Γκουέχι: Το «διαμάντι» που έψαχνε την ευκαιρία του

Η ευκαιρία που αναζητούσε και βρήκε στην Κρίσταλ Πάλας και το μέλλον που – εδώ και χρόνια - προβλέπεται λαμπρό.

Μαρκ Γκουέχι. Το «παιδί» των ακαδημιών της Τσέλσι μεγάλωσε απότομα την εφετινή αγωνιστική περίοδο, δείχνοντας σε όλη την ποδοσφαιρική Αγγλία, αυτό που ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Ότι πρόκειται για έναν κεντρικό αμυντικό με φόντα να πραγματοποιήσει σπουδαία καριέρα.

Άλλωστε από μικρός ο γεννημένος στις 13 Ιουλίου του 2000 στην Ακτή Ελεφαντοστού 21χρονος στόπερ δεν έχει σταματήσει να παρουσιάζει τα ηγετικά του στοιχεία. Αυτό αποδεικνύεται και από το Παγκόσμιο Κύπελλο U-17 το οποίο κατέκτησε με την Εθνική Αγγλίας, τη χώρα που αποφάσισε να εκπροσωπήσει στο διεθνές στερέωμα.

Όχι μόνο αναδείχτηκε Πρωταθλητής σε εκείνη τη Διοργάνωση, αλλά ήταν ο αρχηγός της ομάδας στην οποία μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούσαν οι Χάντσον-Οντόι, Τζέιντον Σάντσο και Φιλ Φόντεν!

Αξιοσημείωτο ότι και στον τελικό απέναντι στην Ισπανία, όπου τα Τρία Λιοντάρια επικράτησαν 5-2, είχε βάλει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ!

Πατώντας το «fast forward» μετά την επιτυχία αυτή, η καριέρα του έδειχνε να μην παίρνει την πορεία που θα ήθελε ο ίδιος. Με την Τσέλσι να τον στέλνει να «ψηθεί» για ενάμιση χρόνο στη Σουόνσι, εκείνος μάζευε εμπειρίες και περίμενε τη δική του στιγμή, ώστε να διεκδικήσει την ευκαιρία του σε υψηλότερο επίπεδο.

Αυτή ήρθε τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού, όταν αποφάσισε να μην επεκτείνει το συμβόλαιό του με τους Μπλε, επιζητώντας τη μεταγραφή του σε άλλο σύλλογο.

Όπερ και εγένετο…

Η Κρίσταλ Πάλας έψαχνε για στόπερ και αποφάσισε να επενδύσει πάνω του καταβάλλοντας το ποσό των 18 εκατομμυρίων λιρών για να τον αποκτήσει. Οι δύο πλευρές έβαλαν την υπογραφή τους σε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας και τα πάντα πήραν τον δρόμο τους…

Η εκτόξευση

Από τα πρώτα του παιχνίδια στη σεζόν ως Αετός του καινούργιου προπονητή του, Πατρίκ Βιεϊρά, έδειξε τα προσόντα του. Το χαρακτηριστικό που κέρδισε αμέσως την προσοχή όλων ήταν η ευκολία με την οποία μπορεί και κτίζει τις επιθέσεις της ομάδας του.

«Θέλει πραγματικά να εκπληρώσει τις δυνατότητές του, η εργατικότητα και η συγκέντρωση του είναι πολύ καλή. Είναι ήρεμος και συγκρατημένος και η ανταγωνιστικότητά του φυσικά, είναι απίστευτη. Είναι χαρά για εμένα και το προσωπικό μου να συνεργάζομαι μαζί του», δήλωνε στις αρχές τις σεζόν ο Γάλλος προπονητής.

Όπως αποδείχτηκε αυτά τα λόγια ήταν προάγγελος των όσων έμελλαν να ακολουθήσουν την εφετινή περίοδο, κάτι το οποίο τον οδήγησε στο να πάρει και το βραβείο του «ρούκι της σεζόν» από ένα εκ των μεγαλύτερων αθλητικών Μέσων Ενημέρωσης το «The Athletic».

Με τον ίδιο ηγέτη των μετόπισθεν με 36 συμμετοχές στην Premier League και συνοδοιπόρο του στο κέντρο της άμυνας των Γιοακίμ Άντερσεν, τα 66 γκολ που δέχτηκε πέρυσι η Κρίσταλ Πάλας έγιναν 46 φέτος!

Όχι και άσχημα, με την ομάδα του να κερδίζει ναι μεν μόλις δύο θέσεις και να ολοκληρώνει 12η το πρωτάθλημα, παρουσιάζοντας όμως διαφορετική αγωνιστική εικόνα.

Με την αμυντική λειτουργία φυσικά να είναι το… ήμισυ του παντός της και την επιθετικής της δημιουργία να αρχίζει με τον ίδιο μπροστάρη.

Τι εννοούμε;

Σύμφωνα με τα προηγμένα στατιστικά και το μοντέλο που χρησιμοποιεί το «smarterscout», ο Γκουέχι ήταν εκ των αμυντικών που προωθούσε την μπάλα μπροστά συνεχώς, κουβαλώντας τη για πάνω από 10 μέτρα στις 68/99 των περιπτώσεων (που είναι πάνω από το μέσο όρο του αγγλικού πρωταθλήματος) και με τις 61 εξ αυτών να μετουσιώνονται σε πάσες άνω των 10 μέτρων.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ήταν εκείνα που εκμεταλλεύτηκε ο Πατρίκ Βιεϊρά, ώστε το σύνολο του να παρουσιάζεται ανταγωνιστικό κόντρα σε όλους. Ακόμη και απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, την οποία κέρδισε στις 30 Οκτωβρίου του 2021 με 2-0 μέσα στο «Etihad» και εν συνεχεία κρατώντας το 0-0 στην έδρα της, στο παιχνίδι του 2ου γύρου.

Μέσα στη διαρκή του άνοδο φέτος εκπλήρωσε και έναν από τους στόχους του, αφού τον Μάρτιο που μας πέρασε ήρθε και η πρώτη του κλήση στην εθνική αντρών της Αγγλίας και η παρθενική του συμμετοχή με αυτή κόντρα στην Ελβετία.

Ακόμη βρίσκεται στις επιλογές του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ για τα ματς του Ιουνίου στο Nations League, αν και ένας τραυματισμός στον αστράγαλο μπορεί και να του στερήσει τη δυνατότητα να καταγράψει και άλλα παιχνίδια αυτή την στιγμή με τα Τρία Λιοντάρια.

Λεπτομέρεια μιας και θα έχει και άλλες ευκαιρίες, καθώς το ποδοσφαιρικό του μέλλον μοιάζει λαμπρό. Τι του επιφυλάσσει όμως;

Πάλας, Τσέλσι ή…

Αν και ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που αξιοποίησε στα μέγιστα την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε στην Κρίσταλ Πάλας και τα όσα κέρδισε από πλευράς παραστάσεων και εμπειριών την εφετινή περίοδο, το ταλέντο που έχει και το γεγονός πως είναι μόλις 21 καθιστούν δύσκολη την παραμονή του στους Αετούς.

Τα τελευταία ρεπορτάζ κάνουν λόγο πως η Τσέλσι έχει δικαίωμα να τον επανεντάξει στο ρόστερ της και ότι ο Τόμας Τούχελ είναι διατεθειμένος να του δώσει τον χρόνο που θα ήθελε και ο ίδιος, ώστε να εξελιχτεί ποδοσφαιρικά.

Το γεγονός πως προέρχεται από τις ακαδημίες των Μπλε και ότι έχει βγει από τα «σπλάχνα» τους αποτελούν πρόσθετο συν στην επαναγορά από τον νυν σύλλογό του.

Ο ίδιος θεωρεί οικογένειά του την παλιά του ομάδα και δε θα ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής του εκεί.

Τρίτη επιλογή για τον ίδιο είναι να δει το αν κάποιο άλλο ανάλογου βεληνεκούς κλαμπ θα κάνει κίνηση να τον αποκτήσει. Εν προκειμένω για την ώρα υπάρχει μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον και όχι κάτι… χειροπιαστό!

Όπως και να έχει ο… ρούκι της σεζόν στην Premier League μοιάζει έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Στόχος του άλλωστε είναι να λογίζεται ως ο καλύτερος σέντερ μπακ στο Νησί. Κάτι που βάσει όσων σημειώνει ο ίδιος για την ώρα, «απέχει αρκετά»...


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.