Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία, η ΑΕΚ και η Athens Comics Library στέκονται μαζί με τους πρόσφυγες μέσω του αθλητισμού.
Αναλυτικά:
«Το αγαπημένο μου άθλημα είναι το ποδόσφαιρο και το όνειρό μου είναι να γίνω μια διάσημη ποδοσφαιρίστρια», λέει με τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της η 11χρονη Μιράλ από το Αφγανιστάν.
Η συμμετοχή της στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για πρόσφυγες “Welcome Through Football” που διοργανώνει η ΑΕΚ στην Αθήνα σε συνεργασία με την Athens Comics Library, πιστεύει ότι είναι ένας τρόπος να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.
Το «Welcome Through Football» αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα 12 εβδομάδων για παιδιά και νέους πρόσφυγες ηλικίας 7-25 ετών που προάγει την κοινωνικοποίησή τους και τη διάδρασή τους με την κοινότητα υποδοχής. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του EFDN (European Football for Development Network) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει διάρκεια τρία χρόνια. Το πρόγραμμα, που αποτελεί δημιούργημα του UEFA Foundation, στοχεύει στην καλύτερη δυνατή προσαρμογή των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους, μέσω του ποδοσφαίρου και τη σωματική και κοινωνική τους ενεργοποίηση.
Φέτος συμμετέχουν στο πρόγραμμα περίπου 25 κορίτσια και αγόρια πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας, ηλικίας 7-11 ετών. Το Προπονητικό Κέντρο της ΠΑΕ ΑΕΚ στα Σπάτα την περασμένη Τρίτη, 8 Ιουνίου, γέμισε από τα χαμόγελα, τις φωνές και την απίστευτη ενέργεια αυτών των παιδιών, στο πλαίσιο της δεύτερης δράσης που διοργανώθηκε από την Athens Comics Library και την ΑΕΚ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται σε λίγες μέρες, στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στην Αθήνα να πάρουν μέρος στον δεύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό σχεδίου και κόμικ για νέους που διοργανώνει με θέμα «Μαζί μέσα από τον αθλητισμό». Ο διαγωνισμός αυτός εστιάζει στη δύναμη που έχει ο αθλητισμός να ενώνει και να στηρίζει τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες, στις δύσκολες στιγμές αλλά και να προσφέρει ελπίδα και να προάγει τη συμπερίληψη.
Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, όλα τα παιδιά συμμετείχαν στο εργαστήριο ζωγραφικής με την καθοδήγηση και τη βοήθεια του κομίστα Νικόλα Στεφαδούρου αλλά και του Nawid, αιτούντα άσυλο από το Αφγανιστάν, που βοηθούσε στη διερμηνεία και στο να κάνει τα παιδιά να νιώσουν άνετα.
Μέσα από τη συνεργασία του με την Athens Comics Library και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτό, ο Nawidκαταφέρνει να εκφράσει την αγάπη του για τα παιδιά αλλά και τη διάθεσή του να προσφέρει στην κοινότητα.
Με τις ζωγραφιές τους στο εργαστήριο, τα παιδιά έδωσαν σχήμα και χρώμα στο τι σημαίνει για τα ίδια ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο, αλλά εξέφρασαν επίσης τι αισθήματα τους δημιούργησε η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της AEK. «Το σημαντικό είναι ότι προσπαθώ και ότι είμαι χαρούμενη» γράφει πίσω από τη ζωγραφιά της η Μιράλ.
Η ζωηρή τους φαντασία, σε συνδυασμό με τα όνειρά τους για τη ζωή, μπλέχτηκαν δημιουργικά και αποτυπώθηκαν σε πολύχρωμες ζωγραφιές στην προσπάθειά τους να σχεδιάσουν την μπάλα των ονείρων τους, συμμετέχοντας στο ειδικό διαγωνιστικό κομμάτι με τίτλο #dreamball.
Τα μάτια τους έλαμψαν ακούγοντας ότι το σχέδιό τους μπορεί να είναι ένα από τα πέντε καλύτερα σχέδια του διαγωνισμού που θα γίνουν ποδοσφαιρικές μπάλες από την Ύπατη Αρμοστεία, τις οποίες θα κατασκευάσουν πρόσφυγες και μέλη της κοινότητας υποδοχής στην Κένυα μέσα από την εταιρεία ηθικής παραγωγής Alive and Kicking. Οι μπάλες που θα διακριθούν θα είναι διαθέσιμες προς αγορά online για τη στήριξη αθλητικών ευκαιριών για τους πρόσφυγες.
Ο μικρός επίδοξος ‘αστρονόμος’ της ομάδας, ο 11χρονος Σαχτζάντ από το Αφγανιστάν, σε άπταιστα ελληνικά, μας εξήγησε πώς φαντάστηκε την μπάλα του, την σελήνη με τη γη στις δύο άκρες, με την ατμόσφαιρα στη μέση να χρησιμεύει ως ασπίδα προστασίας της γης από τους μετεωρίτες.
Αφού ολοκλήρωσαν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, φορώντας τις κιτρινόμαυρες φανέλες τους, κατέβηκαν στο γήπεδο μαζί με τους προπονητές της ομάδας της ΑΕΚ για να δείξουν πόσο πολύ αγαπούν το ποδόσφαιρο και πόσο χαίρονται για αυτή την ευκαιρία. Για δύο ώρες έτρεξαν και έβαλαν γκολ με την ψυχή τους.
«Το πρόγραμμα μπορεί να είναι η αφορμή, αλλά η αιτία είναι οι ρίζες μας», είπε γεμάτος περηφάνεια ο Ηλίας Κυριακίδης, πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής της ΑΕΚ (Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Δικτύου Ακαδημιών της ΑΕΚ), που το όνομα και η ιστορία της είναι συνυφασμένη με την προσφυγιά.
Στο τέλος της προπόνησης, όλα τα παιδιά, με μάγουλα κατακόκκινα και μάτια χαμογελαστά, έλαβαν αναμνηστικά από την Ύπατη Αρμοστεία και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Αύγουστο, όταν θα επιστρέψουμε φέρνοντας μαζί μας τις μπάλες που θα προκύψουν από τα νικητήρια σχέδια των παιδιών σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι μπορεί να περιλαμβάνονται και δικά τους σχέδια.
Οι συγκρούσεις και οι διώξεις έχουν αναγκάσει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μας καλεί να σταθούμε μαζί για μια συμπεριληπτική κοινωνία. Μαζί στη μάχη για την υγεία, μαζί στο σχολείο, μαζί στον αθλητισμό. Γιατί μαζί τα καταφέρνουμε καλύτερα.
Ο διαγωνισμός «Μαζί μέσα από τον αθλητισμό» είναι ανοιχτός για συμμετοχές μέχρι τις 25 Ιουνίου.