Τον τελευταίο καιρό, η Μπαρτσελόνα και η λέξη «κρίση» βαδίζουν μαζί. Ο Λιονέλ Μέσι έπαψε πια να είναι ο ποδοσφαιριστής που κρατούσε ενωμένο το σύλλογο.

Ειδικά αυτή τη σεζόν μία γερασμένη ομάδα χωρίς εμφανή ταυτότητα, έχει μείνει χωρίς τρόπαιο μέχρι στιγμής. Στο πρωτάθλημα κατέρρευσε και τελικά έμεινε 5 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ και το Champions League προσφέρει στους «μπλαουγκράνα» μια τελευταία ευκαιρία για κάποιο τρόπαιο.

Αν δεν καταφέρει να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, θα μείνει χωρίς τίτλο για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2007-08. Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, η Μπαρτσελόνα ήταν, από πολλές απόψεις, το πρότυπο για κάθε ελίτ ευρωπαϊκό σύλλογο. Είχε στον πάγκο της έναν νέο οραματιστή προπονητή με σαφή φιλοσοφία και ιδιαίτερα παραγωγική Ακαδημία, με σαφή στρατηγική προώθησης τους στην πρώτη ομάδα.

Η προαγωγή του Γκουαρντιόλα σε πρώτο προπονητή το 2008, σηματοδότησε την έναρξη της πιο επιτυχημένης εποχής στην ιστορία του συλλόγου.
Με πυρήνα παικτών από την Ακαδημία του συλλόγου, η καταλανική ομάδα κέρδισε 14 τρόπαια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων παρουσίας του στον πάγκο.
Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, μετά οκτώ χρόνια, μόνο οι Μέσι, Μπουσκέτς και Πικέ προέρχονται από τα «σπλάχνα»του συλλόγου. Τελικά, τι πήγε στραβά στη Μπαρτσελόνα;

Οικονομικά προβλήματα
Το έργο «Espai Barça» της Μπαρτσελόνα, το φιλόδοξο σχέδιο ανακαίνισης του  «Camp Nou» και της γύρω περιοχής, επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Αντ ‘αυτού, δεν έχει ξεκινήσει καν.
Το εκτιμώμενο κόστος του έργου αναφέρεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 600 εκατομμυρίων και 800 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που ο σύλλογος προσπάθησε να συγκεντρώσει.
Μερικές από τις ευθύνες μπορούν να αποδοθούν στο ξέσπασμα του κορωνοϊού, αλλά αυτό είναι ένα έργο που ο σύλλογος είχε στα σκαριά για περισσότερο από μια δεκαετία. Το επιβεβλημένο lockdown λόγω της πανδημίας, οδήγησε σε αδράνεια το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο και μείωσε το εισόδημα των συλλόγων, λόγω της μη πώλησης εισιτηρίων και συμφωνιών για δικαιώματα τηλεόρασης.

14 ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ

15 ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ

Η Μπαρτσελόνα επλήγη ιδιαίτερα. Οι μισθοί του συλλόγου είναι οι υψηλότεροι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η UEFA νωρίτερα αυτό το έτος.
Η Παγκόσμια Έρευνα Μισθών Αθλητισμού από την Sporting Intelligence θέτει τη μέση ετήσια δαπάνη μισθών της Μπαρτσελόνα ανά παίκτη, στα 12,3 εκατομμύρια δολλάρια για τη σεζόν 2019-20.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, έως τις 30 Ιουνίου 2019, οι μισθοί για όλες τις αθλητικές ομάδες της, που περιλαμβάνει τις ομάδες μπάσκετ, χάντμπολ μεταξύ άλλων, ήταν 671 εκατομμύρια ευρώ (792 εκατομμύρια δολάρια), με τη συντριπτική πλειοψηφία να πηγαίνει στην πρώτη ομάδα του ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Εκείνη τη χρονιά, ο κύκλος εργασιών του συλλόγου ήταν 990 εκατομμύρια ευρώ (1,16 δισ. δολάρια) και προβλεπόταν να αυξηθεί τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, με τα χρήματα να μην εισέρχονται πλέον μέσω εισπράξεων εισιτηρίων, τηλεοπτικών συμφωνιών και εισιτηρίων για το μουσείο του συλλόγου, οι παίκτες της πρώτης ομάδας και το προσωπικό μείωσαν τους μισθούς τους κατά 70% τον Μάρτιο για να «ελαχιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο» που προκλήθηκε από τον coronavirus.
Η Μπαρτσελόνα φυσικά, δεν ήταν η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα που επέβαλε μείωση των μισθών, αλλά έδειξε την επισφαλή κατάσταση των τρεχόντων οικονομικών της.

Μεταγραφές με πολύ υψηλό κόστος
Αυτά τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί με την αλλαγή φιλοσοφίας του συλλόγου και τη μη προώθηση παικτών από τη La Masia στην πρώτη ομάδα – μια Ακαδημία που έχει αναπτύξει μια σειρά από αστέρια, όπως οι Μέσι, Γκουαρντιόλα, Ινιέστα και Τσάβι – και επέλεξαν να δαπανήσουν τεράστια ποσά σε ήδη καθιερωμένους παίκτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μπαρτσελόνα έχει δαπανήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για μεταγραφές από την σεζόν 2013/14.

Η πώληση με παγκόσμιο ρεκόρ του Νεϊμάρ (263 εκατομμύρια δολλάρια) στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2017 κάλυψε προσωρινά το οικονομικό κενό, αλλά ο σύλλογος ξόδεψε αμέσως τα χρήματα προσπαθώντας να βρει έναν κατάλληλη αντικατάσταση για τον Βραζιλιάνο, πληρώνοντας συχνά μεγάλα ποσά στους επιθυμητούς παίκτες.

Περίπου 170 εκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν στη Λίβερπουλ για τον Βραζιλιάνο επιθετικό Φιλίπε Κοουτίνιο, του οποίου ο μη παραγωγικός χρόνος στο κλαμπ τελείωσε με δανεισμό στη Μπάγερν Μονάχου, μετά από λιγότερο από δύο χρόνια στη Βαρκελώνη.
Άλλα 120 εκατομμύρια δολάρια – πλέον 45 εκατομμυρίων δολαρίων σε πιθανά πρόσθετα – φέρεται να δαπανήθηκαν για τον Ουσμάν Ντεμπελέ από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ο Γάλλος έχει δείξει ένα μέρος των δυνατοτήτων του, αλλά τα τρία του χρόνια στη Βαρκελώνη έχουν καθοριστεί από αρκετούς μακροχρόνιους τραυματισμούς που τον έχουν περιορίσει σε μόλις 74 εμφανίσεις.

Πιο πρόσφατα ήρθε η υπογραφή των 135 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να να δείξει τις τεράστιες δυνατότητας που έδειξε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ανακαλύπτοντας το επόμενο Τσάβι
Ίσως είναι άδικο να συγκρίνουμε την τρέχουσα γραμμή παραγωγής της La Masia με εκείνη των Μέσι, Τσάβι και των υπολοίπων, αναμφισβήτητα αυτή ήταν η μεγαλύτερη ομάδα παικτών που έχει δημιουργήσει οποιαδήποτε ακαδημία.
»Πρόκειται για γενιές, δεν μπορείς να περιμένεις κάθε χρόνο ή κάθε πέντε χρόνια να δεις τέσσερις παίκτες στο αρχικό σχήμα της πρώτης ομάδας. Δεν λειτουργεί πραγματικά έτσι», λέει ο Σεσκ Φάμπρεγκας στο CNN Sport. «Ο Ινιέστα είναι ένας από τους καλύτερους μέσους στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ο Τσάβι, πιθανώς το ίδιο».

Μέσι εναντίον διοίκησης
Ενώ ο Μέσι παραμένει σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο – τελείωσε αυτή τη σεζόν ως ο κορυφαίος σκόρερ της La Liga για έβδομη φορά που αποτελεί αριθμό ρεκόρ – αναμφίβολα γύρω του όλα άρχισαν να εξασθενίζουν.
Δυστυχώς, αυτή τη σεζόν έπρεπε επίσης να ξοδέψει την ενέργειά του για να «μάχεται» και εκτός γηπέδου.

Τον Φεβρουάριο ο Μέσι, ένας άνθρωπος που σπάνια μιλάει, επέκρινε ανοιχτά τον Διευθυντή Αθλητισμού Ερίκ Αμπιντάλ αφού ο πρώην συμπαίκτης του κατηγόρησε τους παίκτες. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε απολύθηκε και ο Μπαρτομέου συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους δύο και απέτρεψε μια ανταρσία, αλλά ο Μέσι έκτοτε δημοσίευσε τα παράπονα του για τον σύλλογο σε δύο ακόμη περιπτώσεις. μία φορά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για μείωση των μισθών και μία μετά την πρόσφατη ήττα από την Οσασούνα.