To “μισητό” νούμερο “88” στο ποδόσφαιρο και οι χιτλερικές του ρίζες

Στην Ιταλία "ξύπνησαν" οι εφιαλτικές φασιστο-ναζιστικές αναμνήσεις μόλις αντίκρισαν τον νέο ποδοσφαιριστή της Βερόνα και συμπαίκτη του Παναγιώτη Ρέτσου, να ποζάρει με το νούμερο "88" στη φανέλα του.

Η μεταγραφή του Ματέους Πράτσελικ στη Βερόνα, πιθανότατα θα περνούσε στα… ψιλά του ιταλικού Τύπου, αν ο Πολωνός ποδοσφαιριστής επέλεγε έναν οποιονδήποτε αριθμό εκτός του “88”. Γιατί στην Ιταλία “ξύπνησαν” οι εφιαλτικές φασιστο-ναζιστικές αναμνήσεις μόλις αντίκρισαν τον νέο ποδοσφαιριστή της Βερόνα και συμπαίκτη του Παναγιώτη Ρέτσου, να ποζάρει με το νούμερο “88” στη φανέλα του.

Τι το ήθελε ο έρμος; Γράφτηκαν και ορισμένα όχι το τόσο… τιμητικά μηνύματα από μια μερίδα ακροδεξιών οπαδών της Βερόνα και η ζημιά έγινε! Ακόμα και αν ο Πράτσελικ, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Σλασκ Βρότσλαβ, προσπαθεί να πείσει ότι επέλεξε το “88” γιατί δεν ήταν διαθέσιμο το αγαπημένο του “8”, τα σχόλια “τιμή και δόξα” και “ένας από εμάς” που γράφτηκαν στα social media από ακραία στοιχεία της Βερόνα άναψαν… φωτιά.

Αν αναρωτιέστε γιατί τόσος θόρυβος για ένα νούμερο, η εξήγηση είναι απλή. Το “88” έχει συνδεθεί με τους ναζί, καθώς πρόκειται το Η είναι το όγδοο γράμμα της λατινικής αλφαβήτου και το 88 “μεταφράζεται” ως ΗΗ (Heil Hitler).

Ο αριθμός “88” είναι ένα από τα πιο κοινά ρατσιστικά και νεοναζιστικά σύμβολα και κάποιος μπορεί να το δει ως τατουάζ ή γραφικό σύμβολο, μέρος του ονόματος μιας ομάδας, δημοσίευσης ή ιστότοπου. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ακόμη και ως χαιρετισμός ή υπογραφή (ιδιαίτερα σε μηνύματα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης).

Αχ βρε Πράτσελικ, τι σου έμελλε να πάθεις!

Τα ίδια και… χειρότερα είχε τραβήξει και ο Τζανλουίτζι Μπουφόν πριν από πολλά χρόνια, όταν είχε επιλέξει το “88” στο πρώτο διάστημα παρουσίας του στην Πάρμα. Πάντως ο “Τζίτζι” είχε κάνει και δεύτερο… λάθος, καθώς είχε φορέσει και ένα t-shirt με το φασιστικό σλόγκαν “


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.