Ο ρατσισμός μπήκε για τα καλά στο ποδόσφαιρο

Το τελευταίο ρατσιστικό επεισόδιο με τον Βινίσιους της Ρεάλ Μαδρίτης στο ματς πρωταθλήματος με τη Βαλένθια στο "Μεστάγια" και η οργισμένη αντίδραση του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, δημιούργησε τριγμούς στα θεμέλια του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Αυτό το φαινόμενο έχει ήδη εμφανιστεί αρκετές φορές και δείχνει ότι ο ρατσισμός είναι πολύ καλά εδραιωμένος μεταξύ συγκεκριμένων οπαδών, ιδιαίτερα των φανατικών της εξέδρας, που έχουν μια πολύ καθορισμένη ιδεολογία στην άκρα δεξιά.
Αλλά η Ισπανία δεν είναι η μόνη που υποφέρει από ρατσισμό στα γήπεδα της. Ο ρατσισμός είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στο ιταλικό ποδόσφαιρο, όπου οι αρχές έχουν επίσης επικριθεί ότι δεν έλαβαν επαρκή μέτρα. Τον Απρίλιο, 171 οπαδοί της Γιουβέντους τιμωρήθηκαν για ρατσιστική επίθεση στον παίκτη της Ίντερ, Ρομέλου Λουκάκου, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Coppa Italia, νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού της, Κιλιάν Εμπαπέ, κακοποιήθηκαν ρατσιστικά στο διαδίκτυο, μετά την ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή, και οι Άγγλοι Μάρκους Ράσφορντ και Μπουκάγιο Σάκα υπέστησαν παρόμοια κακοποίηση μετά τα χαμένα πέναλτι στον τελικό του Euro 2020.
Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα πιο σημαντικά επεισόδια που αφορούν τον ρατσισμό στο ισπανικό ποδόσφαιρο:

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2000
Ο Ντάριο Σίλβα της Μάλαγα γρονθοκόπησε έναν οπαδό του Οβιέδο, μετά από ρατσιστικές προσβολές που δέχτηκε κατά των μαύρων, όταν ο Ουρουγουανός επιθετικός αρνήθηκε να υπογράψει αυτόγραφα.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Κατά τη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα Ισπανίας-Αγγλίας στο στάδιο “Bernabeu” της Μαδρίτης, οι Άγγλοι Κόουλ, Φέρντιναντ, Τζένας, Ντεφόε και Ράιτ-Φίλιπς, άκουγαν ρατσιστικές φωνές από Ισπανούς οπαδούς, που μιμούνταν φωνές πιθήκων. Η FIFA επέβαλε πρόστιμο 100.000 ελβετικών φράγκων στην Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Σαμουέλ Ετό, δέχθηκε κίτρινη κάρτα, όταν έριξε μια μπάλα στους οπαδούς της Χετάφε μετά από θορύβους μαϊμούς από την κερκίδα. Ο Καμερουνέζος θα γιόρταζε μερικά από τα γκολ του εκείνη τη σεζόν κάνοντας χειρονομίες σαν πίθηκος, ως παρωδία στις ρατσιστικές φωνές.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014
Όταν πέταξαν μια μπανάνα στον αμυντικόςτης Μπαρτσελόνα, Ντάνι Άλβες, καθώς ήταν έτοιμος να εκτελέσει ένα κόρνερ στο γήπεδο “Ελ Μαδριγάλ” της Βιγιαρεάλ. Ο Βραζιλιάνος ξεφλούδισε το φρούτο και το δάγκωσε! Ένας 26χρονος συνελήφθη αργότερα και κατηγορήθηκε για «παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών», του επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ και απαγόρευση παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων για δύο χρόνια. Πρόστιμο 12.000 ευρώ επιβλήθηκε και στη Βιγιαρεάλ.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020
Ρατσιστικές φωνές κατά των αδερφών Ουίλιαμς της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ακούστηκαν στο Στάδιο της Εσπανιόλ, που πυροδότησε την πρώτη δίκη ξενοφοβικού μίσους στο ισπανικό ποδόσφαιρο, με μόνο έναν οπαδό να κατηγορείται. Οι εισαγγελείς ζητούν φυλάκιση δύο ετών, χρηματική ποινή και απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για τον κατηγορούμενο στη δίκη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023
Η ισπανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα μίσους, αφού ένα ομοίωμα που φορούσε τη φανέλα Νο. 20 του Βινίσιους Τζούνιορ κρεμάστηκε από μια γέφυρα μπροστά από το προπονητικό γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης, δίπλα σε ένα πανό στα ερυθρόλευκα χρώματα της Ατλέτικο Μαδρίτης που έγραφε «Η Μαδρίτη μισεί τη Ρεάλ».
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023
Η La Liga υπέβαλε νομική καταγγελία μετά την ρατσιστική κακοποίηση του Βινίσιους Τζούνιορ από οπαδούς της Ρεάλ Μαγιόρκα. Σε απάντηση, η Μαγιόρκα απέσυρε την κάρτα μέλους ενός οπαδού για τρία χρόνια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.