Τον απολογισμό της φετινής χρονιάς του ΠΑΣ Γιάννινα έκανε ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος. Ο συνεργάτης του Γιάννη Πετράκη και υπεύθυνος του αγωνιστικού σχεδιασμού των ομάδων Κ15, Κ17 και Κ20 μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου τόνισε πως ο ΠΑΣ έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των φιλάθλων, αναφέρθηκε στη συνεργασία των Ηπειρωτών με άλλες ακαδημίες και υποστήριξε πως μετά τη φετινή χρονιά ο πήχης στην ομάδα ανέβηκε.
Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος:
Πώς «είδες» τη φετινή πορεία του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ;
Η πετυχημένη σεζόν 2012 – 2013 έβαλε ψηλά τον πήχη, οι στόχοι διαμορφώνονται ανάλογα τις καταστάσεις και το σημαντικό είναι ότι ο Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ, θα αγωνίζεται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην SUPER LEAGUE. Καθιερώθηκε πλέον στις συνειδήσεις των φιλάθλων και ας μην παραβλέπουμε ότι ομάδες με βαρύ όνομα και ιστορία αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες. Όλοι θέλαμε να επιτύχουμε τον υψηλό στόχο, κάθε κατάσταση δημιουργεί προηγούμενο και όλες μαζί μας κάνουν πιο έμπειρους και δυνατούς.
Η αλλαγή των τριών προπονητών επηρέασε και που, τους ποδοσφαιριστές;
Το μεγάλο μειονέκτημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ότι η θεωρία ποτέ δεν γίνεται πράξη. ¨Όλοι ισχυριζόμαστε ότι οι προπονητές χρειάζονται πίστωση χρόνου, αλλά τελικά με την πρώτη δυσκολία όλοι χάνουν τις θέσεις τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν αγωνιστική ταυτότητα αφού επηρεάζονται από τις συνεχείς αλλαγές νοοτροπίας και προσώπων.
Οι ποδοσφαιριστές μας έπρεπε να μπουν στην φιλοσοφία του εκάστοτε προπονητή, αυτό παίρνει χρόνο και έχει και επιπτώσεις. Ο αθλητής κουράζεται να προσαρμοστεί με τη λογική του προπονητή και ταυτόχρονα να μοχθεί για το αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα. Η ευτυχής συγκυρία ότι η ομάδα αποτελείται από εξαίρετους αθλητές και ανθρώπους βοήθησε ώστε να ξεπεραστούν γρήγορα αυτές οι αλλαγές χωρίς μεγάλες επιπτώσεις.
Πώς βίωσες εσύ αυτές τις αλλαγές;
Ήταν σίγουρα πολύ δύσκολα και για εμένα, προσπάθησα να προσαρμοστώ γρήγορα και να μεταφέρω όσος πιο αξιόπιστα και δίκαια μπορούσα τις πληροφορίες στους προπονητές. ‘Έπρεπε να μεταφέρω το κλίμα της στιγμής και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας με σεβασμό ως προς την ομάδα και τον προπονητή.
Ο κος Πετράκης ανανέωσε την συνεργασία του με την ομάδα…
Ο κος Πετράκης είναι ο άνθρωπος που μας βοήθησε να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο. Πρόκειται για έναν μεθοδικό προπονητή, με ανοιχτό μυαλό και πολύ εργατικό. Είναι σημαντικό που συνεχίζει στην ομάδα. Ξεκινώντας από την αρχή της περιόδου θα «περάσει» την ποδοσφαιρική του λογική και τα πιστεύω του. Όλοι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του.
Ο κος Χριστοβασίλης σου ζήτησε να ασχοληθείς και με τον αγωνιστικό προγραμματισμό των ακαδημιών Κ15, Κ17 και Κ20. Ποια είναι η σκέψη του γι’ αυτές;
Η προσωπική μου ικανοποίηση είναι ότι έχω εκπαιδεύσει αθλητές υψηλού επιπέδου πριν γίνουν γνωστοί, είτε σε ατομικό (personal training) είτε σε ομαδικό επίπεδο, με πρόσφατο παράδειγμα τον Καρέλη. Στα Ιωάννινα ήρθα για να βοηθήσω και να μην σταθώ σε τύπους. Από την αρχή της περιόδου παρακολούθησα αγώνες της Κ17 – Κ20 και έκανα κάποιες διαπιστώσεις. Ο προγραμματισμός και η εξειδικευμένη προπόνηση είναι πλέον μονόδρομος σε αυτές τις ηλικίες. Ο ρόλος μου θα είναι συμβουλευτικός και μόνο αγωνιστικός. Ο κος Χριστοβασίλης θέλει να επενδύσει στους ποδοσφαιριστές της Ηπείρου και αυτό είναι όφελος όλων. Μέσα από τις αντικειμενικές δυσκολίες θα προσπαθήσει βήμα βήμα να δημιουργήσει μία πρότυπη ακαδημία. Αυτό θέλει τον χρόνο του.
Πρόσφατα έγιναν δοκιμές νεαρών ποδοσφαιριστών, τι συμπεράσματα αποκομίστηκαν;
Όπως προανέφερα το ταλέντο στους ποδοσφαιριστές Ηπείρου είναι αδιαμφισβήτητο. Στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ταλέντο. Η αξιολόγηση έγινε με στόχο την πληρέστερη στελέχωση τμημάτων Κ15 – Κ17. Οι δοκιμές είναι μια αρχή για τους αθλητές να καταλάβουν ποιον σύλλογο θα αντιπροσωπεύουν. Η αξιολόγηση είναι δύσκολη, αλλά θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν δικαιότερη. Από την στιγμή της επιλογής η ανάδειξη των ποδοσφαιριστών πρέπει να γίνει υποχρέωση όλων μας.
Υπάρχουν μάνατζερ που ασχολούνται με αυτές τις ηλικίες και ποια η σχέση σας με αυτούς;… όπως επίσης και ποια με τους γονείς, που πλέον έχουν διαμορφώσει άποψη για το ταλέντο των παιδιών τους.
Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ταλέντο, εκεί που υπολειπόμαστε είναι στον προγραμματισμό και στην μέθοδο βελτίωσης των νεαρών αθλητών. Οι ψαγμένοι Έλληνες και ξένοι μάνατζερ ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές τις ηλικίες. Βλέποντας ότι η ανάδειξη τους είναι πιθανότερη στο εξωτερικό τα παίρνουν από αυτές τις ηλικίες και επενδύουν επάνω τους. Έχω συζητήσει με πολλούς ξένους μάνατζερ και σκάουτερ και προσπαθώ να κατανοήσω την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Όσον αφορά τους γονείς πρέπει να υποστηρίζουν τα παιδιά τους χωρίς να γίνονται καταπιεστικοί. Αυτοί που είναι να παίξουν σε υψηλό επίπεδο θα παίξουν, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που δεν μπορούν να φτάσουν ψηλά. Τελικά το ποδόσφαιρο είναι δίκαιο άθλημα ανεξάρτητα τους εξωγενείς παράγοντες.
Σε επίπεδο σκάουτινγκ ο Π.Α.Σ. Γιάννινα είναι ανταγωνιστικός;
Το σκάουτινγκ είναι επιστήμη και είναι ένα εξειδικευμένο κομμάτι της προπονητικής. Η άποψη μου είναι ότι όπως όλες οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, έτσι και ο Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να βρει τους κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες πάνω στο σκάουτινγκ, ( επιλογή ποδοσφαιριστών, ανάλυση κ.τ.λ.). Έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα λάθους και κάθε απόφαση θα εξηγείται επιστημονικά.
Ποια πρέπει να είναι η αγωνιστική φιλοσοφία των ακαδημιών του Π.Α.Σ. Γιάννινα;
Η ομάδα του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ, πρέπει να αποκτήσει αγωνιστική ταυτότητα. Ο προγραμματισμός και η μεθοδική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση στα τμήματα Κ 15, Κ 17, Κ 20 είναι βασική προϋπόθεση. Η ηλικία αυτή είναι κρίσιμη όσον αφορά την εκπαίδευση των βασικών αρχών του ποδοσφαίρου. Όλοι ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, θεωρητικές λύσεις ακούγονται πολλές, αλλά πρακτικές λύσεις δεν δίνονται. Η πρακτική εφαρμογή από τους κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους ενός προγραμματισμού είναι πλέον απαραίτητη και επιτακτική. Η ανάδειξη ποδοσφαιριστών πρέπει να γίνεται σωστά και ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να είναι έτοιμος να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο, έχοντας δουλέψει όλους τους επιμέρους τομείς.
Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή προπονητών στα τμήματα υποδομής;
Αυτή είναι η σημαντικότερη ερώτηση. Ο προπονητής των υποδομών πρέπει να είναι εκπαιδευτής, αυτό έχουν κατανοήσει οι μεγάλοι σύλλογοι του εξωτερικού και όλοι λέμε ότι οι καλύτεροι δουλεύουν στις μικρές ηλικίες. Πρέπει να είναι γνώστης παιδαγωγικής φυσιολογίας, ψυχολογίας και άλλων επιστημών και επίσης να μπορεί να συνδυάζει την εκπαίδευση ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων με την διαπαιδαγώγηση. Η νοοτροπία έχω παίξει ποδόσφαιρο είμαι καλός προπονητής ανήκει στο παρελθόν. Η γνώση και η επιμόρφωση είναι πλέον παντού και εύκολη και ποτέ δεν τελειώνει. Η ρήση που με αντιπροσωπεύει είναι ότι <<ΕΝΑ ΞΕΡΩ, ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ>> . Άρα για εμένα ο προπονητής των ακαδημιών πρέπει να είναι ένας άρτιος εκπαιδευτής ποδοσφαίρου.
Ωφελεί τον Π.Α.Σ. Γιάννινα η δημιουργία δικτύου συνεργαζόμενων ακαδημιών και πώς πρέπει να λειτουργεί ένα τέτοιο δίκτυο ώστε να αποδώσει καρπούς;
Οι συνεργασίες πάντα γίνονται προς όφελος όλων. Είναι σημαντικό βήμα για τα Ιωάννινα να υπάρχει ένας κοινός στόχος στους νέους αθλητές. Η συνεργασία από μόνη της δεν συνεπάγεται και επιτυχία. Πρέπει να ακολουθείται ένα κοινό πλάνο των συνεργαζόμενων ακαδημιών και της κύριας ακαδημίας. Η ανομοιογενείς εξέλιξη των ποδοσφαιριστών θα δημιουργήσει αγωνιστικό πρόβλημα στο μέλλον. Με καλή διάθεση και προγραμματισμό όλες αυτές οι κινήσεις είναι προς όφελος του Π.Α.Σ. Γιάννινα και του ηπειρώτικου ποδοσφαίρου.
Υπάρχουν ποδοσφαιριστές στην φετινή Κ20 που μπορούν να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα;
Φυσικά υπάρχουν αθλητές που μπορούν να προωθηθούν και αυτό είναι και αρχή της Π.Α.Ε., πρέπει να γίνουν προσεκτικές επιλογές ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα. Τόσο ο κος Πετράκης όσο κι εγώ έχουμε παρακολουθήσει πολλούς αγώνες της Κ 20 κι έχουμε άποψη. Με την συμβολή του κου Τάτση θα γίνουν οι κινήσεις που πρέπει. Η επιτυχία της Π.Α.Ε. είναι η ανάδειξη δικών της αθλητών.
Ο Κρητικός συμμετείχε φέτος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα…
Είναι τιμή για τον Π.Α.Σ. να αγωνίζονται ποδοσφαιριστές του σε τέτοιες διοργανώσεις. Ο Κρητικός είναι ένα αυθεντικό ταλέντο και η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη. Όλοι ευχόμαστε το καλύτερο γι’ αυτό το παιδί και όλοι δουλεύουμε γι’ αυτό. Πιστεύω πως θα είναι μια συνέχεια του Οικονόμου και θα αγωνιστεί σύντομα σε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι νέοι αθλητές.
Τι πρόταση θα έκανες στην SUPER LEAGUE για τις ομάδες Κ20 ώστε να αξιοποιούνται καλύτερα οι ποδοσφαιριστές τους… Πρέπει να υπάρχει επαγγελματικό πρωτάθλημα Κ20;
Ένας προβληματισμός που υπάρχει είναι εάν ένας ποδοσφαιριστής είναι ωφελιμότερο να αγωνίζεται σε ομάδα SUPER LEAGUE στην κατηγορία των Κ20 ή σε ένα άλλο χαμηλότερο πρωτάθλημα ( FOOTBALL LEAGUE 1ή 2 ). Μέσα από τον ίδιο προβληματισμό στα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θεσπίστηκε το πρωτάθλημα των β’ ομάδων. Ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίζονται ανεξαρτήτου ηλικίας στην πρώτη ομάδα συμμετέχουν στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των β’ ομάδων. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος όπως και το κίνητρο, άρα το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Η ποδοσφαιρική ηλικία των 19 -20 είναι ώριμη για να ανταπεξέλθει σε υψηλούς ρυθμούς και οι αθλητές πρέπει να είναι έτοιμοι αγωνιστικά σε όλους τους τομείς. Η λέξη ταλέντο στα 20 είναι απαγορευμένη, στα 20 είσαι έτοιμος ποδοσφαιριστής.