ΠΑΟΚ: Ζ. Μπότο “Έχω προσαρμοστεί σ’ αυτήν τη νέα πραγματικότητα, δεν ήταν εύκολο κι αυτήν η διαδικασία προσαρμογής είναι ακόμα σ’ εξέλιξη” (pic)

Μεγάλη συνέντευξη, εφ' όλης της ύλης, έδωσε ο 57χρονος Πορτογάλος τεχνικός διευθυντής του "Δικεφάλου"

Ο Ζοσέ Μπότο, έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των επαφών ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Μπενφίκα για το μέλλον του Τιάγκο Ντάντας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Ο 57χρονος τεχνικός διευθυντής του “Δικεφάλου”, έχοντας ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του από την Μπενφίκα και με αξιοσημείωτο έργο – στη συνέχεια – στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, μίλησε στην ιταλική ιστοσελίδα “SportItalia” απαντώντας σ’ ερωτήσεις για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τη SerieA, την Μπενφίκα και το ιδιαίτερο μοντέλο λειτουργίας της και τον ΠΑΟΚ. Αναλυτικά όλα όσα είπε…..

– Ποιος θεωρείτε ότι θα κατακτήσει το Champions League;

«Το φαβορί για μένα είναι πάντα το ίδιο, η Ρεάλ Μαδρίτης. Ειδικά από τη στιγμή που έχει στον πάγκο τον Αντσελότι. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι ωραίο και μας χαρίζει πάντα εκπλήξεις αφού σίγουρα μια από τις Μπενφίκα, Ίντερ, Νάπολι, Μίλαν, θα βρεθούν στον τελικό. Η δική μου προτίμηση, αφού μου αρέσουν οι ομάδες που παίζουν ποδόσφαιρο, είναι η Νάπολι. Γιατί με τον Σπαλέτι παίζει το πιο όμορφο και επικίνδυνο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη».

– Τι πιστεύετε για το ιταλικό ποδόσφαιρο του σήμερα;

«Το ιταλικό ποδόσφαιρο προοδεύει κατά την άποψή μου για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ποιότητα των προπονητών. Η νέα γενιά των προπονητών σας είναι εκπληκτική. Το έλεγα αυτό όταν δούλευα με τον Ντε Τζέρμπι στην Ουκρανία, ότι είναι ένας εκ των κορυφαίων και ότι θα επηρεάσει πολλούς άλλους τεχνικούς».

– Και ο δεύτερος;

«Η Ιταλία βελτιώνεται και στο scouting. Εχει πολλά καλά ταλέντα. Αυτοί οι δύο λόγοι έχουν οδηγήσει σε άνοδο την Serie A».

– Τι θα γίνει στο Νάπολι – Μίλαν;

«Η Μίλαν έχει μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτή τη διοργάνωση. Αλλά η Νάπολι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι θα βγει από πάνω στις δύο αναμετρήσεις με τους “Ροσονέρι”».

– Ποιο θα είναι το κλειδί στο Ίντερ – Μπενφίκα;

«Σε αυτά τα ματς τη διαφορά την κάνουν οι λεπτομέρειες. Η Ίντερ της εποχής Κόντε θα ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη. Η Μπενφίκα του σήμερα παίζει καλύτερα, είναι περισσότερο κυριαρχική σε σχέση με τους “Νερατζούρι”, οι οποίοι δεν έχουν την ίδια ποιότητα αν και αμυντικά λειτουργούν πολύ καλά. Σε σχέση με την Πόρτο, η ομάδα του Ιντσάγκι θα συναντήσει μεγαλύτερη δυσκολία».

– Μπορεί να υποτιμηθεί η Μπενφίκα από τους Ιταλούς; 

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί κανείς να υποτιμήσει έναν πορτογαλικό σύλλογο σήμερα. Η Ίντερ πέρασε άξια την Πόρτο αλλά είχε και την τύχη με το μέρος της γιατί υπέφερε πολύ. Προφανώς το πορτογαλικό ποδόσφαιρο δεν θεωρείται το καλύτερο, είναι ένα βήμα πιο κάτω από τα άλλα. Όποιος καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο όμως, δεν βλέπω πώς μπορεί να υποτιμήσει έναν από τους συλλόγους της Πορτογαλίας σήμερα».

– Ισχύει το ίδιο και για τη Γιουβέντους;

«Ναι, ακριβώς. Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας έπαιξε στα ίσα και απέκλεισε την Άρσεναλ και δεν νομίζω ότι οι Μπιανκονέρι θα κάνουν το λάθος να την υποτιμήσουν».

Sport Italia-Jose Boto

– Την εποχή της Σαχτάρ Ντόνετσκ αντιμετωπίσατε αρκετές φορές την Ίντερ μέσα σε λίγα χρόνια, πρώτα τον Κόντε και μετά τον Ιντζάγκι. Τι διαφορές παρατηρήσατε;

«Ναι, τους αντιμετωπίσαμε πολλές φορές, αποκλείοντάς τους όταν ήταν εκεί ο Κόντε, στη φάση των ομίλων του Champions League. Και αυτή η ομάδα ήταν άψογα οργανωμένη από τον προπονητή της, ενώ είχε και σπουδαίους παίκτες. Μεταξύ των δύο (σ.σ. του Κόντε και του Ιντζάγκι), εγώ είδα δύο διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του αγώνα. Ακόμη και με τον Ιντζάγκι, οι “Νερατζούρι” παραμένουν μια ομάδα ικανή να νικήσει οποιονδήποτε στον κόσμο. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα ευρωπαϊκά ματς»

– Είδατε ίσως τον καλύτερο Λουκάκου των τελευταίων ετών (σ.σ. απέναντι στη Σαχτάρ). Πόσο απαραίτητος είναι για την Ίντερ αυτός ο Λουκάκου;

«Είναι αλήθεια: ο πραγματικός Λουκάκου είναι ένας παίκτης που δύσκολα μπορείς να τον μαρκάρεις. Η δύναμή του είναι εντυπωσιακή: Θυμάμαι πως μπήκε στην πορεία της μπάλας μετά από ένα σουτ του Μπαρέλα στον όμιλο του Champions League και μας… έσωσε (σ.σ. γέλια). Σοβαρά μιλώντας, όταν είναι καλά, είναι ένα… τέρας! Αν είναι σε καλό επίπεδο, η Ίντερ είναι πολύ πιο επικίνδυνη ομάδα».

– Εχετε δουλέψει πολύ καιρό στην Μπενφίκα. Πώς καταφέρνουν και βγάζουν τόσα πολλά ταλέντα κάθε χρόνο;

«Αυτή η Μπενφίκα δημιουργείται εδώ και πολλά χρόνια, ένα μοντέλο το οποίο ξεκίνησε από το 2007. Ο πρόεδρος δημιούργησε ένα σύστημα με δυνατό scouting και πωλήσεις παικτών έτσι ώστε η ομάδα να παραμένει ανταγωνιστική στην Πορτογαλία και την Ευρώπη. Πίστευε πολύ σε αυτό το πλάνο. Αν πάρεις πέντε παίκτες και βγει καλός μόνο ο ένας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

– Και εσείς, δεν έχετε ανακαλύψει λίγους…

«Ντι Μαρία, Βίτσελ, Νταβίντ Λουίζ, Έντερσον, Όμπλακ. Πολλοί παίκτες πέρασαν από εκεί πριν φτάσουν στην κορυφή. Δύο παράγοντες το κατέστησαν εφικτό. Μια εξαιρετική δουλειά στο scouting και η βελτίωση της Ακαδημίας. Ετσι έφτασε η Μπενφίκα σε δύο τελικούς Europa League και σήμερα ο Ρούι Κόστα συνεχίζει όπως βλέπω με αυτή τη φιλοσοφία».

– Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης που έχετε ανακαλύψει;

«Είναι πραγματικά δύσκολο για μένα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ήταν μια εξαιρετική ομαδική δουλειά και είμαι περήφανος που η Μπενφίκα είναι σήμερα τόσο ανταγωνιστική στην Ευρώπη. Είμαι επίσης περήφανος που βλέπω πόσο καλά αποδίδει αυτός ο τύπος δουλειάς».

– Πώς σας φαίνεται η εμπειρία στον ΠΑΟΚ;

«Βρήκα μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που είχα συνηθίσει. Προερχόμενος από την Μπενφίκα και τη Σαχτάρ, ο δικός μου τρόπος λειτουργίας είχε να κάνει με την εκτίμηση των νεαρών παικτών και εκ των υστέρων να τους πουλάμε στην καλύτερη περίπτωση. Εδώ, ωστόσο, θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να κερδίζεις με έμπειρους παίκτες, σπουδαία ονόματα και βιογραφικά. Έχω προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, δεν ήταν εύκολο και αυτή η διαδικασία προσαρμογής είναι ακόμα σε εξέλιξη».

– Θα βλέπατε τον εαυτό σας να εργάζεστε στην Ιταλία μια μέρα;

«Η Ιταλία είναι ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν μπορείς να πεις όχι. Υπάρχουν -ωστόσο- πολλές παράμετροι. Αυτή τη στιγμή, η Ιταλία έχει μια νέα γενιά προπονητών και παικτών που μπορούν να κάνουν το πρωτάθλημα σας ένα από τα πιο ελκυστικά στον κόσμο».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.