Με σχεδόν το ένα τέταρτο του γαλλικού πρωταθλήματος συμπληρωμένο, έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής για τα νέα πρόσωπα των ομάδων από το περασμένο καλοκαίρι.
Ο πρώτος απολογισμός των μεταγραφών έρχεται με αφορμή τη δεύτερη επίσημη διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων και βέβαια δε χαρακτηρίζεται από κατηγορηματική διάθεση, καθώς υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος στο γαλλικό «μαραθώνιο»…
Αυτοί που εντυπωσιάζουν
O επιθετικός της Λιλ, Βίκτορ Οσίμχεν κερδίζει μέχρι στιγμής το πιο ηχηρό χειροκρότημα, όχι μόνο επειδή οδηγεί τη λίστα των σκόρερ με επτά γκολ μετά από εννέα αγωνιστικές, αλλά και για τη γενικότερη εικόνα του στη γραμμή κρούσης της ομάδας του. Ο μέχρι πέρυσι επιθετικός της Σαρλερουά έχει ανοίξει τέσσερις φορές το σκορ για τη Λιλ, βάζοντας τις βάσεις για τις τέσσερις νίκες που μετρά μέχρι τώρα στη σεζόν.
Η Μαρσέιγ έχει λάβει το 50% των μέχρι τώρα τερμάτων της από τον Αργεντινό Νταρίο Μπενεντέτο που έχει φτάσει τα πέντε γκολ, έχοντας ανοίξει το σκορ τέσσερις φορές για τους Φωκαείς.
Στο κάδρο επίσης περιλαμβάνονται οι δύο επιθετικοί της Μονακό, ο Γισάμ Μπεν Γεντέρ των έξι τερμάτων που επέστρεψε στη Γαλλία μετά από μια τριετία στη Σεβίλλη και ο Αλγερινός Ισλάμ Σλιμανί που έχει συνοδέψει τις πρώτες έξι εμφανίσεις του στο Σαμπιονά με τέσσερα τέρματα.
Ένα Ελληνόπουλο πρωταγωνιστεί στην επίθεση της Τουλούζ. Ο Ευθύμης Κουλούρης κέρδισε στην αρχή το χειροκρότημα των φίλων της ομάδας και πλέον και την εκτίμηση τους έχοντας βρει τέσσερις φορές δίχτυα, με τις δύο εξ αυτών να ανοίγουν το σκορ για την ομάδα του Αλέν Καζανοβά!
Μπορεί οι επιθετικοί να μαγνητίζουν ευκολότερα την προσοχή και να εγείρουν τον ενθουσιασμό με τα τέρματα τους, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που υπερασπίζονται τα μετόπισθεν κι έχουν ήδη υπογραμμίσει τη σημασία της προσφοράς του. Ο τερματοφύλακας της Ναντ, Αλμπάν Λαφόντ, μετά την Ιταλία και τη Φιορεντίνα έχει τείνει σημαντική χείρα βοηθείας στη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος για να βρεθεί η Ναντ πίσω μόνο από την ΠΣΖ στη βαθμολογία.
Μιλώντας για τερματοφύλακες δε θα μπορούσε να μη σταθεί κανείς σε εκείνον της Ρεμς. Ο Πρέντραγκ Ραΐκοβιτς κρατά τα «γκέμια» στην καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (μαζί με εκείνη της ΠΣΖ). Η Ρεμς έχει δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ μετά από τα πρώτα εννέα ματς.
Από τη λίστα των μεταγραφών δε λείπει κι ο αμυντικός χαφ της ΠΣΖ Ιντρίσα Γκέιγ. Ο λόγος είναι απλός. Κάνει ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνει κάθε σύγχρονο αμυντικό χαφ και στην ομάδα του ο Τόμας Τούχελ δεν είχε τέτοιον…
Αναμένοντας τα καλύτερα
Να ξεχωρίσεις και να ασκήσεις επιρροή στο παιχνίδι της ΠΣΖ δεν είναι ό,τι ευκολότερο καθώς ο χρόνος συμμετοχής δεν είναι απαραίτητα αυτός που χρειάζεσαι.
Οι Πάμπλο Σαράμπια, Κέιλορ Νάβας, Άντρε Ερέρα, Μάουρο Ικάρντι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία καθώς έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους όχι όμως σε βαθμό αντίστοιχο της εμβέλειας τους.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η τριάδα της Νις που απαρτίζουν οι Κάσπερ Ντόλμπεργκ, Αλεξί Κλοντ – Μορίς, Άνταμ Ουνάς. Είναι εμφανές ότι χρειάζονται ακόμη χρόνο για να βελτιώσουν τη «χημεία» τους και την προσαρμογή τους στο παιχνίδι των «αετών».
Οι χαφ είναι η περίπτωση των ποδοσφαιριστών που μπορούν από την αρχή να δείξουν πράγματα καθώς βρίσκονται στην καρδιά του παιχνιδιού. Ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετάσει κανείς τη δυνατότητα τους να καθορίσουν το πλάνο της ομάδας τους. Ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο στη Μονακό ή ο Γιοάν Καμπάιλ στη Σεντ Ετιέν σηκώνουν αυτό το φορτίο…
Θέμα χρόνου ή …;
Είναι δεδομένο ότι ο χρόνος προσαρμογής που χρειάζεται δεν είναι ίδιος για όλους τους ποδοσφαιριστές. Μπορεί να απαιτείται ο συντομότερος από τους οπαδούς ή τις ομάδες πολλές φορές, ωστόσο μόνο η υπομονή μπορεί να αποσαφηνίσει αν είναι θέμα χρόνου οι καλύτερες ημέρες ή … ;
Το ταλέντο είναι αναμφισβήτητο, όμως η ικανότητα διαχείρισης των δυσκολιών και των απαιτήσεων είναι σε αυτές τις περιπτώσεις το ζητούμενο προς απόδειξη.
Όπως στην περίπτωση του Ρενάτο Σάντσες ο οποίο μέχρι στιγμής περιορίζεται στον πάγκο της Λιλ ή των Ντενί Μπουανγκά, Ριάντ Μπουντεμπούζ σε εκείνον της Σεντ Ετιέν.