Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε επιτυχώς το παγκόσμιο συνέδριο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο γήπεδο "Καραϊσκάκης".

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε επιτυχώς το παγκόσμιο συνέδριο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο γήπεδο “Καραϊσκάκης”. 

Ο Ολυμπιακός αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ένα παγκόσμιο ακαδημαϊκό event, μεγάλης απήχησης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπό την αιγίδα του Ολυμπιακού, φτάνει στο τέλος του. Το παγκόσμιο συνέδριο του Χάρβαρντ, με τίτλο “Reinforcing, Crossing, and Transcending Borders: Soccer in a Globalized World” ή αλλιώς «Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης», έκλεισε την Τετάρτη το απόγευμα τις εργασίες του, στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Δύο εποικοδομητικές ημέρες, με πάρα πολλές και διαφορετικές συζητήσεις, επάνω σε καίρια θέματα του ποδοσφαίρου, σε σχέση πάντοτε με την ανθρωπότητα και τη βοήθεια που μπορεί να λάβει, από το λαοφιλέστερο των αθλημάτων, έφτασαν στο τέλος τους. Οι σύνεδροι δεν έκρυψαν την απόλυτη ικανοποίησή τους, για την εξέλιξη του συνεδρίου, για την πρόοδο, η οποία σημειώθηκε, αλλά και για τις βάσεις, οι οποίες μπήκαν, για τη διεξαγωγή του τρίτου παγκοσμίου συνεδρίου, τον Ιούνιο του 2018!

Στον επίλογο των ομιλιών, ο κ. Στίβεν Ορτέγα ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τον Ολυμπιακό, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, για όλη τη βοήθεια, την οποία έλαβαν οι σύνεδροι αυτές τις τρεις ημέρες, κατά τις οποίες βρέθηκαν στη χώρα μας. Η ελληνική φιλοξενία «ξεδιπλώθηκε» μπροστά τους, με οικοδεσπότη τον Ολυμπιακό και άπαντες οι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι συμμετείχαν, εξέφρασαν την χαρά τους, για την ευκαιρία που είχαν να γνωρίσουν από κοντά τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τον Θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Η ατζέντα της δεύτερης ημέρας δεν είχε διαφοροποιήσεις, σε σχέση με το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί. Περιελάμβανε τις εξής συνεδρίες:

09:00 Πάνελ 3: Διεθνικό fandom («κοινωνικό δίκτυο»)

«Αγαπώ τον Μέσι και το μπλουζάκι μου γράφει: O Μέσι με αγαπάει» Tamar Rapoport, Επίτιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Ισραήλ και Πανεπιστήμιο Κολούμπια

«Το fandom στην εργασία: Το Στάδιο Salt Lake, οι Ενώσεις Φιλάθλων και περιπτώσεις οργανωμένου fandom στη σύγχρονη Καλκούτα»
Rohan Sengupta, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Κέντρο Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών, Καλκούτα, Ινδία

«Διεύρυνση συνόρων, διεύρυνση φιλονικιών: η επανεξέταση του διακρατικού fandom μέσα από τους φιλάθλους ποδοσφαίρου της τουρκικής διασποράς»
John McManus, Μεταδιδακτορικός Επιστήμονας, Βρετανικό Ινστιτούτο Άγκυρας, Τουρκία

«Ταυτότητες και κουλτούρες διακρατικών φιλάθλων ποδοσφαίρου στη Ζιμπάμπουε: Παγκοσμιοποίηση, παγκοσμιο-τοπικοποίηση, ιδιοποίηση και υβριδισμός»

Manase Kudzai Chiweshe, Καθηγητής: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chinhoyi, Χαράρε, Ζιμμπάμπουε

Συντονιστής: Stephen Ortega, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ιστορία/Διαχείριση Αρχείων, Κολλέγιο Σίμονς, ΗΠΑ



10:45 Πάνελ 4: Εκπατρισθέντες και μετανάστευση

«Βραζιλιάνοι εκπατρισθέντες ποδοσφαιριστές: Περνώντας και Υπερβαίνοντας Σύνορα»

Carmen Rial, Καθηγητής Ανθρωπολογίας, Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Santa Catarina, Βραζιλία

«Μεξινοαμερικανοί futboleros στο Μεξικό: Περνώντας και Υπερβαίνοντας Σύνορα»

Romeo Guzman, Επίκουρος Καθηγητής στην Αμερικάνικη και κρατική ιστορία των ΗΠΑ, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Φρέσνο, ΗΠΑ

«Κινητικότητα/μη κινητικότητα στο ποδόσφαιρο: προοπτική της Δυτικής Αφρικής»

Christian Ungruhe, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο του Ώρχους, Δανία

Συντονιστής: Stephen Ortega, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ιστορία/Διαχείριση Αρχείων, Κολλέγιο Σίμονς, ΗΠΑ


12:30 Στρογγυλή τράπεζα παικτών

Temryss Maclean Lane, Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (ΜΑ) στο αντικείμενο American Indian Studies, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες. Πρώην παίκτρια της Ajax America Women και της Balinge, στη Σουηδία.

Christian Karembeu Στρατηγικός Σύμβουλος στον Ολυμπιακό ΣΦΠ. Έπαιξε επαγγελματικά από το 1990-2006 σε διάφορες ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός ενώ το 1998 έπαιξε στην Γαλλική Εθνική Ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αντώνης Νικοπολίδης, Προπονητής της Εθνικής Ελπίδων Ελλάδος, πρώην τερματοφύλακας Ολυμπιακού και Εθνικής ομάδας της Ελλάδας.

Lilian Thuram, Πρώην παίκτης της Γαλλικής Εθνικής ομάδας, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Επικεφαλής του Ιδρύματος Lilian Thuram: Eκπαίδευση κατά του ρατσισμού

Συντονιστής: Leanne Doherty Mason, Κοσμήτορας Τεχνών κι Επιστημών, Κολλέγιο Σίμονς, συγγραφέας του Level Playing Field for All: Female Leadership and Athletics

14:15 Γεύμα (Wrap-up)_Εστιατόριο Vammos

Συντονιστές συνεδρίου:

Sven Beckert, Καθηγητής Ιστορίας Laird Bell, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ΗΠΑ

Stephen Ortega, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ιστορία/Διαχείριση Αρχείων, Κολλέγιο Σίμονς, ΗΠΑ

Yağmur Nuhrat, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μπιλγκί, Τουρκία

Daren Graves, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Εκπαίδευσης, Κολλέγιο Σίμονς, ΗΠΑ, ΗΠΑ.

Στο τέλος των συνεδριών, οι ακαδημαϊκοί, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, αλλά και όλοι οι ομιλητές, συνολικά, φόρεσαν φανέλες του Θρύλου και μαζί με τον Λεόνε, ο οποίος ήταν παρών, έβγαλαν αμέτρητες φωτογραφίες! Τα χαμόγελα ήταν η κύρια εικόνα που συναντούσε κανείς, σε όλα τα σημεία του V’ammos και κάπως έτσι, διαμορφώθηκε ο επίλογος του σπουδαίου αυτού ακαδημαϊκού event, το οποίο φιλοξένησε στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός!