Χόρχε Σαμπάολι: O «El Loco 2» θέλει να πετύχει στη Μαρσέιγ

Εδώ και λίγες εβδομάδες ο Χόρχε Σαμπάολι έχει αναλάβει την ευρισκόμενη σε βαθιά κρίση, Μαρσέιγ.

Τον Ιανουάριο του 2017, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο Χόρχε Σαμπάολι θα αντικαταστήσει τον Εδγάρδο Μπάουσα ως επικεφαλής προπονητής της εθνικής Αργεντινής. Έπειτα από μόλις οχτώ παιχνίδια στον πάγκο της (με τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες) πράγματι ο 63χρονος προπονητής απομακρύνθηκε και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου προσλήφθηκε ο Σαμπάολι. «Ήταν το όνειρο μου», είχε πει τότε. Περίπου έναν χρόνο αργότερα αυτή η απόφαση αποδείχτηκε καταστροφική. Μετά κόπων και βασάνων η Αργεντινή πέρασε από την φάση των ομίλων στο παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, αλλά στη συνέχεια στη φάση των «16», αποκλείστηκε από την μετέπειτα Πρωταθλήτρια κόσμου, Γαλλία.

Ο Σαμπάολι θεωρήθηκε ακατάλληλος. Καμία κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα δεν ενδιαφέρθηκε γι΄αυτόν, όπως είχε συμβεί με τη Σεβίλλη, δύο καλοκαίρια πριν. Τουλάχιστον η φήμη του δεν είχε κλονιστεί στη Νότια Αμερική και μάλιστα πολύ γρήγορα κατάφερε να δείξει την προπονητική του αξία. Οδήγησε τη Σάντος στη 2η θέση-έκπληξη στο πρωτάθλημα και την επόμενη χρονιά με την Ατλέτικο Μινέιρο κατέκτησε το πολιτειακό πρωτάθλημα και η ομάδα του κατέλαβε την 3η θέση στο Campeonato Brasileiro. Όταν ο προπονητής της Μαρσέιγ, Αντρέ Βίλας Μπόας αποχώρησε από το γαλλικό κλαμπ τον Φεβρουάριο, εξοργισμένος επειδή η ομάδα του απέκτησε, χωρίς την έγκριση του, τον Ολιβιέ Ντσαμ, ο Σαμπάολι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Μαρσέιγ, Ζακ Ανρί Ερό.

Ήρθε σε μία πραγματικά πολύ κακή εποχή για τον σύλλογο, με τους εξαγριωμένους οπαδούς της γαλλικής ομάδας να εισβάλλουν στο προπονητικό κέντρο, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και οχήματα ως αποτέλεσμα του θυμού που ένιωθαν για την κακή πορεία του συλλόγου υπό την προεδρία του Ερό.
Αλλά η άφιξη του Σαμπάολι- του 21ου προπονητή της Μαρσέιγ τις τελευταίες δύο δεκαετίες – έδωσε πίστωση χρόνου στον Ερό. Μαθητής του Μπιέλσα, του ανθρώπου που έμεινε μόνο μία σεζόν στη Μασσαλία, αλλά επί των ημερών του η Μαρσέιγ έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο.

Ερωτηθείς για τον Μπιέλσα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως αφεντικό της Μαρσέιγ, ο Σαμπάολι μάλλον θέλησε να υποβαθμίσει τη μεταξύ τους σχέση: «O Μπιέλσα είναι μια αναφορά για πολλούς. Νιώθω κοντά του στο στυλ παιχνιδιού του,, αλλά δεν πρόκειται να προσπαθήσω να είμαι σαν αυτόν. Θα κάνω τα πράγματα με τον τρόπο μου, χωρίς να τον μιμούμαι. Υπάρχουν είδωλα που είναι αδύνατο να τα μιμηθείς!»

Αυτή η δήλωση δεν εμπόδισε το περιοδικό France Football να βγει με τίτλο «El Loco 2» στο επόμενο του εξώφυλλο κάτω από μια φωτογραφία του Σαμπάολι που καθόταν σε ένα φορητό ψυγείο, που παρέπεμπε βέβαια στις συνήθειες του Μπιέλσα. Το ξεκίνημα του Αργεντινού τεχνικού είναι αρκετά ενθαρρυντικό στη Μαρσέιγ, με 3 νίκες και 1 ήττα. Χρησιμοποιεί το 3-5-2 που υπηρέτησε ως τεχνικός της Χιλής όταν ανέλαβε στη θέση του Μπιέλσα. Το πρόγραμμα στις εναπομείνασες επτά αγωνιστικές τον ευνοεί, καθώς σε πέντε από αυτά τα ματς αντιμετωπίζει ομάδες από το δεύτερο μισό της βαθμολογίας και καμία από τις ομάδες που προηγούνται στη βαθμολογία.

Η διαφορά της Μαρσέιγ από την 4η Λιόν είναι στους 13 βαθμούς, οπότε η έξοδος στο Γιουρόπα Λιγκ φαίνεται ανέφικτη. Βρίσκεται όμως έναν βαθμό πίσω από την Λανς, όπότε μπορεί να κερδίσει τουλάχιστον ένα εισιτήριο για το νεοσύστατο Conference και να «δουλέψει» όπως εκείνος θέλει για να προετοιμάσει μία πιο ανταγωνιστική Μαρσέιγ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.