Ρόναλντ Κούμαν: Τόπο στα νιάτα! (pics)

Για δεύτερη σερί σεζόν η Μπαρτσελόνα μπορεί να μην κατακτήσει κανένα τρόπαιο. Η ομάδα της Καταλονίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια.

Μία ομάδα που έχει “εθισμό” στις επιτυχίες και στα τρόπαια δεν μπορεί να παραμένει για πολύ στο παρασκήνιο. Τελευταίος τίτλος για τους «μπλαουγκράνα» ήταν το πρωτάθλημα Ισπανίας του 2019, εφέτος αποκλείστηκε πρόωρα από το Champions League, έχει πάντως την ευκαιρία να κατακτήσει τους εγχώριους τίτλους. Στο πρωτάθλημα η πρόσφατη ήττα στο «El Clasico» από την Ρεάλ την έριξε στην 3η θέση, πίσω από τις δύο ομάδες της Μαδρίτης, με 8 παιχνίδια να απομένουν για τη λήξη της La Liga, ενώ στο Κύπελλο θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Σαββάτου τους Βάσκους της Μπιλμπάο.

Είναι γεγονός ότι ο ιστορικός αυτός σύλλογος, βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο, με νέο πρόεδρο και χωρίς κανένας να γνωρίζει, εάν ο Λιονέλ Μέσι θα βρίσκεται και την επόμενη σεζόν στο «Καμπ Νου». Υπάρχουν όμως και τα θετικά μηνύματα…
Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι η πρώτη σεζόν του Ρόναλντ Κούμαν, έφερε την ένταξη πολλών νέων παικτών στην ομάδα. Ακόμη και με τον σοβαρό τραυματισμό του νέου μεγάλου της αστέρα Άνσου Φάτι, οι Πέδρι, Σερτζίνιο Ντεστ, Όσκαρ Μινγκέζα και Ρόναλντ Αραούχο, έδωσαν νέα πνοή στην ομάδα και ελπίδα για ένα μέλλον με επιστροφή στις επιτυχίες και στα τρόπαια.

Κατά την εξέταση της ομάδας στο σύνολο της, η αφθονία των νέων παικτών που πήραν χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, δείχνει ένα ευοίωνο μέλλον. Συνολικά 13.363 λεπτά στη La Liga έχουν παιχτεί από παίκτες ηλικίας 25 ετών και κάτω και μάλιστα τα 6.283 λεπτά από αυτά, προέρχονται από παίκτες 21 ετών και κάτω.
Πολλά από τα βασικά «γρανάζια» της ομάδας όλα τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Λιονέλ Μέσι, Ζόρντι Άλμπα, Σέρχιο Μπουσκέτς. Ο Ρόναλντ Κούμαν έδωσε 9,805 λεπτά σε παίκτες ηλικίας 30 ετών και άνω. Λιγότερα από 3.000 λεπτά έχουν δοθεί στην ηλικιακή ομάδα των 26 έως 29, με τους παίκτες σε αυτό το εύρος να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ως «κομμάτια» του rotation και με κάποιους από αυτούς να συνδέουν το ποδοσφαιρικό μέλλον τους μακριά από τη Μπαρτσελόνα.

Ασφαλώς οι πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές παίρνουν ένα μεγάλο μέρος των συμμετοχών, αλλά υπάρχει ένας αριθμός παικτών που αναπτύσσονται για να είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυξημένες ευθύνες, όταν αποχωρήσει η παλαιότερη γενιά.
Ακόμη και ο Μορίμπα που έχει παίξει ελάχιστα ή ο Ντε Λα Φουέντε, ο οποίος μετράει συμμετοχές μόνο στο Copa del Rey και στο Champions League μέχρι στιγμής, ο χρόνος που περνούν γύρω από την πρώτη ομάδα, μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικός.

Η Μπαρτελόνα με παίκτες από τις ακαδημίες της, όπως οι Μέσι, Μπουσκέτς, Τιάγκο και ποδοσφαιριστές αναγνωρισμένους, όπως ο Σουάρες, ο Ράκιτιτς και ο Μαστσεράνο, έφτασε στην κορύφωση της, με την κατάκτηση του τρεμπλ το 2015. Με την πάροδο των χρόνων η ομάδα άρχισε να έχει χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας. Πάντως την περίοδο 2018-19, ο Ουσμάν Ντεμπελέ ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής των Καταλανών που μέτρησε πάνω από 1500 λεπτά. Αυτή τη σεζόν, οι Πέδρι και Ντεστ έχουν αυτά τα λεπτά συμμετοχών, ενώ ο Μινγκέζα, απέχει μόλις 31 λεπτά.

Μεταξύ των ομάδων με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, η Μπαρτσελόνα κατατάσσεται κοντά στην κορυφή, με τα λεπτά συμμετοχών με παίκτες που είναι 21 χρόνων ή και νεώτεροι. Μόνο η Μίλαν, η Λιλ και η Μονακό, έχουν καλύτερο ρεκόρ από τους «μπλαουγκράνα». με συμμετοχή παικτών που είναι 21 ή και νεότεροι.
Σύμφωνα με αυτή την οπτική, έστω και αν απολέσει το πρωτάθλημα η Μπαρτσελόνα, πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Ρόναλντ Κούμαν, καθώς σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, ενσωμάτωσε με επιτυχία πολλούς νεαρούς παίκτες και τους βοηθάει στην ανάπτυξη τους. Εάν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο η Μπαρτσελόνα και αποδειχτεί εύστοχη στις μεταγραφικές της κινήσεις, τότε θα μπορέσει να αναζητήσει και πάλι τις επιτυχίες τα επόμενα χρόνια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.