Με την απόκτηση του Ντόνι Φαν ντε Μπέικ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιστρέφει στην Ολλανδική αγορά μετά από μια τετραετία. Τελευταίο απόκτημα ο Ταχίτ Τσονγκ από την Φέγενορντ ο οποίος αποκτήθηκε για τις ακαδημίες, πέρσι έπαιξε μερικά ματς με την πρώτη ομάδα και φέτος δόθηκε δανεικός στην Βέρντερ Βρέμης.
Δεν είναι η αγαπημένη αγορά της Μάντσεστερ Γιουναίτεντ. Ο Φαν ντε Μπέικ θα γίνει μόλις ο 12ος Ολλανδός που φοράει την φανέλα και τους προηγούμενους έντεκα θα τους χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες… οι καλοί, οι κακοί και οι αδιάφοροι.
Οι αδιάφοροι
Ο πιο πρόσφατος, ο Ταχίτ Τσονγκ είναι ο πιο ενδιαφέρον αδιάφορος από αυτή την κατηγορία. Στα 20 του πήρε ματς στην πρώτη ομάδα από τον Σόλσκιερ ο οποίος τον πιστεύει. Θα μπορούσε να τον πουλήσει στην Γιουβέντους που τον ήθελε αλλά προτίμησε να τον δώσει δανεικό στην Βέρντερ Βρέμης άλλωστε το Γερμανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια βοηθάει να εξελίσσουν οι Άγγλοι τα ταλέντα τους.
Σε αυτη την κατηγορία μπορούμε να βάλουμε ακόμα τον Τίμοθι Φοσού-Μένσα. Ο πολυθεσίτης και ταλαντούχος αμυντικός μπαίνει στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του στο Ολντ Τράφορντ. Φέτος ή θα πείσει τον Σόλσκιερ ή θα αποχωρήσει… χωρίς ποτέ να κάνει τον ντόρο που όλοι περίμεναν.
Ο Αλεξάντερ Μπούτνερ αποκτήθηκε το 2012 από την Φιτέσε Άρνεμ για να κάνει τα ρεπό του Πατρίς Εβρά. Τα έκανε, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Έπαιξε μόλις 9 ματς βασικός σε μια διετία και πήγε στην Ντινάμο Μόσχας αλλά δεν είναι αχάριστος, πήρε πρωτάθλημα.
Ο Ρέιμοντ Φαν ντερ Χάουβ αποκτήθηκε επίσης από την Φιτέσε το 1996 για να είναι αναπληρωματικός του Πέτερ Σμάιχελ. Δεν έπαιξε πολύ όπως είναι αντιληπτό αλλά μιλούν για έναν έξυπνο ποδοσφαιριστή, που ήταν και πολύτιμος για τον χαβαλέ στα αποδυτήρια.
Οι κακοί
Γιός του σπουδαιότερου ίσως Ολλανδού ποδοσφαιριστή, ο Γιόρντι Κρόιφ δεν κατάφερε ούτε στην Μπαρτσελόνα αλλά ούτε και στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βγει από την σκιά του πατέρα του. Σε 58 ματς πέτυχε μόλις 8 γκολ αλλά ήταν… γυάλινος! Οι πολλοί τραυματισμοί δεν τον βοήθησαν να εξελιχθεί. Τουλάχιστον στοίχισε μόλις δύο εκατομμύρια Ευρώ.
Ο Ντέιλι Μπλιντ αποκτήθηκε από τον Λουίς Φαν Χάαλ γιατί έκανε ότι ήθελε ο Ολλανδός κόουτς μέσα στον αγωνιστικό χώρο και με την Ολλανδία στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2014. Το ότι έμεινε τέσσερα χρόνια στην ομάδα είναι εντυπωσιακό. Έπαιξε σε πολλές θέσεις αλλά δεν εντυπωσίασε πουθενά. Καλύτερα τα πήγε όταν επέστρεψε στον Άγιαξ φτάνοντας στα ημιτελικά του Champions League το 2019.
Ο Μέμφις Ντεπάι είναι ίσως ο μεγαλύτερος “κακός”. Έφτιαξε το όνομά του κάνοντας “όργια” με την PSV Άιντχοφεν και η Γιουνάιτεντ έδωσε 35 εκατομμύρια και του παρέδωσε το μυθικό νούμερο 7. Πέτυχε μόλις δύο γκολ σε 18 μήνες και ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν άργησε να τον ξεφορτωθεί… στην Λυών όπου διέπρεψε και τώρα κοιτάει προς… Μπαρτσελόνα!
Οι καλοί
Το ότι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παραδέχεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του ήταν ότι άφησε τον Γιαπ Σταμ να φύγει τα λέει όλα. Ο Σταμ ήταν συγκλονιστικός, απροσπέλαστος, βράχος, τρομακτικός. Είχε ταχύτητα, δύναμη και πολλά κιλά… αυγά. Έφυγε το 2001, έπαιξε μόλις τρία χρόνια στην Γιουνάιτεντ αλλά μαζί με Βίντιτς και Φέρντιναντ θεωρούνται οι καλύτεροι αμυντικοί που φόρεσαν την φανέλα στην εποχή της αυτοκρατορίας των κόκκινων διαβόλων.
Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι είχε απίστευτο ταλέντο αλλά για έντεκα χρόνια στην Αγγλία ανταμείφθηκε με πολύ λίγα τρόπαια. Σε οκτώ χρόνια στην Άρσεναλ σήκωσε μόνο ένα κύπελλο αλλά η πρώτη του χρονιά στην Γιουνάιτεντ, το 2012 ήταν συγκολονιστική. Πέτυχε 26 γκολ και οδήγησε την Γιουνάιτεντ στον 20ο τίτλο βοηθώντας τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να φύγει θριαμβευτής από την θέση του προπονητή.
Ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ άργησε έναν χρόνο αλλά άξιζε την αναμονή. Λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο έμεινε εκτός έναν χρόνο αλλά μόλις φόρεσε τα κόκκινα σκόραρε ασταμάτητα. Πέτυχε 150 γκολ σε 219 παιχνίδια και αναδείχτηκε δις παίκτης της χρονιάς. Μετά ήρθε ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο λατρεμένος Ρουντ Ρουντ Ρουντ Ρουντ μετακόμισε στην Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο καλύτερος των Ολλανδών δεν μπορεί παρά να είναι ο Έντβιν Φαν ντερ Σάαρ. Ναι, για όλο το total football που προσφέρει αυτή η χώρα ένας τερματοφύλακας είναι ο κορυφαίος της Γιουνάιτεντ. Ταλαιπώρησαν πολλοί την εστία της Γιουνάιτεντ μετά την αποχώρηση του Πέτερ Σμάιχελ. Από τον Ταΐμπι ως τον Μαρκ Μπόσνιτς… λύση δεν υπήρχε μέχρι που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε την σοφία να δώσει δύο εκατομμύρια Ευρώ στην Φούλαμ για τον Εντβιν Φαν ντερ Σάαρ.
Μια ήρεμη παρουσία, ένας καταπληκτικός τερματοφύλακας/ηγέτης. Κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα και φυσικά με δική του απόκρουση το Champions League στα πέναλτι στον τελικό της Μόσχας σε μια απίστευτη εξαετία στο Ολντ Τράφορντ.