Πώς θα επηρεάσουν το νέο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ οι νέες οδηγίες από τις ποδοσφαιρικές αρχές προς τους διαιτητές όσον αφορά τις καθυστερήσεις.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι πήραν μία ιδέα για το πώς είναι τα ματς με…δεκάλεπτες – ή και παραπάνω – καθυστερήσεις στο Μουντιάλ του Κατάρ, όταν οι διαιτητές, ακολουθώντας τις επιταγές της ΦΙΦΑ, επέκτειναν τη χρονική διάρκεια των αγώνων, προκειμένου να αυξηθεί ο «καθαρός» χρόνος παιχνιδιού.

Χαρακτηριστικά, το ματς ομίλων Αγγλίας – Ιράν, το οποίο είχε οκτώ γκολ, δέκα αλλαγές και δύο διακοπές λόγω σοβαρών τραυματισμών, κράτησε 117 λεπτά!

Κάτι παρόμοιο καθιερώνεται και στην Αγγλία, καθώς η Πρέμιερ Λιγκ και η Football League, σε συνεργασία με τους ρέφερι, εξέδωσαν σχετικές οδηγίες για τη σεζόν 2023-24.

Έτσι, οι διαιτητές είναι πλέον υποχρεωμένοι να χρονομετρούν τις διακοπές του αγώνα για γεγονότα όπως πανηγυρισμοί γκολ, αλλαγές, προετοιμασία για την εκτέλεση ενός φάουλ ή διαμαρτυρίες, προσθέτοντας τον ανάλογο χρόνο καθυστερήσεων.

Έτσι, θα είναι σπάνιο πλέον να υπάρχει παιχνίδι που θα διαρκεί λιγότερα από 100 λεπτά.

Χαρακτηριστικά, στην πρώτη αγωνιστική της εφαρμογής των νέων κανόνων, το περασμένο Σαββατοκύριακο στα πρωταθλήματα της EFL, από τα 35 ματς, μόνο δύο κράτησαν λιγότερα από 100′.

Το ματς της Νορθάμπτον με τη Στιβενέιτζ, έληξε μετά από 112 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, ενώ στο παιχνίδι της Τσάμπιονσιπ ανάμεσα σε Σαουθάμπτον και Σέφιλντ Γουένσντεϊ, υποδείχθηκαν έξι λεπτά καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο και εννέα στο δεύτερο. Έτσι, στα 35 ματς της EFL, υπήρξαν 5′ περισσότερα «καθαρός» χρόνος παιχνιδιού, σε σχέση με την περσινή σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ.

Συγκριτικά, στα «σαλόνια» κατά την περσινή σεζόν, μόνο 94 από τα 380 παιχνίδια κράτησαν περισσότερα από 100′.

Σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις, κατά το 2022/23, ο «καθαρός» χρόνος παιχνιδιού ήταν μόλις 48 λεπτά στη League One, 50 στη League Two, 52 στην Τσάμπιονσιπ και κάτι λιγότερο από 55 λεπτά στην Πρέμιερ Λιγκ.

Σε άλλες αλλαγές, αυξάνεται η «ανοχή» των διαιτητών προς τους παίκτες στις επαφές κατά τη διάρκεια των αγώνων, για να υπάρχουν ακόμα λιγότερες διακοπές.

Ακόμα, σε περιπτώσεις διαμαρτυρίας κατά του ρέφερι, ο τελευταίος θα βγάζει αυτόματα κίτρινη κάρτα σε όποιον παίκτη διανύει απόσταση στο γήπεδο για να αμφισβητήσει την απόφασή του.

Έτσι, οι αρχές ελπίζουν να περιοριστεί το φαινόμενο «περικύκλωσης» των διαιτητών από διαμαρτυρόμενους παίκτες, οι οποίοι πλέον θα ξέρουν ότι θα «κιτρινιστούν» αυτόματα σε τέτοιες περιπτώσεις.