Κύπρος-Ελλάδα 1-0: Κατοχή, δυσκολία στη δημιουργία και πρώτη ήττα (hls)

Με γκολ του Τζιονή στο 18' η Κύπρος χάρισε στην Ελλάδα την πρώτη της ήττα κι έμεινε "ζωντανή" στο κυνήγι ακόμη και της 2η θέσης στον Β' όμιλο

Ένα γκολ, αυτό του Τζιονή στο 18’ αποδείχθηκε αρκετό για την Κύπρο να επικρατήσει της Ελλάδας στην 5η αγωνιστική του Β’ ομίλου, στην Γ’ κατηγορία του Nations League.

Αυτήν ήταν η πρώτη νίκη της ανανεωμένης Εθνικής Κύπρου με νέο τεχνικό στο τιμόνι τον Τιμούρ Κετσπάγια, νέο σχηματισμό 4-3-3 αντί του 3-5-2 επί ημερών Νίκου Κωστένογλου και νέα πρόσωπα. Ταυτόχρονα ήταν η πρώτη ήττα για την Εθνική, απόρροια του παρθενικού γκολ που δέχθηκε στα πέντε ματς που έδωσε ως τώρα.

ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Στην «ΑΕΚ Arena» στη Λάρνακα, το ματς ξεκίνησε με την Εθνική σε ρόλο πρωταγωνιστή, αναλαμβάνοντας εξ αρχής τα ηνία του αγώνα απειλώντας μόλις στο 4’ από σέντρα του Τσιμίκα την μπάλα να φτάνει στο ύψος της μικρής περιοχής στον Δουβίκα που όμως δεν έπιασε την κεφαλιά όπως ήθελε χάνοντας εξαιρετική ευκαιρία για να βάλει από νωρίς την Ελλάδα σε θέση οδηγού.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Γκουστάβο Πογέτ έδειξε ξεκάθαρη διάθεση να στηριχθεί σε ανάπτυξη από τη δεξιά πλευρά με κινητήριο μοχλό τον Μπάλντοκ και συνεργασίες με τον Μασούρα προκειμένου να μπει στην αντίπαλη περιοχή. Στο 6’ ένα φάουλ του Μπακασέτα η μπάλα έφυγε ψηλά, στο 12’ ο αρχηγός απείλησε με δυνατό σουτ από δύσκολη θέση αλλά ο Παναγής έδειξε ετοιμότητα και στο 16’ πάλι ο Μπακασέτας ήταν αυτός που έπιασε το διαγώνιο σουτ με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Σκηνικό πίεσης που αφύπνισε τους γηπεδούχους οι οποίοι απάντησαν ανάλογα δημιουργώντας τρεις σημαντικότατες ευκαιρίες στο διάστημα από το 17’ μέχρι το 24’ αλλά με μία ειδοποιό διαφορά καθώς εκμεταλλευόμενοι την αργή αμυντική αντίδραση της Εθνικής, έβγαλαν μπάλες στην πλάτη της άμυνας κι αξιοποιώντας τη δεύτερη εξ αυτών πήραν προβάδισμα στο σκορ με τον Τζιονή στο 18’ που πλάσαρε τον Βλαχοδήμο για το 1-0.

Ένα λεπτό πριν είχε προειδοποιήσει ο Σωτηρίου, το πλασέ του οποίου πέρασε άουτ! Η Εθνική έδειξε να βιώνει ένα μικρό σοκ αλλά παρόλα αυτά στο 21’ έβγαλε αντίδραση αγγίζοντας την ισοφάριση με τον Μπάλντοκ να βγάζει τον Πέλκα απέναντι στον Παναγή, όμως η ολιγωρία του πρώτου έδωσε το χρόνο στον πορτιέρε της Κύπρου να τον κλείσει διώχνοντας σε κόρνερ.

Δύο λεπτά μετά ήταν – και πάλι – η σειρά των Κυπρίων να απειλήσουν ουσιαστικά, με πανομοιότυπο τρόπο, εξαιρετική πάσα του Κάστανου στην πλάτη της άμυνας αλλά τον Βλαχοδήμο αυτήν τη φορά να νικάει τον Σωτηρίου στο τετ α τετ! Το ημίωρο ολοκληρώθηκε με συντριπτική κατοχή υπέρ της Εθνικής 30%-70% αλλά χωρίς ουσία.

Με τον Κάστανο να δεσπόζει στη μεσαία γραμμή, την Κύπρο να διατηρεί κοντά τις γραμμές της, με ντουμπλάρισμα των χαφ στους κεντρικούς αμυντικούς που έμεναν ψηλά, η Εθνική δε βρήκε χώρους κι όποτε οιοσδήποτε επιχειρούσε να προσεγγίσει την αντίπαλη περιοχή βρισκόταν αντιμέτωπος με δύο-τρεις αντιπάλους.

Δοκάρι κι ακυρωθέντα γκολ

Με την έναρξη του δεύτερου ματς ο Ομοσπονδιακός τεχνικός προχώρησε σε δύο διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχήμα, αποσύροντας τους Σιώπη-Δουβίκα για να περάσει στο ματς τους Μπουχαλάκη-Φούντα. Στο επόμενο λεπτό η Κύπρος βρήκε γκολ το οποίο όμως κι ακυρώθηκε ορθά από χέρι του Κάστανου. Η προσπάθεια των γηπεδούχων να αιφνιδιάσουν συνεχίστηκε και στο 48’ με τον Τσιμίκα να κόβει καίρια παράλληλη σέντρα ενώ στην πλάτη του, στο δεύτερο δοκάρι καραδοκούσε ο Σωτηρίου.

Η Κύπρος προσπάθησε ν’ απομακρύνει τους αντιπάλους τους από την περιοχή του Παναγή ανεβάζοντας τις γραμμές πιο ψηλά σε σχέση με το ξεκίνημα αλλά η συγκεκριμένη διάθεση δεν κράτησε πολύ. Στο 57’ η Εθνική έχασε τον αρχηγό της καθώς ο Τάσος Μπακασέτας ένιωσε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο κι έδωσε τη θέση του στον Ιωαννίδη, με συνέπεια ο Πέλκας να μετακινηθεί πίσω από τον φορ, ο Φούντας να πάει δεξιά κι ο Μασούρας αριστερά. Την ίδια στιγμή ο Κετσπάγια ξεκίνησε την …. ανανέωση των γραμμών του με προφανή στόχο τη θωράκιση της άμυνας.

Στο 63’ ο Φούντας έπιασε δυνατό σουτ εκτός περιοχής ο Παναγής απέκρουσε τόσο όσο για να στείλει την μπάλα να βρει το δοκάρι κι εκτός εστίας! Σχεδόν εννιά λεπτά μετά ο Ιωαννίδης, έκλεψε το αναιμικό γύρισμα του Κάστανου, εκτέλεσε με δύναμη από δεξιά αλλά και πάλι ο Παναγής ήταν εκεί που έπρεπε για ν’ αποσοβήσει τον κίνδυνο για την ομάδα του.

Τρεις αλλαγές για την Κύπρο στο 75’ δύο για την Εθνική με τους Αλεξανδρόπουλο-Χατζηγιοβάννη ν’ αντικαθιστούν τους Κουρμπέλη-Πέλκα αλλάζοντας σχηματισμό σε 4-4-2 και τον Χατζηγιοβάννη δίπλα στον Ιωαννίδη. Η φλύαρη κατοχή παρέμεινε μ’ εξαίρεση τη φάση του 86’ στην οποία από εκτέλεση φάουλ ο Φούντας έπιασε το «σκαστό» πλασέ με την μπάλα καταλήγει μεν στα δίχτυα αλλά τον Λευκορώσο επόπτη ν’ ακυρώνει το γκολ ως οφ σάιντ και το VAR να συμφωνεί μαζί του.

Οι συνθέσεις:

Κύπρος (Τ. Κετσπάγια) (4-3-3): Παναγής, Ιωάννου (76′ Αντωνιάδης), Κατελάρης, Ρομπέρζ, Ανδρέου, Αρτυματάς, Κάστανος (75′ Γκόγκιτς), Κυριάκου, Τζιονής (64′ Καρώ), Λοΐζου (58′ Χαραλάμπους), Σωτηρίου (75′ Κακουλής).
Ελλάδα (Γκ. Πογιέτ) (4-3-3): Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Μπάλντοκ, Κουρμπέλης (77′ Χατζηγιοβάνης), Σιώπης (46′ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (58′ Ιωαννίδης), Πέλκας (78′ Αλεξανδρόπουλος), Μασούρας, Δουβίκας (46′ Φούντας).


Διαιτητής

Αλεξέι Κουλμπάκοφ (Λευκορωσία)

Βοηθοί

Ντμίτρι Ζουκ (Λευκορωσία), Όλεγκ Μασλιάνκο (Λευκορωσία)

Τέταρτος

Τζμίτρι Τζμιτριέου (Λευκορωσία)

VAR

Μπάρτος Φρανκόφσκι (Πολωνία)

AVAR

Πάβελ Πσκιτ (Πολωνία)

Η βαθμολογία

1. Ελλάδα 12 (7-1)
2. Κόσοβο 6 (6-7)
3. Βόρειος Ιρλανδία 5 (6-7)
4. Κύπρος 4 (3-7)

Τα αποτελέσματα:

1η αγωνιστική
Κύπρος – Κόσοβο 0-2
Β. Ιρλανδία – Ελλάδα 0-1

2η αγωνιστική
Κύπρος – Β. Ιρλανδία 0-0
Κόσοβο – Ελλάδα 0-1

3η αγωνιστική
Κόσοβο – Β. Ιρλανδία 3-2
Ελλάδα – Κύπρος 3-0

4η αγωνιστική
Β. Ιρλανδία – Κύπρος 2-2
Ελλάδα – Κόσοβο 2-0

5η αγωνιστική
Β. Ιρλανδία – Κόσοβο 2-1
Κύπρος – Ελλάδα 

Η επόμενη αγωνιστική (6η αγωνιστική, 27/09)

Κόσοβο – Κύπρος (21:45)
Ελλάδα – Β. Ιρλανδία (21:45)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.