Μια από τις ομάδες που έπαιξαν σημαντικό, και κυρίαρχο, ρόλο στα πρώτα χρόνια του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ήταν το Γουδί. Διαβάστε στο novasports.gr για την πρώτη.... υπερδύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οκτώβριος του 1906. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα βρίσκεται σε… εμβρυακή μορφή. Η πανευρωπαϊκή “τρέλα” για τη “στρογγυλή θεά” έχει έρθει και στη χώρα μας και τα πρώτα βήματα γίνονται, κυρίως στην Αθήνα, για τη διάδοση του αθλήματος.

Μια από τις ομάδες που έπαιξαν σημαντικό, και κυρίαρχο, ρόλο στα πρώτα χρόνια του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ήταν το Γουδί. Ίσως το πρώτο αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο στη χώρα μας και η ομάδα που δημιούργησε το πρώτο γήπεδο στην Ελλάδα, αποκλειστικά για το ποδόσφαιρο!

Το Γουδί ιδρύθηκε από δυσαρεστημένους αθλητές του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και υπήρξε ιδρυτικό μέλος τόσο το 1919 της Ε.Π.Σ. Αθηνών-Πειραιώς (από το 1921 ΕΠΣ Ελλάδος), όσο και το 1926 της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) και τα χρώματα του ήταν κόκκινο και μαύρο.

Στα πρώτα χρόνια της, αρκετά σύντομης, παρουσίας του στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το Γουδί έκανε… θραύση και κατάκτησε τρία πανελλήνια πρωταθλήματος του ΣΕΑΓΣ (νυν ΣΕΓΑΣ). Το πρώτο το 1908, το δεύτερο το 1910 και το τρίτο το 1912. Παράλληλα ο αθλητής του συλλόγου, Θεόδωρος Νικολαΐδης ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του Γουδί που αγωνίστηκε για την Εθνική, με μία συμμετοχή το 1920 στην αναμέτρηση Σουηδία-Ελλάδα 9-0 κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αμβέρσας, ενώ ο εκ των ιδρυτών του Συλλόγου Ποδοσφαιρίσεως Γουδί, ήταν ο σπουδαίος Παναγής Βρυώνης (διάβασε εδώ για τον “πατέρα” του ελληνικού ποδοσφαίρου).

Τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν δύσκολα για μια ομάδα – πρωτοπόρο στη χώρα μας. Πολύ δύσκολα. Το Γουδί έχασε τη “λάμψη” του, υποβιβάστηκε στη Β΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ και τελικά διαλύθηκε το 1945.