Γιοβάνοβιτς: «Αποτυχία το να μην μπούμε στους ομίλους, κατηγορώ τον εαυτό μου που…» (vid)

Ιβάν Γιοβάνοβιτς για όλους και για όλα!

Η κατάκτηση του κυπέλλου, οι στόχοι του Παναθηναϊκού την επόμενη σεζόν, οι τύψεις που έχει στα καθήκοντά του και η απορία για τη δουλειά του ως προπονητής όταν τον θυμούνται όλοι ως παίκτη.

Το Monday FC φύλαξε την καλύτερη συνέντευξη της σεζόν για το τέλος…

Ακολουθούν όσα είπε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς:

Για τη διαχείριση της σεζόν στον Παναθηναϊκό: «Όπως και η εκπομπή σας, είναι οι συζήτησεις που κάνατε, αποκλειστικά ποδοσφαιρικές. Μπορούσατε να κατανοήσε πως υπάρχουν και τα πάνω και τα κάτω και χρειάζεται θετική ενέργεια στον τρόπο αντιμετώπισής τους. Όμως δεν έχουν αλλάξει πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, από την πρώτη μου θητεία. Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση σε όλους. Όταν ήρθαμε στον Παναθηναϊκό με το τιμ μου, ξέραμε τι μπορούσαμε να προσφέρουμε. Η τύχη που είχα εγώ ήταν πως είχα περισσότερο χρόνο, εν αντιθέσει με άλλους συναδέλφους μου. Καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την απόδοσή μας στο σωστό σημείο, θα θέλαμε και νωρίτερα, αλλά..».

Για το πως ήρθε η πίστωση χρόνου στην ομάδα:«Η διοίκηση μας έδωσε. Αλλά και ο κόσμος μας ήταν μαζί μας. Μπορεί να τους απογοητεύσαμε, ειδικά στην αρχή, αλλά ήταν πάντα θετικοί και μας στήριξαν. Τους άρεσε αυτό που έβλεπαν. Είναι δύσκολο να έχει τον κόσμο της ομάδας σου εναντίον σου. Δεν το συναντήσαμε αυτό. Είναι δύσκολο να έχεις τον αντίπαλο κόσμο απέναντί σου, αλλά ακόμη πιο δύσκολο να έχεις τον δικό σου κόσμο… κόντρα! Καταφέραμε να βελτιώσουμε την εικόνα μας και να παίρνουμε αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Αν δεν είχαμε κερδίσει τα ματς των playoffs που έπρεπε, δε θα βγαίναμε στην Ευρώπη».

Για το αν θα ήταν άδικο να χάσουν την ευρωπαϊκή έξοδο: «Αν δεν βγαίναμε στην Ευρώπη, θα ήταν αποτυχημένη χρονιά. Δε ζούμε σε μια χώρα που μας δίνει χρόνο. Καλώς ή κακώς στο ποδόσφαιρο κρίνεσαι από ένα αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα στον χώρο μας».

Για το τιμ του: «Δούλεψαν όλοι σκληρά και είχαμε την πίεσή μας, ώστε να πετύχουμε τον τελικό στόχο μας».

Για τις δηλώσεις του με τον Ολυμπιακό και το αν νιώθει πως μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα:«Δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι περήφανος για τις δηλώσεις μου ή αν μιλώ σωστά. Όμως μιλώ από καρδιάς και ξέρω το μέγεθος του Παναθηναϊκού. Όταν ήρθα πέρυσι, δεν ήξερα και τόσα τελικά. Όταν αρχίσαμε τον σχεδιασμό, τότε κατάλαβα ως θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν απόλαυσα καθόλου την χρονιά αυτή. Ήταν ένα τεράστιο φορτίο και μια πολύ δύσκολη σεζόν. Ό,τι κάνουμε συγκρίνεται με την ιστορία της ομάδας, που ήταν στη μάχη του τίτλου συνέχεια και που ήθελε την ευρωπαϊκή έξοδο συνέχεια. Ξέρουμε πως οι απαιτήσεις του χρόνου θα είναι περισσότερες, δεν μπορούμε να είμαστε μια… λαμπάδα που άναψε φέτος. Πρέπει να κάνουμε πορείες πρωταθλητισμού. Αλλά πρέπει να είμαστε πιο σταθεροί στη σεζόν και να μην έχουμε τόσες διακυμάνσεις, με ανοδική πορεία. Πλην του Ολυμπιακού, που εξασφάλισε τον στόχο του νωρίς, όλες οι άλλες ομάδες είχαμε σκαμπανεβάσματα. Η ΑΕΚ είναι καλή ομάδα και έμεινε εκτός Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολο να βγούμε στην Ευρώπη».

Για τη διαχείρηση της νέας σεζόν και την έλλειψη του πρωταθλήματος εδώ και χρόνια: «Δεν είναι ωραίο να δίνουμε υποσχέσεις. Όλοι οι στόχοι πρέπει να είναι μέσα στον χρόνο που έχεις. Πρέπει να είμαστε πιο σταθεροί στη σεζόν. Δεν μπορώ ως προπονητής της ομάδας να πω “πάμε την επόμενη χρονιά να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα”. Ή το παίρνεις ή δεν το παίρνεις. Η σταθερότητα είναι αυτή που σου δείχνει τον δρόμο, ώστε να μπορείς να πας να πάρεις το πρωτάθλημα. Στόχος μας φέτος ήταν η Ευρώπη. Οκ, ο τίτλος του Κυπέλλου μένει, αλλά το να παίξεις στην Ευρώπη δεν είναι μόνα να πάμε στα προκριματικά και να αποκλειστούμε. Πρέπει να μπούμε στους ομίλους. Για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και σαν ομάδα φυσικά. Πρέπει ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει αυτές τις παραστάσεις και για την εξέλιξή μας. Τόσο ομαδικά, τόσο ατομικά».

Για τον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και το ότι δεν είχαν το “βάρος” της εξόδου στην Ευρώπη: «Σίγουρα, αλλά και πάλι εκείνη τη μέρα δεν το σκέφτεσαι. Δεν ήταν ένας καλός τελικός, ειδικά με τα όσα έγιναν. Από την πλευρά μας πιστεύαμε πως μπορούσαμε να τον πάρουμε. Είναι σημαντικός για εμάς, ώστε να αντιληφθούμε και το μέγεθος της ομάδας. Ειδικά αν θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο της ομάδας χαρούμενους εν όψει και της νέας σεζόν».

Για το ποδοσφαιρικό κομμάτι του τελικού με τον ΠΑΟΚ και την “κακή” αγωνιστικά αντίδραση μετά το πρώτο μισάωρο: «Έχετε απόλυτο δίκιο και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, πως με το που το κερδίσαμε πήρα εγώ και όλοι στην ομάδα μια “βαθιά ναάσα ανακούφισης”. Όσον αφορά το ματς, είμαστε και οι δύο καλές ομάδες, όπως αποδείχτηκε και στη σεζόν. Αν κάποιος είχε το πλεονέκτημα, ήταν ο ΠΑΟΚ με τις κατακτήσεις του τα τελευταία χρόνια. Ένας τελικός είναι διαφορετικός, σε όλες τις πλευρές του. Πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση ως παίκτης. Παίξαμε καλύτερα στο πρώτο μέρος. Ήταν ένα ματς που δεν περίμενα φάσεις και οι δυο μας, δε δεχόμαστε εύκολα γκολ. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που ξέρει τι κάνει στο γήπεδο. Μέχρι το γκολ και το πέναλτι ήμασταν πιο δραστήριοι στο ματς. Μετά το γκολ μας και τη διακοπή, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε περισσότερο συγκεντρωμένος εν αντιθέσει με εμάς. Πάντα θέλουμε να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, πλην των περιπτώσεων που αλλάξαμε σχηματισμό και πλάνο σε κάποια ματς της σεζόν. Δε νομίζω πως βοηθηθήκαμε τόσο πολύ από την πορεία του τελικού και αγχωθήκαμε όσο πλησίαζε στο τέλος του. Δεν μπορούσαμε να κτίσουμε ούτε αντεπιθέσεις. Είχαμε και την τύχη με το μέρος μας σε κάποιες φάσεις. Ακόμη και με τις αλλαγές που κάνει ένας προπονητής, υπάρχουν μέρες και παιχνίδια που ούτε αυτές πιάνουν. Το ότι θέλαμε τόσο το Κύπελλο, με όσα συνεπάγονται μαζί του δεν ήταν και τόσο καλό στο να παίξουμε αυτο που θέλαμε. Όμως δεν μπορώ να πω κάτι για τους παίκτες μου πάνω σε αυτό. Είναι λογικό σε έναν τελικό να υπάρχει αυτή η διακύμανση».

Για το ποδόσφαιρο του Α’ και Β’ γύρου που έπαιξε ο Παναθηναϊκός:«Εκείνο του Β’ γύρου, ναι είναι εκείνο που και εμένα μου άρεσε σαν προπονητής περισσότερο. Βασιστήκαμε στην κατοχή της μπάλας και φυσικά ο Γκατσίνοβιτς ρος το τέλος του παιχνιδιού μας εδωσε την ταχύτητα που θέλαμε να έχουμε. Η ομάδα εξελισσόταν με διαφορετικούς τρόπους μέσα στο πρωτάθλημα και τη διάρκεια της σεζόν»

Για τον Γκατσίνοβις και το μπατζετ:«Δεν πρέπει να πάμε στη λογική των ονομάτων των παικτών. Προσπαθήσαμε και αλλάζαμε μέσα στα playoffs ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Στο πρώτο μισό της σεζόν ναι μεν δεν παίζαμε άσχημα, αλλά χάναμε τα ματς. Είχαμε καλή συνεργασία με το τιμ μου και παράλληλα με τους παίκτες και καταφέραμε να δείξουμε αυτά που θέλαμε στο τέλος. Φυσικά, αυτό πρέπει να συμβεί και στην επόμενη σεζόν».

Για τον ρόλο του Βιγιαφάνες και την αλλαγή θέσης που έγινε στη σεζόν: «Κατηγορώ τον εαυτό μου ως προπονητή που δεν μπόρεσα να το αντιληφθώ νωρίτερα. Όπως και άλλα πράγματα. Το συγκεκριμένο μπορούσα να το κατανοήσω νωρίτερα και να εξελιχτεί διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει και για Βιτάλ και για Χατζηγιοβάνη. Ίσως τα πράγματα να πήγαιναν αλλιώς και για αυτούς στην καριέρα τους και για την ομάδα. Έχω τύψεις που δεν έγιναν νωρίτερα τα συγκεκριμένα πράγματα. Είναι εξαιρετικά παιδιά. Όπως ο Αϊτόρ που θα μπορούσε να το είχε δείξει νωρίτερα. Για αυτό και έχουμε τις τύψεις μας, συναισθηματικά περισσότερο και όχει επαγγελματικά».

Για το μέλλον κάποιων ποδοσφαιριστών: «Δεν εξαρτώνται όλα από τον Παναθηναϊκό. Όπως πιστεύω και ότι οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με το καινούργιο της γήπεδο θα είναι πιο δυνατοί. Το ίδιο ισχύει και για τον Άρη. Ακόμη και οι Αστέρας Τρίπολης και ΟΦΗ είναι πολύ καλές ομάδες. Ήταν μια αμφίρροπη σεζόν, Πολές ομάδες ήταν καλές με εξαιρετικούς προπονητές. Ο Βόλος τους πρώτους δύο μήνες έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Το πρωτάθλημά μας θα είναι ακόμη πιο δυνατό του χρόνου»

Για το πως του φαίνεται το ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς τον Ηρακλή στη μεγάλη κατηγορία: «Υποφέρω. Δεν μπορώ να κάνω πολλά, αλλά εύχομαι να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία. Είναι η μόνη από τις “μεγάλες ομάδες” που απουσιάζει».

Για τον Ίβιτσα Όσιμ και την τότε κλήση του στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας, αλλά τη μη συμμετοχή του: «Θα ήταν η πρώτη μου συμμετοχή και λίγες μέρες πριν από αυτή, εγώ και άλλοι τρεις τιμωρηθήκαμε με αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά ματς. Εγώ τιμωρήθηκα με τέσσερα χρονια. Αυτή προήλθε από επεισόδια που είχαν γίνει τότε για παιχνίδι του Ιντερτότο και όταν ήρθα στον Ηρακλή δεν μπορούσα να παίξω στην Ευρώπη για αυτόν τον λόγο. Έβλεπε διαφορετικά το ποδόσφαιρο από όλους τους προπονητές εκείνης της εποχής».

Για το μέλλον του: «Δεν αλλάζω εύκολα ομάδες. Ακόμη και σαν ποδοσφαιριστής έμεινα 10 χρόνια στον Ηρακλή. Ξέρω πως είναι δύσκολο όλο αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στον Παναθηναϊκό».

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό στις εποχές που ζούμε να υπάρχει περισσότερη ανοχή και προς τους παίκτες και τους προπονητές. Υπάρχει καλή οργάνωση και ταλέντο στην Ελλάδα. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορούν να φύγουν τα… κατάλοιπα, ώστε να μην παίζουμε τρεις-τέσσερις ώρες ένα ματς: Αλλά και εκεί θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση, ώστε να μη γίνονται όλα αυτά. Με το ταπεραμέντο των Ελλήνων πρέπει να είναι γεμάτα τα γήπεδα. Ακόμη και ένα καπνογόνο να ανάψει, δεν έγινε και κάτι! Αρκεί να μείνει στο χέρι! Μας αρέσει και η μυρωδιά του και να.. ανάψουν λίγο τα αίματα δεν πειράζει».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.