Τιερί Ανρί: Η τέχνη της απλότητας!

Βλέποντας παίκτες σαν τον Τιερί Ανρί, δεν μπορείς παρά να αγαπήσεις το ποδόσφαιρο.

Η Γιουβέντους έκανε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη σύγχρονη ιστορία της, όταν στις 3 Αυγούστου του 1999, έδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη τον Τιερί Ανρί στην Άρσεναλ, με τους «κανονιέρηδες» να αποκτούν έναν ποδοσφαιριστή που έμελλε να γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Αρσέν Βενγκέρ γνώριζε πολύ καλά τις ικανότητες του νεαρού Γάλλου, από την κοινή τους συνύπαρξη στην Μονακό. Και δεν λάθεψε στην επιλογή του… Με το Νο14 στην πλάτη έκανε εκπληκτικά πράγματα στο γήπεδο και το όνομα του έχει τοποθετηθεί δίπλα σε ποδοσφαιριστές- θρύλους στην ιστορία της Premier League.

Παρά το δύσκολο ξεκίνημα του στο αγγλικό ποδόσφαιρο, καθώς δεν κατάφερε να σκοράρει στις επτά πρώτες εμφανίσεις του, ο Ανρί πέτυχε 17 γκολ σε καθεμία από τις δύο πρώτες σεζόν του στην Premier League. Βέβαια τα τρόπαια έλειψαν. Η τρίτη του σεζόν, το 2001/02 αποδείχθηκε τυχερή για τον Γάλλο επιθετικό, καθώς σημείωσε 32 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, οδηγώντας την Άρσεναλ σε ένα αξέχαστο νταμπλ. Αυτή η σεζόν θα τη θυμούνται πολύ καλά οι οπαδοί της. Οι Λονδρέζοι εξασφάλισαν το πρωτάθλημα στο προτελευταίο παιχνίδι, με μεγάλη νίκη 1-0 στο «Old Trafford» επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτή ήταν η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά σεζόν που ο Ανρί αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στην Premier League.

Συνεργασία Ανρί-Μπέργκαμπ με «κλειστά» μάτια!
Συνεχίστηκε με επιτυχίες αυτή η πιο λαμπερή περίοδος της καριέρας του, καθώς η σεζόν 2002/03 τον είδε να κατακτάει ξανά το Κύπελλο Αγγλίας και να λαμβάνει το πρώτο από τα δύο διαδοχικά βραβεία ως «Παίκτης της Χρονιάς». Την επόμενη σεζόν, ο Ανρί ήταν η ξεχωριστή φιγούρα στους «Invincibles», οι οποίοι έκαναν το αδιανόητο και παρέμειναν αήττητοι σε ολόκληρη την περίοδο 2003/04 στην Premier League, η πρώτη ομάδα που το κατάφερε, σε μια σεζόν 38 παιχνιδιών.

Ο Ανρί δημιούργησε μια τρομερή συνεργασία με τον Ντένις Μπέργκαμπ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Βόρειο Λονδίνο και αναμφισβήτητα έφτασαν στο αποκορύφωμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν, καθώς η… τηλεπαθητική συνεννόηση του ντουέτου προκάλεσε χάος στις αντίπαλες άμυνες. Ο Γάλλος επιθετικός πέτυχε συνολικά 30 γκολ στο πρωτάθλημα την περίοδο 2003/04, αγωνιζόμενος σε όλα τα 90λεπτα των αγώνων πρωταθλήματος! Παρέμεινε «αδίστακτος» επιθετικός κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων περιόδων, προσθέτοντας 63 γκολ και ένα μετάλλιο Κυπέλλου Αγγλίας στο όνομα του.
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Η σεζόν 2005–06 μπορεί να χαρακτηριστεί ως «περίοδος προσωπικών επιτευγμάτων». Στις 17 Οκτωβρίου 2005, ο Ανρί έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου. Με τα δύο γκολ που πέτυχε εναντίον της Σπάρτα Πράγας στο Champions League, έσπασε το ρεκόρ του Ίαν Ράιτ με 185 γκολ.Την 1η Φεβρουαρίου 2006, σημείωσε ένα γκολ εναντίον της Γουέστ Χαμ, φτάνοντας τα 151 γκολ στο πρωτάθλημα, σπάζοντας το ρεκόρ του θρύλου της Άρσεναλ, Κλιφ Μπάστιν.

Ο Ανρί σημείωσε το 100ο του γκολ στο πρωτάθλημα στο «Highbury», ένα επίτευγμα απαράμιλλο στην ιστορία του συλλόγου και ένα μοναδικό επίτευγμα στην Premier League. Την τελευταία αγωνιστική της σεζόν στο πρωτάθλημα, ο Ανρί σημείωσε hat-trick εναντίον της Γουίγκαν στο τελευταίο του παιχνίδι μπροστά στους οπαδούς της Άρσεναλ στο «Highbury».
Το 2007 μετακόμισε στη Μπαρτσελόνα και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με τους Καταλανούς, μία διάκριση που έλειπε από τον Ανρί. Ακολούθησε η θητεία του στους New York Red Bulls και το MLS, με μία σύντομη επιστροφή του στην Άρσεναλ τον Ιανουάριο του 2012 ως δανεικός, για να κλείσει την απίστευτη καριέρα του το 2014.

Eίπαν για τον Ανρί
«Την πρώτη μέρα που μπήκε στα αποδυτήρια, δεν τολμούσα να τον κοιτάξω στο πρόσωπο. Ήξερα ό, τι είχε κάνει στην Αγγλία!» ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
«Είναι ένας από αυτούς τους παίκτες που μπορούν πραγματικά να καταστρέψουν τη μέρα σου!» ΤΖΙΑΝΦΡΑΝΚΟ ΤΖΟΛΑ
«Ο Αρσέν Βενγκέρ μιλούσε για συγκρίσεις με τον Γιόχαν Κρόιφ, έναν παίκτη που έρχεται μόνο κάθε 10 χρόνια και ο Τιερί Ανρί είναι σίγουρα ένας από αυτούς». ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΤΡΑΧΑΝ
«Είναι μάγος με τη μπάλα στα πόδια του και είναι ευλογημένος με μία απίστευτη ικανότητα στο σκοράρισμα. Το μεγαλύτερο προσόν του είναι η ταχύτητα, ενώ έχει τη μπάλα στα πόδια του. Μπορεί να είναι ο γρηγορότερος άνθρωπος που έβαλε ποτέ παπούτσια ποδοσφαίρου. Κανένας αμυντικός στον κόσμο δεν μπορεί να συμβαδίσει μαζί του!» ΛΙΛΙΑΝ ΤΟΥΡΑΜ


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.