Χελένα Κόστα : Αυτή που άνοιξε το δρόμο στο… αδύνατο!

Σαν σήμερα, 15/4/1978 γεννήθηκε η Χελένα Κόστα, από την Πορτογαλία, η οποία ήταν η πρώτη προπονήτρια – έστω και για λίγους μήνες – στον, από την καθιέρωσή του, ανδροκρατούμενο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου!

Πέρασαν επτά χρόνια κι κάτι βδομάδες από τότε που η διοίκηση της Κλερμόν, ομάδα της Γαλλικής Ligue 2, ανακοίνωσε την πρόσληψη της 36χρονης – τότε, τον Μάϊο του 2014 – Χελένα Μαρκαρίδα ντος Σάντος α Κόστα για την τεχνική ηγεσία της ομάδας…. Της ανδρικής επαγγελματικής ομάδας για να ακριβολογούμε!
Κάπως έτσι με αυτή την ανακοίνωση, «έπεσε» ένα από τα πιο «απόρθητα», θεωρητικά, «κάστρα» στον χώρο του ποδοσφαίρου καθώς άλλο πράμα να υποδεχθεί – όπως και την «υποδέχθηκε» – η φίλαθλη κοινωνία τη γυναίκα σε έναν επί σειρά ετών κατά πολύ «ανδροκρατούμενο» χώρο, κι άλλο να δούμε μια γυναίκα να διευθύνει… άνδρες στον αγωνιστικό χώρο αλλά και τα «δύσβατα», στο πεδίο της σεξουαλικής λογικής, αποδυτήρια!
Είναι αλήθεια πως μπορεί πολύς κόσμος είδε με ανάμεικτα συναισθήματα αυτή την ανατρεπτική για την πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων ανά την υφήλιο, κίνηση όμως οι άνθρωποι του Γαλλικού συλλόγου εκείνη την εποχή ήταν κάθετοι στην απόφασή τους, γνωρίζοντας κι αναγνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους της εν λόγω κίνησης!
Πολλοί άλλοι ήταν αναφανδόν υπέρ της προοπτικής, με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση της Γαλλίδας Υπουργού Ναγιάτ Βαλόντ – Μπλεκασέμ σύμφωνα με την οποία «η Κλερμόν, κατανόησε πρώτη πως η θέση της γυναίκας είναι το… μέλλον στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο..»!


Η γεννημένη σαν σήμερα (15/4/1978) Πορτογαλίδα προπονήτρια ποδοσφαίρου, πριν φτάσει σε αυτή την υπέρβαση, είχε να επιδείξει μια σχεδόν άριστη δουλειά στα τμήματα υποδομής της Μπενφίκα καθώς η ομάδα Κ19 κατετάγη 2η στο πρωτάθλημά της ενώ έναν χρόνο αργότερα πήρε με την Κλερεϊρένσε το τοπικό πρωτάθλημα της Λισαβόνας!
Την 3ετία 2006-09 η Χελένα Κόστα ήταν στο τιμόνι δύο γυναικείων συλλόγων της πατρίδας της (1α Ντιζέμπρο, Οντιβέλας) για να ακολουθήσει η παρουσία της στο τμήμα σκάουντιγκ (!!) της Σκωτσέζικης Σέλτικ (2009-11) και κατόπιν η πρώτη διεθνής της πορεία μέσω από τις γυναικείες εθνικές ομάδες, του Κατάρ (2012-12) και του Ιράν (2-12-14).


Η Ντάκρ ανέλαβε την Κλερμόν στις 4 Αυγούστου, ανήμερα των 40ων γενεθλίων της, και παρέμεινε στο «καυτό» πόστο για αρκετό χρονικό διάστημα ενώ τρία χρόνια αργότερα διαδέχθηκε στο πάγκο της εθνικής Γαλλίας την Ολιβιέ Εκουαφνί – η οποία ήταν και αυτή η πρώτη γυναίκα στο συγκεκριμένο πόστο – όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα!

Όσο για την Χελένα Κόστα, αυτή παραμένει στο χώρο και μάλιστα σε ένα αρκετά υπεύθυνο πόστο από το 2017, ως μέλος του τμήματος Σκάουτιγκ της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.