ΠΑΟΚ: Ημέρα… Τούμπας! (vid)

Γενέθλια έχει σήμερα (6/9) το γήπεδο του ΠΑΟΚ, που αποτελεί μια από τις πλέον ιστορικές ποδοσφαιρικές έδρες στην Ελλάδα και όχι μόνο!

Γενέθλια έχει σήμερα (6/9) μια από τις πλέον ιστορικές ποδοσφαιρικές έδρες στην Ελλάδα -και όχι μόνο. Ο λόγος για το “σπίτι” του ΠΑΟΚ, την Τούμπα! Η “γηραιά κυρία” των ελληνικών γηπέδων γίνεται ετών 62 και έχει πολλά να θυμάται στη γεμάτη ένταση και πάθος πορεία της μέσα στο χρόνο. Μαζί και οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένοι φίλαθλοι -όχι μόνο του “Δικέφαλου”, εννοείται- που μεγάλωσαν με την εικόνα της, είτε την επισκέφθηκαν διά ζώσης.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει στο σχετικό αφιέρωμα, που δημοσίευσε σήμερα στην ιστοσελίδα της για το θρυλικό και χιλιοτραγουδισμένο γήπεδο:

“Σαν σήμερα πριν από 62 χρόνια άνοιξε τις πόρτες του το… σπίτι μας, το γήπεδο της Τούμπας. 62 χρόνια γεμάτα έντονες στιγμές πάθους και περηφάνιας. Η Τούμπα συμπληρώνει 62 χρόνια “ζωής” και το paokfc.gr σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην έδρα του Δικεφάλου.

H ιστορία του γηπέδου ξεκινάει το 1957. Τότε ο ΠΑΟΚ αγοράζει την έκταση 3ο στρεμμάτων στην Άνω Τούμπα, έναντι 6.000.000 δραχμών από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Τον σχεδιασμό του γηπέδου αναλαμβάνουν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Τριγλιανός.

Τα συνεργεία του στρατού έκαναν τις εκσκαφές του οικοπέδου και το φθινόπωρο του 1958 ξεκίνησε η ανέγερση των κερκίδων που θα φιλοξενούσαν 20.000 θεατές.

Η κατασκευή του γηπέδου ήταν δαπανηρή και μέρος των εξόδων καλύφθηκε από την έκδοση «Λαχείου Υπέρ Ανεργέσεως του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ«. Παράλληλα η διοίκηση της ομάδας από το 1956 είχε ξεκινήσει την αποταμίευση από τα έσοδα των εισιτηρίων. Πέρα από την οικονομική βοήθεια οι φίλοι της ομάδας προσέφεραν και πολύτιμη εθελοντική εργασία.

Το όνειρο πήρε σάρκα και οστά το 1959 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου με φιλική αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ, η οποία βρήκε νικητή των γηπεδούχο ΠΑΟΚ με 1-0 με γκολ του Κώστα Κιουρτζή.

Η σέντρα του αγώνα έγινε με μία μπάλα που έπεσε από αεροπλάνο και το παρόν έδωσαν πλήθος πολιτικών και χιλιάδες φίλοι της ομάδας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η χωρητικότητα αυξήθηκε σε 45.000 θέσεις με έργα επέκτασης και το ρεκόρ προσέλευσης έλαβε χώρα στις 19 Δεκεμβρίου του 1976 σε μία λευκή ισοπαλία κόντρα στην ΑΕΚ με 45.252 εισιτήρια.

Από το 1981 και μετά την τραγωδία στο στάδιο Καραϊσκάκη, η χωρητικότητα έπεσε στις 41.073 θέσεις, ενώ από το 1998 όταν και εγκαταστάθηκαν καθίσματα σε όλες τις εξέδρες, έπεσε στις 28.701. Το 1980 ένα τμήμα της Θύρας 8 κατέρρευσε, απόρροια του μεγάλου σεισμού των 6,5 ρίχτερ, ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Το 1985 τοποθετήθηκε το σκέπαστρο στις Θύρες 1, 2 και 3.

Το 2004 η Τούμπα χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πλαίσιο αυτών έγινε μία μεγάλη ανακαίνιση στα γραφεία, τα αποδυτήρια, τις αίθουσες Τύπου και VIP, τα δημοσιογραφικά θεωρεία και φυσικά τοποθετήθηκε και το νέο στέγαστρο.

Το 2012 ξεκίνησε η εποχή Σαββίδη για τον Δικέφαλο και φυσικά το γήπεδο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Με εντολή του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη έγιναν αλλαγές βελτίωσης σε όλο το στάδιο.

Οι άνθρωποι της ομάδας επισκέφθηκαν πολλά γήπεδα του εξωτερικού και με αυτά ως πρότυπο προχώρησαν σε αλλαγές κυρίως στο κτίριο των γραφείων, των VIP και της αίθουσας Τύπου, όπως και στα αποδυτήρια της ομάδας που πήραν μία εντελώς νέα μορφή”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.