Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης και το novasports.gr θυμάται τις επτά φορές που "την έπαθε".

Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης και το novasports.gr θυμάται τις επτά φορές που η Ευρώπη δεν άνοιξε την αγκαλιά της στον πιο πιστό πρέσβη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την πιο πρόσφατη αποτυχία και το ιστορικό γκολ του Κουτσουπιά το 1997 (που σήμερα έχει επέτειο), στον κακό δαίμονα Πανιώνιο και τα πρώτα χρόνια της Α Εθνικής όταν στην Ευρώπη ταξίδευαν μόνο οι πρωταθλητές.

Περίοδος 1996-97
Σαν σήμερα 18 Μαΐου του 1997, οι πράσινοι για την προτελευταία αγωνιστική της περιόδου φιλοξένησαν τον ΟΦΗ στο Ολυμπιακό Στάδιο και ήθελαν μόνο τη νίκη ώστε να διατηρηθούν στην 4η θέση που οδηγούσε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος με σουτ στο 34′ είχε ανοίξει το σκορ και όλα έδειχναν πως οι πράσινοι θα έπαιρναν τη νίκη σε αυτό το ανιαρό ματς.

Ωστόσο ο Γιώργος Κουτσουπιάς είχε διαφορετική άποψη καθώς με κεφαλιά στο 70ό λεπτό ισοφάρισε για τους Κρητικούς και έμεινε στην ιστορία. Οι πράσινοι του Βέλιμιρ Ζάετς δεν κατάφεραν να πάρουν ξανά το προβάδισμα με αποτέλεσμα το τελικό 1-1 να είναι καταδικαστικό την ώρα που στην εξέδρα του Ολυμπιακού Σταδίου ακουγόταν το περίφημο «τριφυλλάρα παίξε λίγο μπάλα θα σε περάσει και η Καβάλα».

Ο ΠΑΟΚ την ίδια ώρα περνούσε αέρα από την Καβάλα (0-3) και προσπερνούσε τους πράσινους για να καταλάβει τελικά την προνομιούχο τέταρτη θέση βυθίζοντας το τριφύλλι στα προβλήματα του, 13 μήνες μετά την ιστορική επιτυχία στο Άμστερνταμ.

Περίοδος 1982-83
Μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία του Παναθηναϊκού τον έφερε στην 7η θέση της βαθμολογίας με μόλις 37 βαθμούς. Όπως ήταν φυσικό κι επόμενο οι πράσινοι την τη σεζόν 83-84 δεν πέρασαν τα σύνορα. Η αποτυχία πιστώνεται στον Ρουμάνο τεχνικό Στέφαν Κόβακς που σε 21 αγώνες οδήγησε την ομάδα σε έξι νίκες, επτά ισοπαλίες και οκτώ ήττες. Τον διαδέχθηκε ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ για να κλείσει η χρονιά με τον Κώστα Τσάκο στο τιμόνι.

Περίοδος 1978-79
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε έχοντας στον πάγκο τον Κάζιμιρ Γκόρσκι. Ο Πολωνός τεχνικ΄ςο άντεξε μέχρι την 7η αγωνιστική και την ήττα από τον ΟΦΗ για να τον διαδεχθεί ο Παναγιώτης Παπουλίδης και εν συνεχεία ο Βασίλης Πετρόπουλος. Κανείς όμως δεν κατάφερε να βγάλει το τριφύλλι από το αγωνιστικό τέλμα και από νωρίς έμεινε μακριά από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, τερματίζοντας 5ος με μόλις 38 βαθμούς.

Περίοδος 1975-76
Οι μόλις 5 νίκες σε ολόκληρο το δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος της περιόδου 1975-76 δε θα μπορούσαν παρά να φέρουν τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης. Οι πράσινοι τερμάτισαν 4οι με 38 βαθμούς.

Περίοδος 1970-71
Τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός κατάφερνε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, έμελλε να μείνει και εκτός Ευρώπης από τον Πανιώνιο! Μετά τον τελικό στο Γουέμπλεϊ και την ήττα από τον Άγιαξ οι πράσινοι στο ελληνικό πρωτάθλημα έπρεπε να κυνηγήσουν τον Πανιώνιο ο οποίος είχε να δώσει άλλα τρία παιχνίδια για το πρωτάθλημα, ενώ οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας έξι μιας και αρκετά είχαν αναβληθεί λόγω της ευρωπαϊκής πορείας.

Η διαφορά ήταν στους έξι βαθμούς από τον Πανιώνιο για τη δεύτερη θέση με την ΑΕΚ να έχει σχεδόν εξασφαλίσει τον τίτλο. Οι πράσινοι χάνουν από τον ΠΑΟΚ τέσσερις μέρες μετά τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών και μειώνουν τη διαφορά στους 5 βαθμούς (Πανιώνιος: 75, Παναθηναϊκός: 70, σύστημα βαθμολογίας: 3-2-1).

Στις 13 Ιουνίου Παναθηναϊκός και Πανιώνιος συνεχίζουν με νίκες επί Ηρακλή και ΟΦΗ αντίστοιχα και η διαφορά παραμένει στους 5 βαθμούς (78-73). Ωστόσο οι πράσινοι είχαν δύο ματς περισσότερα ενώ για την προτελευταία αγωνιστική οι δύο ομάδες θα μάχονταν στη νέα Σμύρνη.

Η κούραση πλέον από τα συνεχή ματς επηρρεάζει τον Παναθηναϊκό που στις 16 Ιουνίου υποχρεώνεται σε εκτός έδρας ισοπαλία με τον Πιερικό μειώνοντας τη διαφορά στους 3 (78-75) και δίνοντας χαρακτήρα τελικού στο παιχνίδι της Νέας Σμύρνης που ακολουθούσε.

Εκεί οι κυανέρυθροι πετυχαίνουν μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας τους με σκορ 2-1 και αυξάνουν τη διαφορά στους 5 (81-76) και πλέον χρειάζονταν μια ισοπαλία στη νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ για να πάρουν δύο βαθμούς. Όπερ και εγένετο. Το 2-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν αρκετό για να μην καταφέρει ο Παναθηναϊκός να περάσει τον Πανιώνιο παρά τις δύο νίκες που έκανε στα δύο τελευταία ματς με ΑΕΚ και Προοδευτική.

Περίοδος 1965-66
Την περίοδο 1965-66 το πρωτάθλημα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο κατέκτησε ο Ολυμπιακός με μόλις έναν βαθμό διαφορά από τους πράσινους. Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος, ο Παναθηναϊκός ήταν πρώτος με 69 βαθμούς, με τους Πειραιώτες να ακολουθούν με 68. Η ήττα στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο με 2-1 άλλαξε την κατάσταση στην κορυφή μιας και οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 4-2 στην έδρα της Προοδευτικής.

Τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές οι αιώνιοι πήραν τις νίκες με αποτέλεσμα η κατάσταση στην κορυφή να μην αλλάξει και τον Ολυμπιακό να κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του μετά από τα χρόνια κυριαρχίας του Παναθηναϊκού.

Περίοδος 1962-63
Μετά από τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα τα τρία πρώτα χρόνια της Α
Εθνικής η ΑΕΚ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια και αφήνει το τριφύλλι εκτός Ευρώπης. Το 3-3 μετά από αγώνα μπαράζ έφερε την Ένωση στην κορυφή λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων.