ΠΑΟΚ: Το μοναδικό επίτευγμα του Πάμπλο Γκαρσία!

Ο Πάμπλο Γκαρσία έγινε ο πρώτος προπονητής που κατέκτησε τίτλο με τον ΠΑΟΚ χωρίς να έχει εργαστεί προηγούμενη σεζόν ως τεχνικός σε πρώτη ομάδα, είτε στους "ασπρόμαυρους", είτε αλλού

Ο Πάμπλο Γκαρσία θα έχει διάφορους λόγους να θυμάται το Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε χθες (22/5) στο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό. Όχι μόνο γιατί ήταν το πρώτο που πήρε σε επίπεδο πρώτης ομάδας του “Δικέφαλου” ως παίκτης και ως προπονητής, αλλά και γιατί η πρώτη του παρουσία σε πάγκο αντρικής ομάδας (και όχι τμήματος ακαδημίας) συνδυάστηκε με την κατάκτηση ενός τροπαίου. Επίτευγμα μοναδικό στον “ασπρόμαυρο” σύλλογο!

Ο ΠΑΟΚ μέχρι χθες είχε κατακτήσει δέκα (10) τίτλους, ήτοι επτά (7) Κύπελλα και τρία (3) πρωταθλήματα. Τα πρώτα δύο Κύπελλα τα πήρε τις σεζόν 1971-’72 και 1973-’74 με τον Άγγλο, Λες Σάνον, στον πάγκο. Ο Σάνον πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ είχε περάσει από το προπονητικό επιτελείο της Άρσεναλ, ενώ είχε αναλάβει ως πρώτος προπονητής την Μπέρι και την Μπλάκπουλ.

Ακολούθησε η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1976, που έγινε με τον Γκιούλα Λόραντ στον πάγκο. Ο Ούγγρος προπονητής είχε ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα το 1962 στον πάγκο της Χόνβεντ, ενώ μέχρι να αναλάβει τον ΠΑΟΚ το 1975 είχε περάσει από την Ντέμπρετσεν, τη Ρέιντ, την Καϊζερσλάουτερν δύο φορές, την Ντούισμπουργκ, την Τασμάνια 1900 Βερολίνου, την Κολωνία, τους Κίκερς Όφενμπαχ και τη Φραϊμπούργκερ.

Το πρωτάθλημα της σεζόν 1984-’85 ο ΠΑΟΚ το κατέκτησε με τον Βάλτερ Σκότσικ στον πάγκο του. Ο Αυστριακός προπονητής πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ είχε περάσει από την ελβετική Φράιμπουργκ (1973-’74) και στη συνέχεια τις Καζινό Μπρεζέντ, Ραπίντ Βιένης, Λας Πάλμας και ΑΕ Λάρισας. Στους “βυσσινί” είχε εργαστεί ακριβώς μία σεζόν πριν αναλάβει τον “Δικέφαλο” (1983-’84).

Το Κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 2000-2001 ο ΠΑΟΚ το κατέκτησε με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο, ο οποίος ήδη είχε κατακτήσει τρόπαια ως προπονητής με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, ενώ το Κύπελλο της σεζόν 2002-2003 ο “Δικέφαλος” το πήρε με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο, ο οποίος μετρούσε ήδη έντεκα (11) χρόνια προπονητικής καριέρας.

Το Κύπελλο της σεζόν 2016-2017 οι “ασπρόμαυροι” το κατέκτησαν με τον Βλάνταν Ίβιτς στον πάγκο, του οποίου η περίπτωση μοιάζει με του Πάμπλο Γκαρσία. Ο Σέρβος πρώην παίκτης της ομάδας από το 2013 είχε αναλάβει ως προπονητής την ομάδα κάτω των 20 του ΠΑΟΚ και στα μισά περίπου της σεζόν 2015-2016 κλήθηκε να αναλάβει ως υπηρεσιακός την πρώτη ομάδα, διαδεχόμενος τον Ιγκόρ Τούντορ. Έμεινε από την αρχή της επόμενης περιόδου (2016-2017) στον “ασπρόμαυρο” πάγκο και στο τέλος αυτής οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Κατάτι, λοιπόν, η εμπειρία του ήταν μεγαλύτερη από αυτή του Γκαρσία.

Τα επόμενα τρόπαια, δηλαδή το Κύπελλο του 2018 και το νταμπλ της σεζόν 2018-2019 ο ΠΑΟΚ τα πήρε με τον Ρασβάν Λουτσέσκου στον πάγκο. Ο Ρουμάνος πριν αναλάβει τον “Δικέφαλο”, και έχοντας ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα από το 2004, είχε περάσει από την τεχνική ηγεσία της Ραπίντ Βουκουρεστίου δύο φορές, της Μπρασόβ, της Εθνικής Ρουμανίας, της Ελ Τζαΐς, της Πετρολούλ Πλοέστι και του ΑΟΞ.

Αντιθέτως, λοιπόν, με όλους τους προηγούμενους από αυτόν προπονητές, που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση ενός ή παραπάνω τροπαίων, ο Γκαρσία τη σεζόν 2020-2021 ήταν πρωτοεμφανιζόμενος σε πάγκο πρώτης ομάδας. Δεν είχε την εμπειρία της καθοδήγησης ενός κλαμπ αποτελούμενου από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Παρά ταύτα τα κατάφερε κι έστειλε τους “ασπρόμαυρους” στο βάθρο των νικητών στο θεσμό του Κυπέλλου, ξεκινώντας και ο ίδιος την προπονητική του καριέρα σε αυτό το επίπεδο με ένα χρυσό μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.