Ελλάδα: Από το… «Τσιάρτας και γκολ» στην υπόλοιπη προϊστορία των αναμετρήσεων

Τα όσα εχουν συμβεί με τις αντιπάλους της Εθνικής στο Nations League.

Η κληρωτίδα έφερε απέναντι στην Ελλάδα τη Βόρειο Ιρλανδία, την Κύπρο ή την Εσθονία και το Κόσοβο και η ΕΠΟ δημοσίευσε την προϊστορία των μεταξύ μας αναμετρήσεων, με σημαντικότερη στιγμή τη νίκη-πρόκριση με το τέρμα του Τσιάρτα στο EURO 2004.

Αναλυτικά:

Από πανηγυρικές έως και…καθόλου ευχάριστες στιγμές ανασύρουν οι μνήμες από τις αναμετρήσεις με τους δύο βέβαιους και τους δύο πιθανούς, Κύπρο ή Εσθονία, αντιπάλους της Εθνικής στο UEFA Nations League 2022. Κορυφαία όλων η νίκη επί της Β. Ιρλανδίας το 2003 στη Λεωφόρο που σφράγισε το εισιτήριο για τα τελικά του EURO 2004.

Το άκουσμα της Βόρειας Ιρλανδίας ως αντιπάλου της Εθνικής στον 2ο όμιλο της League C φέρνει στο νου όλων των Ελλήνων αξέχαστες στιγμές: ήταν το μαγικό βράδυ Σαββάτου 11 Οκτωβρίου 2003, όταν οι Έλληνες φίλαθλοι πανηγύρισαν, εντός και εκτός του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τη μεγάλη πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2004 στην Πορτογαλία (1-0 με το πέναλτι του Βασίλη Τσάρτα). Η Ελλάδα είχε δείξει ότι διαθέτει αξιόλογη ομάδα και το σφρίγος για να διακριθεί στα γήπεδα της Λουζιτανίας…Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς η Εθνική είχε νικήσει 2-0 τους Βρετανούς και στο «Γουίντσορ Παρκ» του Μπέλφαστ, με δύο γκολ του Άγγελου Χαριστέα. Συνολικά οι δυο τους έχουν αγωνιστεί σε εφτά αγώνες με την Ελλάδα να μετρά 4 νίκες και την Ιρλανδία 3. Η ισοπαλία στα μεταξύ τους παιχνίδια ακόμη αναζητείται…Από τα εφτά ματς μόνο ένα ήταν φιλικό και ήταν το πιο παραγωγικό (3-2 η Εθνική στο ΟΑΚΑ το 1988).

Το Κόσοβο ξανά στον δρόμο της Εθνικής Ομάδας! Ένας αντίπαλος στον οποίο η Ελλάδα «σκόνταψε» τρεις από τις τέσσερις φορές τις οποίες έχουν αναμετρηθεί παραχωρώντας ισάριθμες ισοπαλίες, ενώ έχει και μία νίκη. Η «γαλανόλευκη πέτυχε το μοναδικό της «τρίποντο» επί των Κοσοβάρων στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, στις 06/09/2020 για την ίδια διοργάνωση, το Nations League (2-1), αλλά έκτοτε δεν πανηγύρισε ξανά νίκη επί των Βαλκάνιων. Τόσο ο εντός έδρας αγώνας για το Nations League, όσο και οι δύο πρόσφατοι για τα προκριματικά του Mundial Qatar, έληξαν ισόπαλοι.

Η Ελλάδα έχει αναμετρηθεί συνολικά 27 φορές με την Κύπρο και έχει νικήσει σε 18 αγώνες. Η Εθνική ομάδα της Μεγαλονήσου έχει σημειώσει 3 νίκες επί της Εθνικής μας ενώ έξι αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 27 αγώνες της Ελλάδας με την Κύπρο οι 23 ήταν φιλικοί και μόλις 4 επίσημοι, δύο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και άλλοι δύο για την αντίστοιχη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Με την Εσθονία, την οποία η Ελλάδα θα συναντήσει ως αντίπαλο αν η Εθνική Ομάδα της Βαλτικής χώρας υπερκεράσει το εμπόδιο της Κύπρου, η Εθνική μας έχει αγωνιστεί έξι φορές. Δύο από τα παιχνίδια ήταν για το Nations League, δύο για τα προκριματικά του ΠΚ και άλλα δύο ήταν φιλικά. Η Ελλάδα έχει τρεις νίκες, η Εσθονία μία και δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δύο ματς του Nations League στα οποία συναντήθηκαν το 2018, οι αντίπαλοι νίκησαν εκτός έδρας ο ένας τον άλλον με το ίδιο σκορ: 1-0. Το ματς με τα περισσότερα γκολ πάντως ήταν και πάλι ένα φιλικό, στις 10/11/2001, που έληξε με νίκη της Ελλάδας 4-2.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.