Πότε πρέπει να αποχωρεί ένας ποδοσφαιριστής από την ενεργό δράση;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι οριστική. Άλλοι θεωρούν ότι καλύτερα να αποσύρεσαι όταν βρίσκεσαι στα καλύτερά σου, για να αφήσεις φεύγοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι είναι καλό να αγωνίζεσαι όσο το λένε τα πόδια σου και η καρδιά σου, μια και τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αίσθηση του να είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν ότι εκεί γύρω στα 40, έρχεται η …ημερομηνία λήξης για την καριέρα ενός παίκτη.
Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις παικτών που αποφάσισαν να συνεχίσουν και μετά τα δεύτερα «-άντα». Η λίστα μας περιλαμβάνει τους σημαντικότερους από αυτούς. Κάποιοι μάλιστα κατάφεραν να συνδυάσουν απόλυτα ποδοσφαιρική ζωή μετά τα σαράντα με λήξη καριέρας ενώ βρίσκονταν στην κορυφή. Υπάρχει και ένας που συνέχισε και …συνεχίζει πολύ μετά την συμπλήρωση του ψυχολογικού ορίου των 40! Διαβάστε τους ήρωες της λίστας μας και θα καταλάβετε…
Ντίντα (Βραζιλία)
Ο μεγάλος Βραζιλιάνος τερματοφύλακας κατέκτησε τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο με Μίλαν, Κρουζέιρο και Κορινθίας ενώ ήταν μέλος της Εθνικής Βραζιλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ 2002. Αποσύρθηκε το 2015 σε ηλικία 42 ετών, φορώντας τη φανέλα της Ιντερνασιονάλ.
Ροζέριο Σένι (Βραζιλία)
O τερματοφύλακας με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου (130 από γκολ και πέναλτι και 1 σε ροή αγώνα), αγωνίστηκε σε 1.257 αγώνες σε 25 χρόνια καριέρας ως επαγγελματίας. Μέλος και αυτός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Εθνικής Βραζιλίας του 2002, κρέμασε τα γάντια του το 2015 σε ηλικία 42 ετών, υπερασπιζόμενος τα δίχτυα της μοναδικής ομάδας της καριέρας του, Σάο Πάουλο.
Πάολο Μαλντίνι (Ιταλία)
Ένας από τους θρύλους του ποδοσφαίρου, ο Ιταλός αμυντικός κατέκτησε 25 τρόπαια με την αγαπημένη του Μίλαν, στην οποία αγωνίστηκε για 25 ολόκληρα χρόνια. Ο 126 φορές διεθνής με την Ιταλία, αποσύρθηκε το 2009 σε ηλικία 41 ετών.
Αντώνης Νικοπολίδης (Ελλάδα)
Η θέση του στα βιβλία της Ιστορίας του ποδοσφαίρου είναι εξασφαλισμένη. Ο γκολκίπερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004 Εθνικής Ελλάδας, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στον Ολυμπιακό, κατακτώντας το πρωτάθλημα και με τους δύο «αιώνιους». Αποσύρθηκε τον Μάιο του 2011, έχοντας «πατήσει» τα 40 του χρόνια.
Ζε Ρομπέρτο (Bραζιλία)
O αριστεροπόδαρος Βραζιλιάνος αγωνίστηκε 23 ολόκληρα χρόνια ως επαγγελματίας. Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας 84 φορές και έπαιξε μεταξύ άλλων σε Ρεάλ Μαδρίτης, Λεβερκούζεν και Μπάγερν. Αποσύρθηκε στα 42 του με την Παλμέιρας και σήμερα στα 46 είναι πιο fit από ποτέ…
Στάνλεϊ Μάθιους (Αγγλία)
O «μάγος της ντρίμπλας», είναι ο μόνος Άγγλος που χρίστηκε ιππότης ενώ βρισκόταν στην ενεργό δράση. Ο θρυλικός άσος της Εθνικής Αγγλίας, της Στόουκ, της Μπλάκπουλ και της Τορόντο Σίτι, έπαιξε σε αγώνα της πρώτης κατηγορίας της Αγγλίας σε ηλικία 50 ετών και 5 ημερών, ενώ αγωνίστηκε με την Εθνική μέχρι τα 42 του! Έφυγε από τη ζωή το 2000 σε ηλικία 85 ετών.
Τζανλουίτζι Μπουφόν (Ιταλία)
Τον περασμένο Ιανουάριο πάτησε τα 42, αλλά δεν δείχνει διάθεση να κρεμάσει τα γάντια του. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2006 με την Εθνική Ιταλίας, φοράει γάντια από τον…προηγούμενο αιώνα (1995) και έχει γράψει ιστορία με Πάρμα, Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν.
Κάζου Μιούρα (Iαπωνία)
Ο πρώην διεθνής Ιάπωνας επιθετικός βρίσκεται ακόμα στην ενεργό δράση στα 53 του χρόνια αγωνιζόμενος με την ομάδα της Γιοκοχάμα! Έχει παίξει επαγγελματικά μπάλα σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες, μια και ξεκίνησε την καριέρα του το 1986! Το 2017 ξεπέρασε τον Μάθιους και έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα…
Κλαούντιο Πιζάρο (Περού)
O μεγάλος Περουβιανός στράικερ κρέμασε πρόσφατα τα παπούτσια του στα 41 του χρόνια, έχοντας γράψει ιστορία, κυρίως στο γερμανικό ποδόσφαιρο με Μπάγερν και Βέρντερ Βρέμης. Είναι ο πέμπτος σκόρερ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα αλλά και ο γηραιότερος, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο «μπόμπερ» στην ιστορία των «πράσινων».
Όσκαρ Πέρες Ρόχας (Μεξικό)
Όταν κρέμασε τα γάντια του το 2019 με τη φανέλα της Πατσούκα, η ταυτότητα…έγραφε 46 χρόνια! Ο Μεξικανός γκολκίπερ έπαιξε δύο Μουντιάλ με την Εθνική του ομάδα και κατέχει το απόλυτο ρεκόρ στην Α’ Μεξικού σε εμφανίσεις, επεμβάσεις και ανέπαφες εστίες.
Γκάμπορ Κίραλι (Ουγγαρία)
Ο Ούγγρος γκολκίπερ με την χαρακτηριστική γκρι φόρμα, έπαιξε μπάλα 26 χρόνια και αποσύρθηκε το 2019 σε ηλικία 43 ετών. Το 2016 υπερασπίστηκε τα δίχτυα της Εθνικής του στο Euro της Γαλλίας και κατέχει το ρεκόρ για τον γηραιότερο ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση σε ηλικία 40 ετών και 87 ημερών!
Φραντσέσκο Τότι (Ιταλία)
Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία, θρύλος της Ρόμα και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη Σέριε Α, ο Τότι έγραψε το δικό του χρυσό κεφάλαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αποσύρθηκε το 2017 σε ηλικία 41 ετών.
Ρομάριο (Βραζιλία)
Ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ όλων των εποχών, ο Ρομάριο αποσύρθηκε για πρώτη φορά στα 41 του φορώντας τη φανέλα της Βάσκο ντα Γκάμα το 2007. Στη συνέχεια το…μετάνιωσε, επέστρεψε για λίγο το 2009 με την Αμέρικα του Ρίο και αποσύρθηκε οριστικά στα 43 του.
Έντουιν φαν ντερ Σαρ (Ολλανδία)
Άλλος ένας γκολκίπερ στη λίστα, ο φαν ντερ Σαρ έκανε μεγάλη καριέρα σε Άγιαξ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έγινε ο γηραιότερος πρωταθλητής Πρέμιερ Λιγκ σε ηλικία 40 ετών και 205 ημερών το 2011, αλλά και ο γηραιότερος που έχει παίξει σε τελικό στα χρόνια του Τσάμπιονς Λιγκ την ίδια χρονιά. Αποσύρθηκε λίγο πριν τα 41 και επανήλθε στα…46 για ένα παιχνίδι με την ομάδα που ξεκίνησε την καριέρα του. Νοορντβάικ, η οποία είχε μείνει από τερματοφύλακες λόγω τραυματισμών!
Ντίνο Τζοφ (Iταλία)
Ο θρυλικός πορτιέρε κατέχει ακόμα το ρεκόρ για τον γηραιότερο παγκόσμιο πρωταθλητή, καθώς σήκωσε το Μουντιάλ 1982 ως αρχηγός σε ηλικία 40 ετών, 4 μηνών και 13 ημερών! Έναν χρόνο αργότερα, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, έγινε και ο γηραιότερος παίκτης όλων των εποχών σε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε ηλικία 41 ετών και 86 ημερών! Αμέσως μετά κρέμασε οριστικά τα γάντια του…
Ροζέ Μιλά (Καμερούν)
Ο θρυλικός Καμερουνέζος επιθετικός ήταν ήδη 38 όταν μάγεψε όλο τον κόσμο στο Μουντιάλ του 1990 με τα γκολ και τους πανηγυρισμούς του στα γήπεδα της Ιταλίας. Επέστρεψε όμως 4 χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ. Μετά από 26 ολόκληρα χρόνια καριέρας, αποσύρθηκε οριστικά το 1996 στα 44 του χρόνια!
Ράιαν Γκιγκς (Ουαλία)
O πιο επιτυχημένος παίκτης στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αγωνίστηκε 24 ολόκληρα χρόνια με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αποσύρθηκε στα 41 του το 2014, κατακτώντας μεταξύ άλλων 13 φορές την Πρέμιερ Λιγκ και δύο το Τσάμπιονς Λιγκ.
Εσάμ Ελ Χανταρί (Αίγυπτος)
O Aιγύπτιος τερματοφύλακας, γνωστός ως «Υψηλό Φράγμα» στην πατρίδα του, ήταν ήδη 45 ετών και είχε πάνω από 150 συμμετοχές στην Εθνική του ομάδα, όταν κλήθηκε στην αποστολή των «Φαραώ» για το Μουντιάλ 2018. Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ τον έχρισε βασικό στο τρίτο ματς της φάσης ομίλων απέναντι στη Σ.Αραβία, κάνοντάς τον τον γηραιότερο παίκτη που αγωνίστηκε ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε ηλικία 45 ετών και 161 ημερών, ο Ελ Χανταρί κατάφερε να αποκρούσει και πέναλτι!
Φαρίντ Μοντραγκόν (Κολομβία)
Ο πολυταξιδεμένος γκολκίπερ αγωνίστηκε 24 χρόνια σε Κολομβία, Παραγουάη, Αργεντινή, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία και ΗΠΑ. Υπηρέτησε την Εθνική του ομάδα για 19 χρόνια και έπαιξε στο Μουντιάλ 2014, για να γίνει ο τότε γηραιότερος παίκτης με συμμετοχή σε τελικά, σε ηλικία 43 ετών και 3 ημερών, ρεκόρ που του πήρε αργότερα ο Ελ Χανταρί. Εκείνη τη χρονιά κρέμασε οριστικά τα γάντια του.