Ο 20χρονος Πορτογάλος μέσος, που την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός στη Λας Πάλμας στη La Liga, είναι διεθνής με την Κ21 της Πορτογαλίας και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.
Ο Εσούγκο ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ και έγραψε ιστορία το Μάρτιο του 2021, όταν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα σε ηλικία μόλις 16 ετών και 6 ημερών κόντρα στη Βιτόρια Γκιμαράες, καθιστώντας τον νεότερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου.
Λίγους μήνες αργότερα, κατέρριψε ακόμη ένα ρεκόρ, αυτό του Λουίς Φίγκο, ως ο νεότερος ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε βασικός σε αγώνα της Σπόρτινγκ, σε ηλικία 16 ετών, 11 μηνών και 17 ημερών.
Ακολούθησε σημαντική εμπειρία με την Β’ ομάδα της Σπόρτινγκ και συνολικά 23 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, πριν παραχωρηθεί δανεικός στη Τσάβες το δεύτερο μισό της σεζόν 2023-24, όπου πραγματοποίησε 14 εμφανίσεις.
Chelsea FC is pleased to confirm the signing of Portuguese midfielder Dario Essugo.
— Chelsea FC (@ChelseaFC) June 2, 2025
Welcome to Chelsea, Dario! 🔵
Στην αρχή της σεζόν 2024-25 επέστρεψε προσωρινά στη Σπόρτινγκ, με δύο ακόμα συμμετοχές, προτού δοθεί δανεικός στη Λας Πάλμας. Εκεί, κατάφερε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα, καταγράφοντας 27 συμμετοχές και 1 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.
Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ο Εσούγκο έχει εκπροσωπήσει την Πορτογαλία σε όλα τα αναπτυξιακά τμήματα.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο συλλόγων είχε επέλθει ήδη από τον Μάρτιο με το ποσό της μεταγραφής του να ανέρχεται στα 22,3 εκατομμύρια ευρώ.