Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Όταν προσγειώθηκε ο Φέρντιναντ στο Όλντ Τράφορντ

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου 2002, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέσπασε την υπογραφή ενός εκ των καλύτερων αμυντικών στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Η σεζόν 2000-01 του Champions League ήταν αξέχαστη για τη Λιντς Γιυνάιτεντ. Έδωσαν αγώνες και απέκλεισαν την Μπαρτσελόνα, την Μίλαν και την Ρεάλ Μαδρίτης στο δρόμο τους για να φτάσουν στους ημιτελικούς, όπου θα έχαναν την Βαλένθια. Παρ ‘όλα αυτά, το Έλαντ Ρόουντ ήταν ένα ευχάριστο μέρος για να είναι οι οπαδοί που ονειρεύονταν την πλευρά τους να επαναλάβει το είδος της επιτυχίας που είχε ο σύλλογος υπό την καθοδήγηση του Ντον Ρέβι τη δεκαετία του 1970.

Αυτή ήταν η πεποίθηση που είχε ο πρόεδρος Πίτερ Ρισντεϊλ για τον προπονητή τον Ντέιβιντ Ο’ Λίρι και την ομάδα του, δανείστηκε 60 εκατομμύρια λίρες για τις μελλοντικές εισπράξεις, προτείνοντας τον προϋπολογισμό για τη συνεχή συμμετοχή του συλλόγου στον κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν, και κατά συνέπεια ο σύλλογος άρχισε να αιμορραγεί οικονομικά, έχοντας ξοδέψει πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες για μεταγραφές. Ενώ τα προβλήματα είχαν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό εσωτερικά για αρκετούς μήνες, τα πρώτα σημάδια των ρωγμών δημοσιοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2002 καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε μια κίνηση για τον Ρίο Φέρντιναντ, ο οποίος είχε ενταχθεί στη Λιντς από τη Γουεστ Χαμ δύο χρόνια νωρίτερα με ποσό ρεκόρ 18 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

Η αρχική προσφορά της Μάντσεστερ Γ ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών απορρίφθηκε, αλλά ήταν σαφές ότι η Λιντς έπρεπε να πουλήσει. Ήταν μια κατάσταση που έφερε αντιμέτωπο τον πρόεδρο με τον προπονητή και ο Ο΄Λίρι απολύθηκε.. Αντικαταστάτης ο Τέρι Βέναμπλες, , αλλά μέσα στις δύο εβδομάδες της θητείας του, ο Φέρντιναντ, ύστερα από 73 αγώνες αποχώρησε για το Όλντ Τράφορντ για 30 εκατομμύρια λίρες – και πάλι ένα ρεκόρ για έναν Άγγλο παίκτη.

Ο Λιντς μπορεί να πνίγηκε οικονομικά, αλλά το ίδιο δεν θα μπορούσε να ειπωθεί για τους αντιπάλους τους. Η υπογραφή της Φέρντιναντ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από 20 χρόνια, σήμαινε ότι ο τεχνικός της Γιουνάιτεντ, Άλεξ Φέργκιουσον είχε σπάσει το ρεκόρ της βρετανικής μεταγραφής τρεις φορές τους τελευταίους 13 μήνες μετά τις αφίξεις του Ρουντ Φαν Νιστελροϊ για 19 εκατομμύρια και του Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν για 28!

Κατά την άφιξή του, ο κεντρικός αμυντικός της Αγγλίας, ο Φέρντιναντ δήλωσε: “Φεύγω από ένα υπέροχο κλαμπ στο Λιντς και εκτιμώ αυτό που έκαναν. Ο Λιντς βγήκε για να με πάρει και πολλοί δεν θα το είχαν κάνει. Ο Ο’Λίρι με έφερε. Ωστόσο, πήρα την απόφασή μου με τους φίλους και την οικογένειά μου να έρθω εδώ και να βελτιωθώ ως παίκτης. Ήταν μια εύκολη απόφαση. Ευκαιρίες όπως αυτό δεν έρχονται συχνά τόσο συχνά. Δεν θέλω να κάθομαι να σκεφτώ τι έκανα. Δεν το κάνω στην καριέρα μου.

Ο Φέρντιναντ αποτέλεσε τον στυλοβάτη στην άμυνα της Γιουνάιτεντ για αρκετά χρόνια, κερδίζοντας έξι τίτλους της Premier League, ένα FA Cup, δύο Leagu Cup και το Champions League. Κάθισε ένα ακόμα χρόνο μετά την φυγή του Άλεξ Φέργκιουσον. Μέτρησε 312 συμμετοχές, πέτυχε 10 γκολ και το 2014 αποχώρησε για το Λονδίνο και την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.