Ποιος πραγματικά είναι ο εκλεκτός του Ρουί Βιτόρια για το κέντρο της άμυνας; Υψηλόσωμος, μαχητικός, με σημαντικές παραστάσεις και σε ιδανική ηλικία (27 ετών).
Ο Παναθηναϊκός αφού κάλυψε το κενό στο αριστερό άκρο της άμυνας, πλαισιώνοντας τον Μλαντένοβιτς με τον Κυριακόπουλο, έριξε όλο το βάρος στην απόκτηση στόπερ και ο Τουμπά ήταν ο ποδοσφαιριστής που ξεχώρισαν ανάμεσα στις επιλογές οι Ρουί Βιτόρια και Γιάννης Παπαδημητρίου. Ένας παίκτης που στο παρελθόν είχε βρεθεί στο μεταγραφικό στόχαστρο τόσο του Ολυμπιακού, όσο και της ΑΕΚ.
Το αγωνιστικό προφίλ του Τουμπά
Ο Αχμέντ Τουμπά είναι ένας κεντρικός αμυντικός με καταγωγή από την Αλγερία και το Βέλγιο, ύψους 1.90μ., που διακρίνεται για την ικανότητα του στον αέρα και την μαχητικότητα στο μαρκάρισμα. Με εξαιρετικό αριστερό πόδι, στοιχείο απαραίτητο στο μοντέρνο ποδόσφαιρο και ζητούμενο για τον Βιτόρια, αφού συμβάλλει στην κυκλοφορία και το build-up από πίσω.
Έχοντας περάσει από πέντε διαφορετικά πρωταθλήματα – Βέλγιο, Βουλγαρία, Ολλανδία, Τουρκία και Ιταλία – και αποτελώντας βασικό στέλεχος της Εθνικής Αλγερίας, με πιο πρόσφατη συμμετοχή τον Μάρτιο κόντρα στη Μποτσουάνα, ο Τουμπά ετοιμάζεται να φέρει στον Παναθηναϊκό εμπειρία και σταθερότητα.
Ο δρόμος προς την καταξίωση
Ο Τουμπά έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Ζούλτε Βάρεγκεμ, προτού μετακομίσει στα τμήματα υποδομής της Κλαμπ Μπριζ το 2014. Εκεί αγωνίστηκε στις ομάδες Νέων (Κ17 και Κ21), ενώ παράλληλα δόθηκε δανεικός σε Λέουβεν και Μπερόε, καταγράφοντας 9 και 18 συμμετοχές αντίστοιχα.
Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε το 2020 με τη μεταγραφή του στη Βααλβάικ, όπου μέσα σε δύο σεζόν έπαιξε σε 62 ματς, πέτυχε 3 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ, κερδίζοντας τη μεταγραφή του στην Μπασακσεχίρ έναντι 2 εκατ. ευρώ. Στην τουρκική ομάδα αγωνίστηκε 40 φορές, ενώ ακολούθησαν δανεισμοί σε Λέτσε (7 συμμετοχές) και στη Μαλίν, όπου τη σεζόν 2024–25 πραγματοποίησε 27 εμφανίσεις και σκόραρε 2 φορές.
«Πεινασμένος» για τίτλους και επιτυχίες
Παρά τις σημαντικές παραστάσεις του σε ευρωπαϊκά γήπεδα, ο 27χρονος στόπερ μετρά μόνο έναν τίτλο – το πρωτάθλημα Βελγίου – κάτι που αποτελεί έξτρα κίνητρο. Στον Παναθηναϊκό θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τίτλους και φυσικά να αγωνιστεί στην Ευρώπη.
Από το Βέλγιο, στην εθνική Αλγερίας
Αφού πέρασε από τις μικρές εθνικές ομάδες του Βελγίου, ο Τουμπά επέλεξε να αγωνιστεί με την Αλγερία από το 2021 και μέχρι σήμερα έχει φορέσει τη φανέλα των «Ερήμων Πολεμιστών» 14 φορές, πετυχαίνοντας και ένα γκολ.