Ο Άρης ετοιμάζεται να μπει στη μάχη της Super League 1 για τη σεζόν 2021-2022 με ρόστερ που αποτελείται από παίκτες, οι οποίοι εκπροσωπούν 5 ηπείρους και 18 διαφορετικές εθνικότητες

Ένας διαφορετικός Άρης σε σχέση με την ομάδα που αντιμετώπισε την Αστάνα στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, για το 2ο προκριματικό γύρο του Europa Cference League, ετοιμάζεται να ριχτεί από αύριο (13/9) στη μάχη του πρωταθλήματος της Super League 1 της σεζόν 2021-2022. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στο έμψυχο δυναμικό, νέοι παίκτες αποκτήθηκαν και τέθηκαν στη διάθεση του Άκη Μάντζιου, άλλοι αποχώρησαν, και τελικώς αυτή τη στιγμή οι “κίτρινοι” έχουν ρόστερ που αποτελείται από ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εκπροσωπούν πέντε (5) ηπείρους και δεκαοκτώ (18) διαφορετικές εθνικότητες!

Πρώτο μέλημα του Έλληνα προπονητή του Άρη, λοιπόν, είναι να ταιριάξει όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορεί να μιλούν μια κοινή γλώσσα, αυτή του ποδοσφαίρου, όμως, από την άλλη, προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες, έχουν ξεχωριστά βιώματα και κουβαλά ο καθένας τη δική του κουλτούρα και (αθλητική και όχι μόνο) παιδεία. Δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει!

Οι Λατινοαμερικάνοι

Κατ’ αρχάς, βλέποντας κανείς τις επιλογές του Μάντζιου σε ό,τι αφορά στη βασική ενδεκάδα από τα φιλικά του καλοκαιριού, αλλά και τα δύο παιχνίδια με την Αστάνα, διαπιστώνει ότι εμπιστεύεται τη θέση του τερματοφύλακα σε έναν Βραζιλιάνο, τον Ντένις Σέζαρ. Δεν συνηθίζεται οι ομάδες να επιλέγουν από τη συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής παίκτες για το πόστο αυτό (για ευνόητους λόγους), όμως, στον Άρη αυτή τη σεζόν συμβαίνει.

Ο Ντένις αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αμέσως άρχισε να αγωνίζεται. Ερχόμενος στον Άρη βρήκε άλλον ένα συμπατριώτη του, τον Λούκας Σάσα, ο οποίος πλέον, στην τρίτη του σεζόν στο σύλλογο, φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ λίγο αργότερα αποκτήθηκε ένας ακόμη Βραζιλιάνος, ο Φαμπιάνο Λέισμαν. Τρεις, λοιπόν, οι Βραζιλιάνοι στον Άρη.

Κοντά σε αυτούς, υπάρχουν άλλοι τέσσερις εκπρόσωποι της Λατινικής Αμερικής στην ομάδα. Συγκεκριμένα, οι Αργεντίνοι, Ντάνιελ Μαντσίνι, Φακούντο Μπερτόγλιο και Ματέο Γκαρσία, αλλά και ο Παραγουανός, ο οποίος διαθέτει και αργεντίνικη υπηκοότητα, Χουάν Ιτούρμπε. Για τους πρώτους τρεις δεν είναι η πρώτη σεζόν στον Άρη, που σημαίνει ότι ξέρουν καλά τη νοοτροπία του συλλόγου, αλλά και της Ελλάδας, για τον πολύπειρο Ιτούρμπε, όμως, αυτό είναι το πρώτο πέρασμά του από την Ελλάδα.

Το ευρωπαϊκό μωσαϊκό

Ερχόμενοι από την Αμερική στην Ευρώπη, διαπιστώνει κανείς ότι στο ρόστερ του Άρη έχει σχηματιστεί ένα μωσαϊκό από παίκτες που προέρχονται από χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Τρεις Ισπανοί, οι “παλιοί” στην ομάδα Χούλιαν Κουέστα, Χαβιέ Ματίγια και Κρίστιαν Λόπεθ, ο νοφερμένος Τσέχος, Γιάκουμπ Μπράμπετς, ο Σουηδός, Ντάνιελ Σούντγκρεν, ο Ρουμάνος, Κρίστιαν Γκάνεα, ο Αυστριακός, Εμάνουελ Σάκιτς, ο Ολλανδός, Λερίν Ντουάρτε, ο Πορτογάλος, Μπρούνο Γκάμα και ο νεοφερμένος Βόσνιος, Ιζέτ Χαΐροβιτς.

Βεβαίως, στο “κίτρινο” ρόστερ υπάρχουν και οι… Έλληνες, που είναι επτά (7) στον αριθμό, λίγοι εκ των οποίων, όμως, λογίζονται στις επιλογές για τη βασική ενδεκάδα. Συγκεκριμένα, οι Γιώργος Δεληζήσης και Δημήτρης Μάνος και υπό συνθήκες ο Μάριος Σιαμπάνης, στη θέση νούμερο “1” αυτός. Μαζί τους είναι οι Κώστας Μήτρογλου, που παλεύει να βρει τον καλό εαυτό του, Χρήστος Μαρμαρίδης, Ζήσης Σαλιάρης και Παναγιώτης Σεγκιέργκης.

Οι εκπρόσωποι Αφρικής, Ασίας και Αυστραλίας

Από το έμψυχο δυναμικό του Άρη δεν λείπουν οι Αφρικανοί παίκτες, οι οποίοι τις τελευταίες δύο -τουλάχιστον- δεκαετίες κατακλύζουν τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Πρώτος και καλύτερος ένας Μαυριτανός, ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, ο οποίος διαθέτει και γαλλική υπηκοότητα. Με πέρασμα και παραστάσεις από Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Τουρκία, αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφική κίνηση του Άρη, με κόστος που έφτασε στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από εκεί και πέρα, τη “μαύρη” ήπειρο στον Άρη εκπροσωπούν άλλοι τρεις σπουδαίοι παίκτες, οι οποίοι δείχνουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ομάδα. Και οι τρεις είναι στις θέσεις της άμυνας. Συγκεκριμένα, ο Γκανέζος, Λούμορ Αγκμπενιένου, ο Τυνήσιος, με γαλλική υπηκοότητα επίσης, Γιοάν Μπεναλουάν, και ο Σενεγαλέζος, Μπαντού Εντιαγέ.

Η… περιήγηση στον κόσμο κλείνει στο ρόστερ του Άρη με έναν εκπρόσωπο της Αυστραλίας, τον Τζέιμς Τζέγκο, κι έναν Ασιάτη, τον Ιρακινό, Μοχανάντ Αλί. Και οι δύο είναι διεθνείς με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους, με τον δεύτερο, πάντως, να έχει προστεθεί τελευταίος στην ομάδα και να θέλει -λογικά- το χρόνο του μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια.