Τα οφέλη της πρόσληψης Ράνγκνικ και το ερωτηματικό Κριστιάνο Ρονάλντο

Η απόφαση να διοριστεί ο Ραλφ Ράνγκνικ, αρχικά ως προσωρινός προπονητής και στη συνέχεια να μεταπηδήσει σε συμβουλευτικό ρόλο, αποτελεί ένδειξη ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ξεκάθαρο και καθορισμένο τρόπο παιχνιδιού.

Ο όρος «Gegenpressing», δηλαδή η καλή πιεστική επιθετική άμυνα, όπου όλοι οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση, εάν ανακτήσουν την μπάλα, να περάσουν άμεσα στην αντεπίθεση, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη σύγχρονη γερμανική προπονητική, ιδιαίτερα από τότε που ο Γιούργκεν Κλοπ έφερε τις μεθόδους του στην Premier League το 2015.
Έλεγε τότε ο προπονητής της Λίβερπουλ: «Πρέπει να προσπαθήσεις να παραμείνεις επιθετικός χωρίς την μπάλα και όταν ανακτήσεις την μπάλα να προσπαθήσουν όλοι να παίξουν γρήγορα, την κατάλληλη στιγμή, κάνοντας μια αλλαγή στο ρυθμό». Επομένως προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η στρατηγική, απαιτεί από τους παίκτες να ασκούν πίεση στους αντιπάλους τους ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, με επιθετικό και συντονισμένο τρόπο, με στόχο να επιβάλλουν λάθη.

Ο Ράνγκνικ, ο οποίος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες του «Gegenpressing» και θεωρείται μέντορας για μια γενιά προπονητών της Bundesliga, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών Γερμανών τεχνικών πρώτης γραμμής: Κλοπ, Τούχελ, Νάγκελσμαν. Αφού περιέγραψε τις μεθόδους του στη γερμανική τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Ράνγκνικ κέρδισε το παρατσούκλι «The Professor». Είχε πει παλαιότερα για το πλάνο των ομάδων της Red Bull: «Η ιδέα μας είναι ξεκάθαρη, μοιάζει πολύ με αυτή του προπονητή φίλου μου Γιούργκεν Κλοπ. Το ποδόσφαιρο μας είναι heavy metal, rock and roll, δεν είναι ένα αργό βαλς. Μισούμε τις τετράγωνες πάσες, τις πίσω πάσες, δεν έχει νόημα να έχουμε μόνοι μας την μπάλα».

Μιλώντας για τη δεύτερη περίοδο του στη Λειψία (τη σεζόν 2018-19), ο Ράνγκνικ εξήγησε ότι το 60% των γκολ που σημείωσε η ομάδα εκείνη τη σεζόν, ήρθε σε λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα αφότου είχε κερδίσει την μπάλα από τους αντιπάλους της. Αν και ο Ράνγκνικ δεν έχει εργαστεί στο παρελθόν στην Αγγλία, η σφαίρα επιρροής του μπορεί να βρεθεί και στην Premier League.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο στατιστικών FBREF, η Λίβερπουλ είναι δεύτερη σε απόπειρες πίεσης στο τελευταίο τρίτο. Η Σαουθάμπτον, που διευθύνεται από τον Ραλφ Χάσενχουτλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ράνγκνικ στη Λειψία, είναι πέμπτη σε αυτό το στατιστικό. Η Τσέλσι, με προπονητή τον Τόμας Τούχελ, ο οποίος έπαιζε υπό τον Ράνγκνικ στην Ουλμ, είναι έκτη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εν τω μεταξύ, είναι 17η.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ
Το πρώτο ερωτηματικό που γεννάται μετά την πρόσληψη του Ράνγκνικ, είναι αν θα υπάρξει αρμονική συνύπαρξη με το αστέρι της αγγλικής ομάδας τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Μην ξεχνάμε ότι οι συζητήσεις μεταξύ του Ράνγκνικ και Μίλαν κατέρρευσαν τον περασμένο Ιανουάριο, εν μέρει, λόγω της παραμονής στον σύλλογο του 38χρονου Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Τόσο έντονες είναι οι απαιτήσεις του Ράνγκνικ, που στη Χόφενχαϊμ και αργότερα, στις ομάδες της Red Bull, συμπεριλαμβανομένης της Σάλτσμπουργκ και της Λειψίας, η συντριπτική πλειονότητα των παικτών που είχαν συμβόλαιο, ήταν ηλικίας 23 ετών και κάτω.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι το ιστορικό και η ικανότητα του Ράνγκνικ στον εντοπισμό νεαρών παικτών στο ρόλο του ως αθλητικού διευθυντή και την καλλιέργεια του ταλέντου τους ως προπονητή, ταιριάζει με την υπάρχουσα κατάσταση στη Γιουνάιτεντ, δεδομένου του ηλικιακού προφίλ της ομάδας. Ο Μάρκους Ράσφορντ είναι 23, ο Μέισον Γκρίνγουντ 20 ετών, ο Τζέιντον Σάντσο, 21 και ο Φαν ντε Μπέικ 24. Όλοι θα πρέπει να επωφεληθούν από την πείρα του. Δεδομένου ότι ο Σάντσο έπαιξε σε μια πολύ δομημένη ομάδα, όπως η Μπορούσια Ντόρτμουντ, ίσως και να εξηγεί το γεγονός γιατί δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί σε μια ομάδα που δεν έχει ξεκάθαρα και σύγχρονα μοτίβα παιχνιδιού.

Ο Ράνγκνικ θα κληρονομήσει μια ταλαντούχα, αλλά με πολλές ανισορροπίες ομάδα. Οι κραυγαλέες αδυναμίες της στο ανασταλτικό κομμάτι δεν αντιμετωπίστηκαν καθόλου τα τελευταία χρόνια, οπότε θα έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση του 63χρονου Γερμανού τεχνικού. Σε αντίθεση με τον Κλοπ, ο οποίος είναι «παντρεμένος» με το 4-3-3 καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στη Λίβερπουλ, ή τον Τούχελ, που είναι υπέρμαχος του σχηματισμού 3-4-3, ο Ράνγκνικ δεν έχει ένα καθιερωμένο σύστημα που χρησιμοποιεί από σύλλογο σε σύλλογο. Αντίθετα, θα στήσει τη Γιουνάιτεντ γύρω από το ποιο ταιριάζει καλύτερα στη στρατηγική του. Με τις αναγκαίες προσθήκες φαντάζομαι…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.