σύντομα. Κι αυτό μπορεί να γίνει -και είναι μέσα στις προτάσεις μας- με τη δημιουργία σχολής επαγγελματικής διαιτησίας. Και ίσως είναι η ενδεδειγμένη λύση, ο διαχωρισμός δηλαδή της διαιτησίας σε ερασιτεχνική κι επαγγελματική”. 

Όσο για το γεγονός πως δεν έχει κρύψει ότι είναι Ολυμπιακός: 

“Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη πολλά ταμπού. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν πρέπει να κρίνεται από το ποια ομάδα υποστηρίζει. Πρέπει να κρίνεται από το αν κρατάει ίσες αποστάσεις κι αν νομοθετεί ορθά. Είμαι φίλαθλος συγκεκριμένης ομάδας, είμαι όμως και φίλαθλος του ποδοσφαίρου και θέλω να πάω σε όλα τα γήπεδα κι όπου υπάρχει καλό παιχνίδι για να το ευχαριστηθώ. Παίρνω μαζί μου τα παιδιά μου για να αγαπήσουν κι αυτά το ποδόσφαιρο κι όλα τα αθλήματα. Δεν θα κόψω τις συνήθειές μου για να κάνω το χατίρι σε κάποιους λίγους, οι οποίοι επειδή φωνάζουν πολύ δίνουν τον τόνο. Είμαι προσκεκλημένος απ’ όλες τις μεγάλες ΠΑΕ, γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με έναν άνθρωπο που δεν θέλει ούτε να ευνοήσει, ούτε να αδικήσει κανέναν. Θέλει να βρει λύσεις”.