Στη Μαδρίτη δεν βρήκε ποτέ το χώρο για να αναπτύξει το ταλέντο του, πίεσε για να επιστρέψει στο Βόρειο Λονδίνο και φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Άρσεναλ.

Το καλοκαίρι η Άρσεναλ ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στον κόσμο σε μεταγραφές, παρότι έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά τη σεζόν 1995-96. Μετρώντας ήδη τέσσερις σεζόν εκτός Champions League και έχοντας χάσει την ταυτότητα της ως ομάδα – ειδικά μετά την αποχώρηση του Αρσέν Βενγκέρ – η Άρσεναλ έψαχνε τρόπο να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο. Για τον λόγο αυτό ο αμερικανικός κολοσσός “Kroenke Sports & Entertainment”, ο οποίος κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας του Λονδίνου, έδωσε… λευκή επιταγή στον Μικέλ Αρτέτα, με το συνολικό κόστος των μεταγραφών να φτάνει τα 165.6 εκατομμύρια ευρώ.

Μπεν Γουάιτ (58.5 εκατ. ευρώ), Τακεχίρο Τομιγιάσου (18.6), Ταβάρες (8), Ράμσντεϊλ (28) και Σαμπί Λοκονγκά (17.5) ενίσχυσαν σημαντικά το ρόστερ των “κανονιέρηδων”, όμως κανείς δεν είχε τον αντίκτυπο του Μάρτιν Έντεγκααρντ (35). Το παιδί-θαύμα από τη Νορβηγία επέστρεψε στο Βόρειο Λονδίνο, αυτή τη φορά με κανονική μεταγραφή από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με στόχο να γίνει ο νέος μεγάλος ηγέτης της Άρσεναλ. “Θα μας κάνει καλύτερους. Χρειαζόμασταν έναν παίκτη με φαντασία και δημιουργικότητα που θα μας δίνει περισσότερες επιλογές. Ο Μάρτιν έχει μεγάλη εμπειρία, παρότι είναι τόσο νέος. Βελτιώνει τους παίκτες που βρίσκονται δίπλα του”, είχε δηλώσει ο Μικέλ Αρτέτα κατά την παρουσίαση του Νορβηγού και λίγους μήνες αργότερα δικαιώνεται για την επιμονή του να αποκτηθεί.

Ο Έντεγκααρντ από την πρώτη κιόλας θητεία του στην Άρσεναλ είχε νιώσει άνετα και κατάφερε να δείξει τι πραγματικά αξίζει (22 συμμετοχές, 2 γκολ, 2 ασίστ), καθώς το σημαντικότερο για τον ίδιο, – όπως αποδείχθηκε – ήταν να βρει ένα περιβάλλον που να τον εμπιστεύονται. Στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε ποτέ αυτή την ευκαιρία, καθώς μονίμως βρισκόταν στη σκιά των σταρ. “Η απόκτηση του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η Ρεάλ δεν είχε πρόθεση να τον πουλήσει, όμως από τη στιγμή που αγωνίστηκε στην Άρσεναλ, ήθελε να επιστρέψει. Ο Εντού (αθλητικός διευθυντής των Λονδρέζων) έκανε εξαιρετική δουλειά και καταφέραμε να πάρουμε έναν ποδοσφαιριστή που θέλαμε πολύ. Είδατε πως αποδώσαμε ως ομάδα μετά τα Χριστούγεννα. Μας έκανε καλύτερους”, πρόσθεσε ο Αρτέτα.

Με την επιστροφή του στην Αγγλία, ο Έντεγκααρντ έχασε τα δύο πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος και μπήκε σε φουλ ρυθμούς στο ματς Κυπέλλου με τη Γουέστ Μπρομ, όπου η Άρσεναλ έφτασε στη νίκη με το εμφατικό 6-0. Φέτος μετρά 312 λεπτά συμμετοχής σε επίσημους αγώνες, 1 γκολ (νικητήριο στο ματς με τη Μπέρνλι) και 1 ασίστ, όμως το πιο σημαντικό για τους “κανονιέρηδες” είναι η επίδραση που έχει ο Νορβηγός μεσοεπιθετικός. Από το ματς με τη Νόριτς, όπου αγωνίστηκε σε ολόκληρο το 90λεπτο, ο Έντεγκααρντ κατάφερε να αλλάξει το παιχνίδι της ομάδας του.

Αν και μόλις 22 ετών, το παιδί-θαύμα από το Ντράμεν της Νορβηγίας επέλεξε να επιστρέψει στο Βόρειο Λονδίνο με έναν και μόνο στόχο: Να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Άρσεναλ. Οι “κανονιέρηδες” αναζητούν χρόνια έναν ποδοσφαιριστή, που θα ηγηθεί της προσπάθειας τους εντός και εκτός γηπέδων, θα εμπνεύσει τον κόσμο και θα οδηγήσει την ομάδα ξανά στο δρόμο των επιτυχιών. Ίσως από την εποχή του Τιερί Ανρί, σχεδόν 15 χρόνια πριν, δηλαδή… Ο Έντεγκααρντ έχει όλα τα στοιχεία, στην Άρσεναλ τον πιστεύουν οι πάντες και αυτό που μένει είναι να το αποδείξει στην πράξη!