Τί κάνει ο αρχηγός της Ένωσης σε ένα ματς; Κινείται αριστερά, πατάει περιοχή, εκτελεί, δημιουργεί, μοιράζει και μαρκάρει. Δείτε το πόσο καθοριστικός είναι για την ομάδα του.

Στα 27 του χρόνια ο Μάνταλος είναι ο ηγέτης της ΑΕΚ. Και είναι ηγέτης της ομάδας εδώ και τουλάχιστον μια τριετία. Τη φετινή σεζόν σε αρκετά παιχνίδια έχει γίνει αποδέκτης πολύ έντονης κριτικής από τους φιλάθλους της ομάδας του, ίσως επειδή οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες από τον αρχηγό τους. Ωστόσο η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική όταν κανείς αναλύσει το παιχνίδι του.

Τα όσα κάνει στον αγωνιστικό χώρο είναι πολλά περισσότερα από τα 4 γκολ και τις 4 ασίστ του στο φετινό πρωτάθλημα. Είναι πράγματα που δεν αποτυπώνονται στην στατιστική και δεν τα αντιλαμβάνεται εύκολα το μάτι. Το novasports.gr ανέλυσε όλα τα παιχνίδια του αρχηγού της “Ένωσης” και με κάποια ενδεικτικά βίντεο με 3D απεικόνιση, αποδεικνύει γιατί κάθε προπονητής στην ΑΕΚ ξεκινά την εντεκάδα του από τον Πέτρο Μάνταλο.

Συνολικά τη φετινή περίοδο ο διεθνής μέσος των κιτρινόμαυρων έχει αγωνιστεί σε 35 ματς, 21 στο πρωτάθλημα και έχει σκοράρει 8 φορές, τις 4 εκ των οποίων στη Superleague, όπου έχει “ταΐσει” και 4 φορές τους συμπαίκτες του. Στο μυαλό όλων μας, ο Μάνταλος είναι το κλασικό δεκάρι που μπορεί να παίξει και οχτάρι.

Τί συμβαίνει όταν ξεκινά αριστερά

Οι προπονητές του φέτος τον χρησιμοποιούν όμως και σαν αριστερό χαφ εξτρέμ. Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για “τύποις” αριστερό χαφ εξτρέμ διότι η ροπή του είναι να κινείται προς τον άξονα τραβώντας έναν αμυντικό προς τα μέσα και ανοίγοντας χώρο είτε στο αριστερό μπακ είτε στο αριστερό χαφ της ομάδας του. Επίσης η κίνησή του αυτή προς τον άξονα του δίνει τη δυνατότητα να πατά περιοχή σε θέση φορ αλλά και να απειλεί από μακρυά. Το γκολ του στη Νέα Σμύρνη είναι μια χαρακτηριστική φάση αυτής της τακτικής.

Όταν ο Μάνταλος πατάει περιοχή

Ως επί το πλείστον λοιπόν, είτε ξεκινά αριστερά είτε η θέση του είναι στον άξονα, ο χώρος που κινείται είναι στον άξονα από το κέντρο του γηπέδου μέχρι την αντίπαλη περιοχή. Από αυτό το χώρο και όταν είναι καλά κλεισμένος παίζει έξυπνα χωρίς τη μπάλα με κινήσεις σε θέση φορ που “σπάνε” την αντίπαλη άμυνα, ενώ όταν τη μπάλα έχει η ομάδα του από τα δεξιά θα δώσει τον “έξτρα” παίκτη στην αντίπαλη περιοχή στο δεύτερο δοκάρι. Παραδείγματα τέτοιων κινήσεων είναι οι δύο παρακάτω φάσεις από το ματς στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τον Ολυμπιακό.



Οι κινήσεις του χωρίς τη μπάλα στο μεσοδιάστημα άμυνας-μεσαίας γραμμής

Οι κινήσεις του στο build up της ΑΕΚ είναι εποικοδομητικές ακόμα και χωρίς τη μπάλα. Είτε σε σετ παιχνίδι, είτε σε γρήγορη μετάβαση, έχει την οξυδέρκεια να κινηθεί στον ελεύθερο χώρο (κυρίως στο μεσοδιάστημα άμυνας και μεσαίας γραμμής του αντιπάλου) είτε για να ζητήσει μπάλα, είτε για να ανοίξει χώρο για μια πιο ελεύθερη μεταβίβαση. 

Μάνταλος ο μαέστρος 

Κι αφού είδαμε τον Μάνταλο ως ένας ποδοσφαιριστή επιθετικό, τώρα θα αναλωθούμε στο βασικό του χαρακτηριστικό. Αυτό για το οποίο τον έχει μεγάλη ανάγκη η ομάδα του. Τη δημιουργία. Το 62% του παιχνιδιού του αφορά στη δημιουργία με μεγάλη έφεση στις προωθητικές μεταβιβάσεις και στις τελικές πάσες. Ένα ποσοστό το οποίο είναι αλήθεια ότι πέφτει όταν ξεκινά τις προσπάθειές του από θέση αριστερού χαφ-εξτρέμ. Παίκτης με μεγάλη ποδοσφαιρική ευφυΐα, ο αρχηγός της ΑΕΚ μπορεί και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τους συμπαίκτες του και τις κινήσεις τους. Και έχει χίλιους δυο τρόπους να το κάνει αυτό. 

Ασίστ από παντού και με κάθε τρόπο

Κινούμενος κεντρικά έξω από την αντίπαλη περιοχή ψάχνει εναγωνίως την παραμικρή κίνηση συμπαίκτη του σε ένα μικρό κενό χώρο. Εκεί θα προσπαθήσει να στείλει τη μπάλα ώστε να τη βρει μπροστά του ο συμπαίκτης του. Κινούμενος περιφερειακά στα πλάγια έξω από την αντίπαλη περιοχή και με γεμάτη άμυνα, αυτοματοποιημένα στέλνει συνήθως τη μπάλα γλυκά στην καρδιά της άμυνας, μεταξύ μικρής περιοχής και πέναλτι γνωρίζοντας ότι εκεί πρέπει να είναι (κατά βάση) ο Πόνσε.



Ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων στο 80%!

Εξπέρ στην προώθηση του παιχνιδιού, όταν η τακτική του προπονητή ακολουθείται πιστά από τους παίκτες του, τότε ο Μάνταλος ξέρει που ακριβώς να στείλει τη μπάλα ακόμα και με no look μεγάλη μπαλιά. Το ποσοστό του στις κοντινές πάσες που προωθούν το παιχνίδι της ομάδας αγγίζει το 90% ευστοχία, ενώ οι μακρινές μεταβιβάσεις του είναι εύστοχες στο εντυπωσιακό 87%. Πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό του στην κάθετη πάσα (smart pass) το οποίο είναι στο 50% που έχει ως συνέπεια η συνολική ευστοχία του Μάνταλου στην πάσα γενικά να είναι στο υψηλότατο 80%. 



Δημιουργία για τον εαυτό του

Υπάρχουν κι εκείνες οι στιγμές που ο Μάνταλος βρίσκεται έξω από την περιοχή και οι συμπαίκτες του είναι καλά κλεισμένοι ή δεν κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να τους τροφοδοτήσει. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Μάνταλος μπορεί να “βγάλει λαγό από το καπέλο”. Η καλή του τεχνική κατάρτιση του επιτρέπει να δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό του και να εκτελέσει. Είναι ένα ακόμα στοιχείο του παιχνιδιού του το οποίο αποτελεί “πονοκέφαλο” για τους αντίπαλους προπονητές. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε έχει κερδίσει και αρκετά φάουλ περιμετρικά της αντίπαλης περιοχής.

Σημαντικός και για την άμυνα

Ένα ακόμα στοιχείο που ο Μάνταλος έχει στο παιχνίδι του από τότε που αγωνιζόταν στην Ξάνθη είναι η αμυντική του προσήλωση. Φυσικά ανάλογα με το παιχνίδι, ο εκάστοτε προπονητής ζητά συγκεκριμένα πράγματα ως προς την ανασταλτική του συμπεριφορά. Δεν τον θέλουν πάντα να μαρκάρει.

Κυρίως μαρκάρει στο χώρο ευθύνης του αν και το πείσμα του πολλές φορές τον οδηγεί σε “κυνηγητό” με σκοπό την άμεση ανάκτηση της μπάλας. Χαρακτηριστικά είναι τα δύο παρακάτω βίντεο από το ίδιο ματς, με μαρκάρισμα στο 5ο λεπτό και με μαρκάρισμα με την ίδια ένταση στο 85ο λεπτό. Στο ενεργητικό του έχει 25 κλεψίματα στα οποία ασφαλώς δεν αποτυπώνεται η πίεση που ασκεί ο αρχηγός της Ένωσης.

Η επιρροή του στο παιχνίδι της ΑΕΚ

Στα 22 ματς που έχει αγωνιστεί φέτος ο Πέτρος Μάνταλος έχει 34 τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι 18 είναι εντός περιοχής με δύο κεφαλιές, ενώ άλλες 14 έχει εκτός περιοχής με 4 γκολ στο ενεργητικό του. Έχει γεμίσει στην αντίπαλη περιοχή 91 φορές, ενώ χωρίς μέτρημα είναι οι κάθετες πάσες του στην περιοχή, γεγονός που αναδεικνύει το χαμηλό βαθμό αποτελεσματικότητας της ΑΕΚ, καθώς λίγα από αυτά τα γεμίσματα (+ σέντρες) έχουν μετατραπεί σε ασίστ (μόλις 4).

Χαρακτηριστικό είναι το παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο οποίο το 0-2 αποτυπώνει του λόγου το αληθές, καθώς τα τρία δοκάρια, η συνεχής πίεση (σε μεγάλο ποσοστό δημιουργίας Μάνταλου) και οι πολλές χαμένες ευκαιρίες μεταφράστηκαν σαν αναποτελεσματικότητα με συνέπεια την ήττα. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η επιρροή του Μάνταλου στο παιχνίδι της ομάδας του είναι τεράστια. 

Αρκεί να σημειώσουμε ότι δεν αγωνίστηκε στο ματς με την ΑΕΛ (0-0), με τον Παναθηναϊκό (0-0), με τον Ολυμπιακό (1-1), με Λεβαδειακό (1-0) και με Ατρόμητο (1-0). Πέντε ματς, μόλις τρία γκολ, μικρή δημιουργία και δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες για την Ένωση, που χάνει αρκετή από την ορμή και τον ενθουσιασμό της χωρίς τον αρχηγό της στο γήπεδο.