Έρικ τεν Χάχ: Η επιτυχία στον Άγιαξ, οδηγός για τη Γιουνάιτεντ

Ο Έρικ τεν Χαχ οδήγησε την ομάδα του, τον Άγιαξ στον τίτλο της ολλανδικής Eredivisie το βράδυ της Τετάρτης στον πιο κατάλληλο αποχαιρετισμό πριν αναχωρήσει αυτό το καλοκαίρι για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η ομάδα του εξασφάλισε το πρωτάθλημα με την επιβλητική νίκη 5-0 επί της Χέρενφειν, αφήνοντας τη δεύτερη Αϊντχόφεν τέσσερις βαθμούς πίσω με έναν αγώνα να απομένει. Αυτός ήταν ο τρίτος συνεχόμενος τίτλος του 52χρονου τεχνικού στην Eredivisie και το έκτο του τρόπαιο που κέρδισε σε τρεις πλήρεις σεζόν ως προπονητής του Άγιαξ. Η επιτυχία του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και πιο συγκεκριμένα αυτή τη σεζόν, έχει χτιστεί πάνω σε κάποιους βασικούς που μπορεί να αποτελέσουν τη βάση, ώστε να δούμε τη Γιουνάιτεντ να βελτιώνεται σημαντικά την επόμενη σεζόν.

Κυριαρχία της μπάλας
Οι ομάδες του Άγιαξ που δημιουργήθηκαν σε όλη τη σύγχρονη ιστορία του, ήταν γνωστές για τα ρευστά τακτικά τους συστήματα «ολικού ποδοσφαίρου» και ο ίδιος τρόπος ήταν εξαιρετικά διαδεδομένος και υπό τον Τεν Χαγκ. Το να υπαγορεύει το παιχνίδι με σύντομες αιχμηρές πάσες και να ολοκληρώνει τις φάσεις με πολλούς τρόπους, ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό του Άγιαξ υπό τον Ολλανδό, όπως αποτυπώθηκε από τον μέσο όρο κατοχής του 65% (μεγαλύτερη στη Λίγκα) που είχε η ομάδα του Άμστερνταμ αυτή τη σεζόν.
Η Γιουνάιτεντ σπάνια αισθάνεται άνετα όταν προσπαθεί να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο και να δημιουργήσει πίεση στον αντίπαλο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ελπίζουν ότι με την άφιξη του Έρικ τεν Χαχ και μερικές αναβαθμίσεις σε βασικές θέσεις στον αγωνιστικό χώρο, θα είναι αρκετές για να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της στο γήπεδο.

«Θανατηφόρα» επίθεση
Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο σε αυτή την κυριαρχία του Άγιαξ στον αγωνιστικό χώρο είναι ότι συνήθως τη μετατρέπει σε ευκαιρίες για γκολ υψηλής ποιότητας. Σε όλη την Eredivisie αυτή τη σεζόν, η πρωταθλήτρια Ολλανδίας έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο συνδυασμένο xG, είχε τις περισσότερες προσπάθειες μέσα στη μεγάλη περιοχή και έχει επιχειρήσει τα περισσότερα σουτ. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι σημείωσε περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα των 100 τερμάτων, αν σκοράρει τέσσερις ή περισσότερες φορές την τελευταία αγωνιστική.

Ένταση στο παιχνίδι
Πολλοί περίμεναν να δουν μια πιο γρήγορη ομάδα με ένταση στο παιχνίδι της όταν ήρθε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο προσωρινός προπονητής Ραλφ Ράνγκνικ στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποτυπώθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Μόλις ο Έρικ τεν Χάχ αναλάβει θα υπάρξει σίγουρα διαφορετική προσέγγιση. Το επιθετικό πρέσινγκ ήταν βασικό στοιχείο της ομάδας του στον Άγιαξ, το οποίο είναι ένα σημείο που αποτυπώνεται κοιτάζοντας τον μέσο όρο του στατιστικού στοιχείου «Passes Per Defensive Action» (PPDA) αυτής της σεζόν. Το PPDA μετρά πόσες πάσες αντιπάλου επιτρέπονται από μια ομάδα, πριν γίνει μια αμυντική ενέργεια για να προσπαθήσει να ανακτήσει την κατοχή. Όσο λιγότερες πάσες, τόσο πιο επιθετική είναι μία ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιαξ έχει μέσο όρο PPDA 6,69 αυτή τη σεζόν. Σε σύγκριση με την Πρέμιερ Λιγκ, η Λίβερπουλ για παράδειγμα βρίσκεται στην κορυφή αυτής της μέτρησης, αλλά με υψηλότερο μέσο όρο, 8,49.

Αμυντικό «τείχος»
Το πλεονέκτημα αυτής της έντονης πίεσης χωρίς τη μπάλα είναι ότι οι αντίπαλοι του Άγιαξ, δυσκολεύτηκαν τελικά να δημιουργήσουν ευκαιρίες απέναντι του. Η ομάδα του Άμστερνταμ, αντιμετώπισε τα λιγότερα σουτ, έχοντας συγκεντρώσει το χαμηλότερο xG (κατά της) και με ένα παιχνίδι να απομένει, έχει δεχθεί μόλις 17 γκολ σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.
Η άμυνα της Γιουνάιτεντ ήταν μία «μαύρη» τρύπα κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν και υπάρχουν μόνο πέντε ομάδες της Premier League που έχουν δεχθεί περισσότερα από τα συνολικά 56 γκολ της Γιουνάιτεντ αυτή τη σεζόν! Είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Έρικ τεν Χάχ μετά την άφιξη του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.