Covid και οικονομική “αιμορραγία”
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, όπως την δημοσιοποίησε με σχετική της έκθεση η UEFA, ο οικονομικός αντίκτυπος στον «λαμπερό» κόσμο του ποδοσφαίρου ξεπερνά σε «ζημιά» τα 8 δισεκατομμύρια Ευρώ στις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους!
Στη διάρκεια αυτών των δύο αγωνιστικών περιόδων, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αξιολογεί το σωρευτικό έλλειμμα -στα 55 πρωταθλήματά του- στα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους 711 πιο σημαντικούς συλλόγους και 1,5 δις για τους υπόλοιπους.
Μεγάλα «καράβια» μεγάλες… μπίζνες, στις περιόδους των «παχιών αγελάδων» αλλά και ακόμα μεγαλύτερες «φουρτούνες» στα πολύ δύσκολα, όπως τα βίωσε και τα βιώνει (!) το λαοφιλές άθλημα εδώ και 15,5 μήνες..
Και μπορεί τα «μεγάλα καράβια» να έχουν την δυναμική της αντοχής αλλά και της ταχύτερης ανασύνταξης, στο φινάλε – θέλουμε να πιστεύουμε – αυτής της απίστευτης περιπέτειας, όμως στο αγωνιστικό επίπεδο η σεζόν όπως ολοκληρώθηκε μας «δίδαξε» οι όποιες φθορές σε μια ποδοσφαιρική δύναμη μπορεί να προκύψουν ακόμα κι από εκεί που δεν χωράει… Δεν χώραγε, τουλάχιστον ώσπου να βιώσουμε τα ευτράπελα της πανδημίας, ο φίλαθλος νους!
Μικρές και μεγάλες “εκπλήξεις” σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία
Σχεδόν σε όλα τα μεγάλα κι ακριβά πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου η απουσία του κόσμου από τις εξέδρες δεν σήμανε μόνον την οικονομική «αιμορραγία», για συλλόγους που «χτίζουν» ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου προϋπολογισμού στις κάρτες διαρκείας και τις συνολικές εισπράξεις από τα εισιτήρια.. Οι «βουβές» εξέδρες, έφεραν μια κατάσταση προφανώς πρωτόγνωρη με άμεσο αντίκτυπο ΚΑΙ στις αγωνιστικές επιδόσεις, κυρίως των συλλόγων που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία!
Η Αγγλία του oriental και της λατρεμένης «συνήθειας», πόνεσε πάρα πολύ! Φάνηκε περίτρανα ακόμα και στο θέαμα των ομάδων, με συλλόγους όπως η Λίβερπουλ, η Τόττεναμ και η Άρσεναλ οι οποίες έμοιαζαν με τον… κουρεμένο Σαμψών της Παλαιάς Διαθήκης δίχως την αύρα των γηπέδων – στολιδιών τους, να παλεύουν ως την ύστατη ώρα για ένα καλό βαθμολογικό πλασάρισμα!
Οι περσινοί πρωταθλητές, «έσωσαν» ένα εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Τόττεναμ μετά βίας «βολεύτηκε» στο νεοσύστατο Κόνφερενς Λιγκ, ενώ η Άρσεναλ έμεινε εκτός διεθνών διοργανώσεων – ως 8ης της κατάταξης – μετά από 25 χρόνια!
Αλλού βέβαια, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού ήταν ακόμα πιο «χτυπητές»!
Στην Γαλλία και την Ιταλία οι «μόνιμες» πρωταθλήτριες των τελευταίων χρόνων, Παρί Σεν Ζερμέν (επτά τίτλοι από το 2013) και Γιουβέντους (εννέα σερί «σκουντέτο») είδαν τις πλάτες της Λιλ και της Ίντερ, αντίστοιχα!
Η «μεγάλη κυρία» μάλιστα, τερμάτισε στην πρώτη 4αδα επειδή άλλη μια ομάδα – έδρας, η Νάπολι «στραπατσαρίστηκε» μένοντας ισόπαλη, και εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, με την «αδιάφορη» Βερόνα στο πρώην «Σαν Πάολο» και νυν «Ντιέγκο Μαραντόνα»! Στο ίδιο πρωτάθλημα, η Ρόμα «έσωσε» την δικιά της Ευρωπαϊκή συμμετοχή στη νέα σεζόν με μια εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στη Σπέτσια στο 85’, όπου και βρήκε τον «πολύτιμο» πόντο προκειμένου να μην καταποντιστεί στην 8η θέση!
Ρεάλ και “Μπάρτσα” σε ρόλο κομπάρσου!
Στην Ισπανία οι ήρωες των «El Classico» (Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) έτρεξαν πίσω από την Ατλέτικο Μαδρίτης δίχως ποτέ να τη φτάσουν! Και πώς να γίνει αυτό όταν αρκετοί ήταν αυτοί στην Ιβηρική χώρα που «καυτηρίασαν» την απόφαση της «βασίλισσας» να αγωνιστεί στο βοηθητικό της «Αλφρέντο ντι Στέφανο» κι όχι στο θρυλικό «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ενώ η «Μπάρτσα» στα τρία καθοριστικά παιχνίδια στο «γυμνό» Καμπ Νου της Καταλονίας, πήρε μόλις έναν πόντο (0-0 με Ατλέτικο) και τίποτε στις πιο εύκολες – θεωρητικά – διαδικασίες (1-2 Γρανάδα, 1-2 Θέλτα)!
Στην Σκωτία και μέσα στο «έρημο» τοπίο ιστορικών εδρών της Γλασκόβης, η Ρέϊντζερς ανέκτησε τα πρωτεία μετά από δέκα χρόνια, αφήνοντας πίσω της με διαφορά 25 πόντων (!!) την «αιώνια» αντίπαλο του Old Firm, Σέλτικ!
Δεν ξέρουμε αν η επιστροφή του κόσμου, έστω και σταδιακά, στις εξέδρες θα «γιάνει» παρόμοιες πληγές αλλά σίγουρα περιμένουμε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην «αποκατάσταση» της εν μέρει «μίζερης» εικόνας, όπως αυτή μας προέκυψε παρέα με τον Covid!!