Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε Γιούργκεν Κλοπ και Ζοσέ Μουρίνιο, εν' όψει της σύγκρουσής τους στο Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε Γιούργκεν Κλοπ και Ζοσέ Μουρίνιο, εν’ όψει της σύγκρουσής τους στο Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Δύο από τα επιφανή μέλη της ελίτ των προπονητών που βγάζουν το ψωμί τους φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Γερμανός και ο Πορτογάλος θα δώσουν για πρώτη φορά το παρών ως αντίπαλοι στην σύγκρουση μεταξύ των δύο πιο επιτυχημένων ομάδων στο νησί.

To Νοvasports.gr, επιχειρεί να ακτινογραφήσει το τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει προπονητικά και όχι μόνο, εν’ όψει της μεγάλης κόντρας του «Άνφιλντ».


Τα παρατσούκλια


Ο Ζοσέ Μουρίνιο έριξε τους προβολείς πάνω του από την πρώτη κιόλας συνέντευξη Τύπου στην πρώτη θητεία του στην Τσέλσι την προηγούμενη δεκαετία. 

«I think I’m a special one», είπε χαρακτηριστικά στα αγγλικά ΜΜΕ και το «εκλεκτός» του κόλλησε από τότε.

Οι Άγγλοι, προσπάθησαν να …αποσπάσουν κάτι παρόμοιο και από τον Κλοπ αρκετά χρόνια αργότερα στην παρουσιασή του στην Λίβερπουλ, αλλά ο Γερμανός τους απογοήτευσε.

«Είμαι απλά ένας κανονικός άνθρωπος από τον Μέλανα Δρυμό και δεν συγκρίνομαι με τις ιδιοφυΐες», είπε χαρακτηριστικά, αν και η Λίβερπουλ λίγο αργότερα έκανε αίτηση για να κατοχυρώσει το προσωνύμιο «The Normal One», για να το χρησιμοποιήσει εμπορικά.

Η θητεία ως παίκτες

Αμφότεροι οι αντίπαλοι του «Άνφιλντ» ήταν στην καλύτερη περίπτωση μέτριοι ποδοσφαιριστές.

Ο Κλοπ αγωνιζόταν ως επιθετικός και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Μάιντς, όπου προς το τέλος έπαιξε και ως σέντερ μπακ. «Είχα το μυαλό για Μπουντεσλίγκα και τις ικανότητες για την πέμπτη κατηγορία. Αποτέλεσμα, να κάνω καριέρα στην δεύτερη κατηγορία», έχει αποφανθεί ο ίδιος.

Άσημος ήταν ως ποδοσφαιριστής και ο Μουρίνιο, ο οποίος αγωνιζόταν στην μεσαία γραμμή και φόρεσε τις φανέλες των Ρίο Άβε, Μπελενένσες, Σεσίμπρα και Κομέρσιο ε Ιντούστρια χωρίς να ξεχωρίσει. Όπως λέει ο ίδιος, ήταν πολύ καλός τεχνίτης, αλλά πολύ αργός για να κάνει καριέρα σε υψηλό επίπεδο.

Η προϊστορία 

Κλοπ και Μουρίνιο έχουν τεθεί αντιμέτωποι πέντε φορές στο παρελθόν, με τον Γερμανό να έχει το προβάδισμα επί του Πορτογάλου με τρεις νίκες και μία ισοπαλία, έναντι μίας του «εκλεκτού».

Οι τέσσερις από τις πέντε αναμετρήσεις ήταν τη σεζόν 2012-3 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αρχικά στους ομίλους, η Ντόρτμουντ του Κλοπ νίκησε 2-1 εντός έδρας και πήρε ισοπαλία 2-2 στο «Μπερναμπέου» για την φάση των ομίλων. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στα ημιτελικά, με τους Γερμανούς να συντρίβουν 4-1 εντός τους Ισπανούς, χάρη σε «καρέ» του Λεβαντόφσκι. Η νίκη της Ρεάλ με 2-0 στην ρεβάνς δεν μπόρεσε να στερήσει από την Μπορούσια την συμμετοχή στον τελικό. Οι δύο προπονητές συναντήθηκαν ξανά πέρσι τέτοιο καιρό επί αγγλικού εδάφους, με την Λίβερπουλ του Κλοπ να επικρατεί 3-1 μέσα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» της Τσέλσι, λίγες εβδομάδες πριν μπει τέλος στην δεύτερη θητεία του  Μουρίνιο στον πάγκο των Λονδρέζων.

Οι μεταγραφές

Οι δύο προπονητές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ενίσχυση των ομάδων τους. Ο Κλοπ, δεν πιστεύει στις πολυδάπανες μεταγραφές και προτιμά να εξελίσσει τους ποδοσφαιριστές του, κάτι που έκανε με μεγάλη επιτυχία σε Μάιντς και Ντόρτμουντ. Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το πρώτο στο οποίο έκανε μεταγραφές στην Λίβερπουλ. Μπορεί μεν να έκανε αρκετές κινήσεις (Μανέ, Βεϊνάλντουμ, Κάριους, Κλάβαν, Μάτιπ, Μάνινγκερ), όμως οι πολλές πωλήσεις (Μπεντέκε, Άιμπ, Άλεν, Σκρτελ, Λουίς Αλμπέρτο), έφεραν τελικά μικρό κέρδος στα ταμεία του «Άνφιλντ»!

Ο Μουρίνιο είχε δημιουργήσει ομάδα από το πουθενά στην Πόρτο, όμως από εκεί και πέρα σπάνια βασίστηκε σε νέους ποδοσφαιριστές, προτιμώντας «φτασμένους» και ενίοτε πολυδάπανους ποδοσφαιριστές. Μόνο φέτος στην Γιουνάιτεντ έσπασε το ρεκόρ μεταγραφής για την απόκτηση του Πογκμπά, ενώ έντυσε στα κόκκινα επίσης τους Μχιταριάν (τον οποίον ο Κλοπ είχε πάρει στην Ντόρτμουντ από την Σαχτάρ), Μπαϊγί και Ιμπραΐμοβιτς.

Ο Κλοπ μάλιστα είχε ασκήσει κριτική μετά την απόκτηση του Πογκμπά τονίζοντας ότι «ξοδεύεις 100 εκ. λίρες για έναν παίκτη και αν τραυματιστεί εξαφανίζονται μέσα στην καμινάδα», προκαλώντας την απάντηση του Μουρίνιο, ο οποίος τόνισε ότι είναι φυσιολογικό το μεταγραφικό ρεκόρ να «σπάει» από μία εκ των κορυφαίων ομάδων στον κόσμο.

Καριέρα και τρόπαια

Κλοπ και Μουρίνιο έχουν μόλις τέσσερα χρόνια διαφορά ηλικιακά (ο Γερμανός είναι 49 ετών, ο Πορτογάλος 53), όμως ανήκουν στην ίδια προπονητική «σειρά», έχοντας ξεκινήσει την καριέρα τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Κάπου εκεί τελειώνουν και οι ομοιότητες. Ο Κλοπ συνηθίζει να μένει πιστός στις ομάδες του, έχοντας μείνει από μία επταετία σε Μάιντς και Ντόρτμουντ.

Αντίθετα, ο Μουρίνιο είναι πασίγνωστος για το γεγονός ότι δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό στο ίδιο μέρος. Μακροβιότερη θητεία του σε μία ομάδα είναι τα 3.5 χρόνια της πρώτης θητείας του στην Τσέλσι. Συνολικά, από το 2000 που δούλεψε για πρώτη φορά επαγγελματικά, έχει καθίσει σε επτά διαφορετικούς πάγκους.

Από πλευράς τροπαίων, η «πλάστιγγα» γέρνει σαφώς υπέρ του Μουρίνιο, ο οποίος έχει κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία), 4 Κύπελλα επίσης σε διαφορετικά σημεία της Ευρώπης, 2 Τσάμπιονς Λιγκ (με Πόρτο και Ίντερ), 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (με Πόρτο), 2 Κομιούνιτι Σιλντ (με Τσέλσι και Γιουνάιτεντ), 3 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας και 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Ο Κλοπ αντιπαραθέτει δύο πρωταθλήματα Γερμανίας, 1 Κύπελλο και 2 Σούπερ Καπ, όλα με την Ντόρτμουντ, την οποία οδήγησε επίσης στον τελικό Τσάμπιονς Λιγκ το 2013.

Οι σχέσεις με τις…πρώην

Ο παθιασμένος αλλά…αγαπησιάρης Κλοπ, έχει αφήσει πίσω του φιλίες και στις δύο ομάδες που προπόνησε πριν από την Λίβερπουλ. Ο Γερμανός τεχνικός έτυχε αποθεωτικής υποδοχής όταν επέστρεψε ως αντίπαλος τόσο στο Μάιντς τόσο και στο Ντόρτμουντ, με οπαδούς και διοικήσεις να αναγνωρίζουν την προσφορά του.

Με τον Μουρίνιο και τις συγκρουσιακές διαθέσεις του, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς συνήθως αγαπιέται από τους οπαδούς, αλλά δεν τα έχει και τόσο καλά με τις διοικήσεις. Στο Οπόρτο είναι ακόμα είδωλο, ενώ λατρεύεται από τους οπαδούς της Τσέλσι, έστω και αν η δεύτερη θητεία του στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τελείωσε πρόωρα και άδοξα. Στην Ίντερ αναπολούν τις μέρες της δόξας του μαζί του, όμως στην Ρεάλ Μαδρίτης προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα, έστω και αν κατέκτησε το πρωτάθλημα. Στην Μπαρτσελόνα δε, ομάδα όπου θήτευσε ως βοηθός – διερμηνέας του αείμνηστου σερ Μπόμπι Ρόμπσον, δεν θέλουν καν να τον βλέπουν…

Στυλ παιχνιδιού

Οι διαφορετικές τους φιλοσοφίες αντικατοπτρίζονται και στον διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού.

Ο Κλοπ, εισήγαγε στην Μάιντς, τελειοποίησε στην Ντόρτμουντ και επιχειρεί να βελτιώσει στην Λίβερπουλ το…heavy metal ποδόσφαιρο όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος, με ανεξάντλητο πρέσινγκ και επιθετική διάθεση. Στα καλύτερά τους, οι ομάδες του είναι συναρπαστικές επιθετικά, αλλά πολλές φορές τα κενά στην άμυνα είναι ορατά. Η φετινή Λίβερπουλ έχει τρέξει και έχει πασάρει περισσότερο απ’ όλες τις άλλες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά έχει δεχτεί γκολ σε κάθε παιχνίδι.

Για τον Μουρίνιο, βασιλιάς είναι το αποτέλεσμα και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Αναγνωρίζει ότι το «μηδέν πίσω» είναι πολύτιμο και χτίζει από την άμυνα, υπολογίζοντας ότι οι παίκτες κλάσης που είχε σχεδόν πάντα στην επίθεση των ομάδων του, θα κάνουν τη δουλειά στο σκοράρισμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της νοοτροπίας του, ο δεύτερος ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ Μπαρτσελόνα – Ίντερ το 2010, όταν πήρε την πρόκριση στον τελικό παίζοντας μαζική άμυνα. Αλλά και το περίφημο Λίβερπουλ – Τσέλσι του 2014 με το γλίστριμα του Τζέραρντ, όπου παρέταξε αμυντικό σχήμα με αποκλειστικό στόχο να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις, κάτι που βέβαια πέτυχε, στερώντας από τους «ρεντς» το πολυπόθητο πρωτάθλημα.

Σχέσεις με τους παίκτες

Τόσο ο Κλοπ όσο και ο Μουρίνιο ποντάρουν πολύ στην ψυχολογία και την καλή τους σχέση με τους παίκτες, έστω και αν φτάνουν εκεί από διαφορετικούς δρόμους.

Ο Γερμανός λατρεύει τους ποδοσφαιριστές του και δεν παραλείπει να τους αγκαλιάζει έναν – έναν μετά από κάθε επιτυχημένο (ή και όχι μερικές φορές) παιχνίδι. Αποφεύγει την ατομική κριτική ή εγκώμιο, επικεντρώνοντας στην ομάδα. Είναι διατεθειμένος να δώσει δεύτερες ή και τρίτες ευκαιρίες. Χαρακτηριστικά, δεν έκανε καμία μεταγραφή πέρσι τον Γενάρη στην Λίβερπουλ διατηρώντας απαράλλακτο το ρόστερ του Ρότζερς. Ακόμα όμως και το περασμένο καλοκαίρι που όλοι περίμεναν ότι θα υπήρχε μαζική έξοδος από το «Άνφιλντ», διατήρησε σχεδόν ανέπαφο τον πυρήνα και προχώρησε σε στοχευμένες κινήσεις.

Ο Μουρίνιο, ήταν γνωστός για χρόνια ως ο προπονητής που θα έκανε τους παίκτες να «πεθαίνουν» γι’ αυτόν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. «Συνταγή» του, είναι να βρίσκεται αυτός στο προσκήνιο, ώστε οι ποδοσφαιριστές να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Το έκανε στην πρώτη του θητεία στην Τσέλσι, ενώ στην Ίντερ ποδοσφαιριστές όπως ο Ματεράτσι ξέσπασαν σε κλάματα όταν έμαθαν ότι θα έφευγε. Στην πιο «μπλαζέ» Ρεάλ πάντως είχε προβλήματα, ενώ στην δεύτερη θητεία του στην Τσέλσι, τα αγγλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι «αποξενώθηκε» από κορυφαίους ποδοσφαιριστές με την αλλαγή τερματοφύλακα, αλλά και την συμπεριφορά του απέναντι στην γιατρό Έβα Καρνέιρο. Στην Γιουνάιτεντ, δεν έχει αποφύγει την προσωπική κριτική σε παίκτες μετά από κάποια επιτυχημένα αποτελέσματα, κάτι που έχει προκαλέσει εντύπωση στους «μελετητές» του.

Συμπεριφορά στον πάγκο

Το πώς είναι …στο σπίτι τους το ξέρουν μόνο οι ίδιοι. Στον πάγκο πάντως, μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο, βγάζοντας ενίοτε την άγρια πλευρά του χαρακτήρα τους. Ο Κλοπ έχει γίνει πολλές φορές…viral με τις θρυλικές γκριμάτσες του και πανηγυρίζει σαν τρελός κάθε γκολ, αλλά και…επιτυχημένο τάκλιν! Μία – δύο φορές κάθε χρόνο αλλάζει γυαλιά μια και του σπάνε σε κάποιον από τους πανηγυρισμούς, ενώ θεωρεί κρίσιμη την συμμετοχή του κόσμου στο ματς, χωρίς να διστάσει να στραφεί εναντίον και ακόμα των φίλων της ίδιας της ομάδας του, αν κρίνει ότι δεν βοηθούν ψυχολογικά τους παίκτες. Δεν διστάζει να συγκρουστεί με διαιτητές όταν κρίνει ότι οι αποφάσεις του είναι εναντίον της ομάδας του.

Ο Μουρίνιο, είναι εξ’ ίσου παθιασμένος στις εκδηλώσεις του, ενώ γίνεται …θηρίο όταν νιώθει ότι τον αδικούν. Στο «Όλντ Τράφορντ», δεν ξεχνούν την πανηγυρική κούρσα του μετά το γκολ της Πόρτο που έδωσε πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004.

Στο «Καμπ Νόου», τον θυμούνται να πανηγυρίζει έξαλλα την πρόκριση της Ίντερ επί της Μπαρτσελόνα, την…παρεμβολή του όταν ο Γκουαρδιόλα έδινε οδηγίες στον Ιμπραΐμοβιτς, αλλά και την απόπειρά του να …βγάλει τα μάτια του Τίτο Βιλανόβα! Στην Αγγλία, έχει κοντέψει να έρθει στα χέρια με τον θανάσιμο εχθρό Αρσέν Βενγκέρ, ενώ τα έχει βάλει ουκ ολίγες φορές με διαιτητές, βοηθούς και τέταρτους.

Η μεταξύ τους σχέση

Κλοπ και Μουρίνιο σαφώς δεν είναι «κολλητοί», αλλά δεν θεωρεί εχθρό ο ένας τον άλλον. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει, μια και τα ματς Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ τείνουν να κάνουν «τοξικό» το κλίμα.

«Είμαι γεμάτος σεβασμό για την δουλειά του Μουρίνιο. Όλα είναι καλά μεταξύ μας. Νομίζω ότι αν δεν είσαι δημοσιογράφος ή διαιτητής, είναι ωραίος τύπος», είπε ο Κλοπ πριν το περσινό Τσέλσι – Λίβερπουλ, ενώ ο Μουρίνιο τόνισε:

«Δεν είμαι κοντινός φίλος του Γιούργκεν, γιατί το ποδόσφαιρο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, αλλά είναι ένας τύπος που συμπαθώ πολύ».

Βέβαια, στην διάρκεια εκείνου του ματς, ο Πορτογάλος δεν παρέλειψε να …ρίξει το καρφί του, απευθυνόμενος στον τέταρτο διαιτητή Λι Μέισον, ο οποίος του είχε δώσει εντολή να καθίσει στην θέση του.

«Δεν σου αρέσει να μιλάς μαζί μου, αλλά σου αρέσει να μιλάς με τον Κλοπ», είπε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος…