Κάποτε ο Ρόιστον Ντρέντε είχε τον κόσμο στα πόδια του, όμως οι λανθασμένες επιλογές τον έχουν φέρει πλέον στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.
Πριν από μερικές μέρες, το περιφερειακό δικαστήριο της Ζηλανδίας – Δυτικής Βραβάντης ανακοίνωσε ότι ο 33χρονος πρώην Ολλανδός διεθνής εξτρέμ, ο οποίος πέρασε μεταξύ άλλων από Φέγενορντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Έβερτον, έχει τεθεί επίσημα σε καθεστώς χρεοκοπίας από την 1η Δεκεμβρίου.
«Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει, αλλά δε νομίζω ότι είναι κάτι σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς ορισμένα πράγματα δεν με φοβίζουν, βρίσκομαι πάντα κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό», προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Ντρέντε μιλώντας σε ολλανδικά ΜΜΕ μετά τη δημοσιοποίηση της χρεοκοπίας.
Ωστόσο, το τσαλακωμένο του προφίλ είχε δεχτεί άλλο ένα χτύπημα, καθώς 13 χρόνια μετά τη μετακόμισή του στη Ρεάλ, αγωνίζεται στη Γ’ Ολλανδίας με τους Κοζάκεν Μπόις και αν πιστέψουμε το δικαστήριο, έχει χάσει πλέον μια περιουσία εκατομμυρίων. Πώς όμως έφτασε ως εκεί;
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια
Ο Ντρέντε γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1987 στο Ρότερνταμ και μεγάλωσε στο Πέντρεχτ, μία από τις πιο σκληρές γειτονιές της ολλανδικής πόλης. Εκεί, σε ηλικία μόλις τριών ετών, έχασε τον πατέρα του, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια πολέμου ανάμεσα σε συμμορίες εμπορίας ναρκωτικών για τον έλεγχο της περιοχής. Ο πατέρας του μετέπειτα ποδοσφαιριστή πυροβολήθηκε από τους δολοφόνους του, οι οποίοι στη συνέχεια τον πάτησαν και με το αμάξι τους.
Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα
Όπως αρκετά παιδια που ζουν σε αυτές τις «δύσκολες» περιοχές, ο Ντρέντε βρήξε διέξοδο στο ποδόσφαιρο, ξεκινώντας ως 5χρονος από την ερασιτεχνική ομάδα Νεπτούνους. Γρήγορα τον εντόπισαν οι «κατάσκοποι» της Φέγενορντ, η οποία τον ενέταξε στα τμήματα υποδομής της. Ο Ντρέντε όμως ήταν από μικρός απείθαρχος και έτσι το 2000 μετά από πειθαρχικά παραπτώματα η Φέγενορντ τον άφησε ελεύθερο, με αποτέλεσμα να μετακομίσει στη γειτονική Εξελσιορ. Στο «Ντε Κάουπ» όμως ποτέ δεν τον ξέχασαν και επέστρεψε εκεί το 2003, υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2005. Στις 15/1/2006 έκανε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα σε ματς απέναντι στη Φιτέσε, μπαίνοντας αλλαγή στη θέση του νυν παίκτη του ΠΑΟΚ Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Ο νεαρός αριστερός μπακ – τότε – ξεχώρισε με τη φανέλα της Φέγενορντ και κλήθηκε στην Εθνική Ελπίδων της Ολλανδίας. Το καλοκαίρι του 2007 ήταν από τους πρωταγωνιστές των μικρών «οράνιε» στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που φιλοξένησε η χώρα. Ήταν η ώρα της εκτόξευσης…
Η μεταγραφή στη Ρεάλ
Λίγες εβδομάδες μετά τον θρίαμβο με την Εθνική, η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντρέντε από τη Φέγενορντ αντί 14 εκατ. ευρώ, με πενταετές συμβόλαιο αντί 15 εκατ. ευρώ συνολικά για τον ίδιο. Από τις δύσκολες γειτονιές του Ρότερνταμ στη λάμψη της «βασίλισσας», η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη. Οι πειρασμοί της ισπανικής πρωτεύουσας ήταν πολλοί και ο Ολλανδός σπάνια έλεγε «όχι», αποκαλύπτοντας το 2017 στην αυτοβιογραφία του τα …νυχτοπερπατήματα με τον Ρομπίνιο και άλλους συμπαίκτες του. Όπως έγραψε, μεταξύ άλλων ξόδεψε χιλιάδες ευρώ για ιδιωτικά τζετ που τον μετέφεραν από την Ισπανία στο Ρότερνταμ μόνο και μόνο για να διασκεδάσει σε κάποιο πάρτι. Η έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο στη Μαδρίτη το 2010 αποτέλεσε και το τέλος της καριέρας του στη Ρεάλ, η οποία τον δάνεισε στην Χέρκουλες του Αλικάντε. Ούτε εκεί όμως οι αταξίες σταμάτησαν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ντρέντε έβαζε την παρέα του σε εξαθέσιο αεροπλάνο και πετούσε για την Ιμπίθα, σε πτήση που κόστιζε 7.000 ευρώ…
Η κάτω βόλτα
Το 2011 μετακόμισε στην Αγγλία ως δανεικός στην Έβερτον, όπου παρά την αγάπη του για τη νυχτερινή ζωή, θέλησαν αρχικά να τον αποκτήσουν μόνιμα. Τελικά αυτό δεν έγινε και η καριέρα του από τότε άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. Από τη Ρωσία και την Αλάνια Βλαντικαφκάζ μέχρι την αγγλική Τσάμπιονσιπ (Ρέντινγκ και Σέφιλντ Γουένσντεϊ) και από την Τουρκία (Ερτσιγεσπόρ) έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Μπανιάς), ποτέ δεν έμεινε πάνω από ένα χρόνο σε ομάδα. Η φήμη του party animal πάντα τον ακολουθούσε και έτσι το 2016, εννέα χρόνια μετά τη μετακόμιση στη Ρεάλ ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στην καριέρα του για να ασχοληθεί με τη μουσική!
Οι άλλες αγάπες
Το hip – hop είναι μία από τις άλλες μεγάλες αγάπες του Ντρέντε μετά το ποδόσφαιρο. Διατηρεί δικό του studio στο Ρότερνταμ, έχει συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες και το 2017 έβγαλε το δικό του άλμπουμ με το όνομα Roya2faces. Επίσης έχει ασχοληθεί και με την ηθοποιΐα κάνοντας guest εμφανίσεις σε ολλανδικές σειρές, ενώ συχνά κάνει εμφανίσεις ως καλεσμένος σε τουρνουά πόκερ. Παρά το γεγονός ότι έχει φτάσει τα 33 και έχει πλέον τρία παιδιά, δεν δείχνει διατεθειμένος να ησυχάσει. «Η ζωή μου δεν χωράει σε ένα βιβλίο, μάλλον χρειάζεται και μία κινηματογραφική ταινία», δήλωσε όταν εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του. Τελικά, έπειτα από μία μικρή περιπλάνηση σε άλλους χώρους, επέστρεψε στο ποδόσφαιρο το 2018 με τη Σπάρτα Ρότερνταμ στη Β’ Ολλανδίας, με την ομάδα όμως να μην του ανανεώνει το συμβόλαιο παρά τις 32 συμμετοχές του στη σεζόν 2018-19 και τη συνεισφορά του στην άνοδο στην Eredivisie. Τον περασμένο Αύγουστο υπόγραψε στους Κοζάκεν Μπόις, σε αυτόν που δείχνει μάλλον ο τελευταίος ποδοσφαιρικός του προορισμός.
Τα χαμένα εκατομμύρια
Και τα λεφτά; Που πήγαν τα λεφτά; Ο Ντρέντε είχε συμβόλαιο 15 εκατ. ευρώ στη Ρεάλ, ενώ είχε υψηλές αποδοχές και στην Έβερτον. Πώς γίνεται να έχει χρεοκοπήσει; Το «λαμπερό» lifestyle σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του στην οικονομική του κατάρρευση, ωστόσο οι «κακές γλώσσες» κάνουν λόγο και για αλόγιστες σπατάλες προς ανθρώπους του περιβάλλοντός του, οι οποίοι του ζητούσαν συνεχώς χρήματα και αυτός τα έδινε χωρίς να κάνει ερωτήσεις.
Ο ίδιος κατηγορεί τον εκπρόσωπό του στα χρόνια της αφθονίας Σίγκι Λενς, λέγοντας ότι τον είχε εμπιστευθεί απόλυτα όταν μετακόμισε στη Ρεάλ έχοντας μόνο προφορικές συμφωνίες μαζί του, με αποτέλεσμα ο ατζέντης να του αρπάξει εκατομμύρια ευρώ. «Οι καριέρες διαλύονται εκτός αγωνιστικών χώρων», είναι η απάντηση του Λενς, αναφερόμενος στον τρόπο ζωής του πρώην πελάτη του. Κάπως έτσι, από τα μεγαλεία της «βασίλισσας» ο Ντρέντε είναι στο ναδίρ, τουλάχιστον οικονομικά. Ο ίδιος όμως δηλώνει ότι δε μετανιώνει για τίποτα και σίγουρα ξέρει πώς να επιβιώνει. Παρ’ όλο που τα χρόνια της ποδοσφαιρικής του δόξας έχουν περάσει οριστικά, σίγουρα στο μέλλον θα ακούσουμε ξανά το όνομα Ρόιστον Ντρέντε...