Μάρκο Σίλβα: Ο Πορτογάλος τελειομανής

Ο Μάρκο Σίλβα πέρασε αθόρυβα έναν αριθμό ορόσημο με τη Φούλαμ την περασμένη Παρασκευή. Δεν ήταν κάτι αξιοσημείωτο, ούτε συγκρίσιμο ίσως με τα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν την προηγούμενη σεζόν στη Championship. Αλλά για την καριέρα του και για τη Φούλαμ, ήταν σημαντικό.

Ο Σίλβα έχει πλέον περάσει περισσότερο χρόνο στο “Craven Cottage” από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο από τότε που άφησε την Εστορίλ, την πρώτη του ομάδα, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Έχει περάσει 567 ημέρες στο τιμόνι. 14 περισσότερες από τη βασιλεία του στην Έβερτον (553) και σημαντικά περισσότερα από τη Γουότφορντ (239), τη Χαλ Σίτι (140), τον Ολυμπιακό (352) και τη Σπόρτινγκ (379).

Ο Σίλβα αντιμετώπισε τη Χαλ το προηγούμενο Σάββατο, έξι χρόνια μετά το πρώτο του ραντεβού στην Αγγλία. Ήταν όνειρο του να δοκιμάσει την τύχη του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μπόρεσε να διαμορφώσει ένα έργο, “χτίζοντας” ένα εξαιρετικό προφίλ προς την κατεύθυνση της μακροζωίας στη χώρα.
«Πρέπει να νιώθεις καλά και τα πράγματα πάνε όπως πρέπει. Το νιώθω αυτό στη Φούλαμ. Όχι μόνο λόγω αποτελεσμάτων, αλλά και του τρόπου με τον οποίο βελτιώνουμε τον σύλλογο εντός και εκτός γηπέδου. Οι παίκτες το νιώθουν με τον τρόπο που τους βελτιώνουμε, ατομικά και συλλογικά. Το κύριο πράγμα είναι να μπαίνεις καθημερινά και να νιώθεις ότι υπάρχει κάτι παραπάνω να κάνεις. Όπως οι παίκτες και ο σύλλογος, έχω φιλοδοξίες και όλοι μας έχουμε φιλοδοξίες να κάνουμε καλύτερα πράγματα».

Οι παραλληλισμοί με την Εστορίλ είναι δύσκολο να χαθούν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Σίλβα βρίσκεται στην πορεία για την πιο επιτυχημένη θητεία του στην Αγγλία σε έναν παρόμοιο σύλλογο. Η Εστορίλ είναι ένα μικρό κλαμπ, που βρίσκεται σε μια λαμπερή τοποθεσία στην πορτογαλική Ριβιέρα και ακριβώς δυτικά της Λισαβόνας, κάτω από τη σκιά των “γιγάντων”, της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ. Η δομή ήταν μικρή, διευθύνων σύμβουλος, αθλητικός διευθυντής και επικεφαλής προπονητής ο Σίλβα. Κι όμως κέρδισε την άνοδο από τη δεύτερη κατηγορία και στη συνέχεια πήρε το εισιτήριο για την Ευρώπη, στην πρώτη του σεζόν στην κορυφαία κατηγορία.

Ακολούθησε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Οδήγησε την ομάδα στην 3η θέση στο πρωτάθλημα και στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ το 2015, που ήταν και το πρώτο τρόπαιο της ομάδας από το 2008.
Στις 8 Ιουλίου 2015, ο Σίλβα διορίστηκε διάδοχος του συμπατριώτη του Βίτορ Περέιρα στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο. Έμεινε μόλις μία σεζόν στους “ερυθρόλευκους”, αλλά πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του, με πολλά ρεκόρ και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Επί θητεία του ο Ολυμπιακός έσπασε το ρεκόρ των 11 συνεχόμενων νικών από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, καταγράφοντας επίσης μια μεγάλη νίκη με 3–2 επί της Άρσεναλ στη φάση των ομίλων του Champions League. Το σερί εγχώριων νικών της ομάδας του Πειραιά έληξε στις 17, ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ για τον 21ο αιώνα.

Ο Σίλβα παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 23 Ιουνίου 2016, για προσωπικούς λόγους, για να ξεκινήσει τη θητεία του στην Αγγλία. Χαλ, Γουότφορντ, Έβερτον και από το καλοκαίρι του 2021 η Φούλαμ. Τον Ιανουάριο του 2022, ο λονδρέζικος σύλλογος σημείωσε 19 γκολ σε τρεις αγώνες και έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα μετά την Τσέστερ το 1933 που σκόραρε έξι ή περισσότερες φορές, σε τρεις συνεχόμενους αγώνες.

Στις 19 Απριλίου, η ομάδα εξασφάλισε μια άμεση επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία μετά τη νίκη με 3–0 επί της Πρέστον και δύο εβδομάδες αργότερα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια,μετά τη νίκη επί της Λούτον Τάουν με 7–0 , φτάνοντας συνολικά τα 106 γκολ, ρεκόρ για την κατηγορία, προσπερνώντας το ρεκόρ των 108 τερμάτων της Μάντσεστερ Σίτι τη σεζόν 2001–02.

Εξαιρετικό το ξεκίνημα και στην Premier League για τη Φούλαμ, η οποία μετά τη διακοπή, μετράει τρεις συνεχόμενες νίκες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κοντάστις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Ο Πορτογάλος τελειομανής δεν θα γιορτάσει ακόμα. Ξέρει ότι στο ποδόσφαιρο χρειάζεται εκγρήγορση.

Ο Μάρκο Σίλβα έχει εκπλήξει τους πάντες στο Νησί, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο, στηριζόμενος παράλληλα σε πολλούς παίκτες που οδήγησαν την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία. Ο Σίλβα έφερε στη Φούλαμ τον πραγματισμό. Δεν είναι δογματικός και οι παίκτες έχουν εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων του Πορτογάλου.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.