Στον Αρη, εδώ και λίγα 24ωρα και μάλιστα με τον πλέον εμφατικό τρόπο, έχει ανοίξει κουβέντα περί διάλυσης της Κοινωνίας Μελών, κατάργησης, δηλαδή, του μοντέλου του λαού-μεγαλομετόχου, το οποίο πρώτη η ομάδα της Θεσσαλονίκης, εφάρμοσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης; Το novasports.gr επιχειρεί σήμερα την καταγραφή των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί και το εάν μπορεί ο Αρης να γυρίσει σε πρότερη μορφή διοίκησης, χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Αυτή τη στιγμή η ΚΜΑ είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, όντας κάτοχος του 33% των μετοχών το οποίο όμως ανεβαίνει με τις εκχωρήσεις των μικρομετόχων και της «Αρης-Εμπορική». Επί της ουσίας πράττει και κινείται ως ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας, έχοντας, μέσω εκλογών, αναθέσει τη διοίκηση μέχρι το 2015 στον Δημήτρη Ηλιάδη. Ο ρόλος της είναι ελεγκτικός, προσπαθώντας να προστατεύσει τα συμφέροντά της, δηλαδή, την επένδυση των μελών της, η οποία πηγάζει από το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου που έχει στην κατοχή της.
Πως, λοιπόν, θα μπορέσει εν μία νυκτί να αποδομηθεί όλο αυτό το οικοδόμημα; Και αν υποθέσουμε πως λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση που θα εκχωρηθούν οι μετοχές; Στον ΑΣ ο οποίος ήδη έχει στην κατοχή του το 30%, όταν η φυσιολογική πρακτική δεν ξεπερνά το 10%;
Προκύπτουν όμως κι άλλα ζητήματα, νομικής φύσεως. Για παράδειγμα στο πλάνο βιωσιμότητας που κατατέθηκε στο δικαστήριο για την υπαγωγή στο άρθρο 99, η ΚΜΑ ήταν από τα βασικά κομμάτια του πάζλ. Η εταιρία που διενήργησε τον έλεγχο της οκταετίας 2004-12 συμβλήθηκε μαζί της και εκεί θα παραδώσει το πόρισμα. Τι θα γίνει με τις συνδρομές και με τις πάσης φύσεως συμφωνίες που έχει συνάψει;
Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις και αποδεικνύουν πως μια απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας της , δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από μια γενική συνέλευση στην οποία μαζικά ο κόσμος θα αποφασίσει το τι ακριβώς επιθυμεί να γίνει, σηκώνοντας το βάρος των όποιων εξελίξεων ακολουθήσουν.