Ο Φέλιξ Τσβάιερ, ήταν ο διαιτητής του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη χρήση του VAR και ήταν ίσως η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Στο παιχνίδι ορόσημο για τη χρήση του VAR στην Ελλάδα, ο Τσβάιερ έκανε έλεγχο σε μόλις δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη μάλιστα (στο γκολ του Άκπομ) δεν πήγε καν στην οθόνη για να δει αν ο επιθετικός ήταν σε θέση οφσάιντ καθώς εκεί υπήρχε και η αντικειμενική κρίση των ανθρώπων που βρίσκονταν στο VAR room.
Στην περίπτωση όμως της φάσης που η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι για χέρι του Κάνιας ο διαιτητής πήγε στο μόνιτορ για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τί συνέβη στη φάση βλέποντας όλα τα διαθέσιμα replays. Εκεί λοιπόν χρειαζόταν η προσωπική εκτίμηση της φάσης του άρχοντα της αναμέτρησης ο οποίος έκρινε ότι δεν υπήρξε παράβαση.
Έκρινε δηλαδή πως η πρόσκρουση της μπάλας στο χέρι έγινε από κοντινή απόσταση, η μπάλα δεν είχε πορεία προς την εστία, συνεπώς δε χάθηκε κάποιο πλεονέκτημα, ενώ δεν είναι σαφές αν η μπάλα χτύπησε πρώτα και σε άλλο μέρος του σώματος του Κάνιας. Με αυτά τα κριτήρια και με την αμφιβολία να υφίσταται δεν υπέδειξε την εσχάτη των ποινών.
Κάτι που όμως είχε κάνει σε αντίστοιχη περίπτωση, σε ντέρμπι τεράστιου πάθους ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και τη Σάλκε υποδεικνύοντας πέναλτι για χέρι εντός περιοχής που έγινε και πάλι από κοντινή απόσταση. Η μόνη διαφορά είναι πως η μπάλα φαίνεται να έχει πορεία προς την εστία, άρα χάθηκε το πλεονέκτημα.
Δείτε στο σχετικό βίντεο από το 1.20 ως το 1.27:
Μετά το τέλος του αγώνα ο Λουσιέν Φαβρ είχε δηλώσει πως: “Αυτό ήταν ένα αστείο.Κανείς δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο για το ποδόσφαιρο.Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο για το οποίο κανείς δε γνωρίζει τίποτα. Τί θέλουν να συμβεί; Μήπως πρέπει οι παίκτες να κόψουν τα χέρια τους και να τρέχουν χωρίς αυτά;”
Αξιοσημείωτο είναι πως και ο Χουμπ Στέφενς, ο προπονητής της Σάλκε που ευνοήθηκε από την απόφαση, είπε: “Νομίζω πως είναι αηδιαστικό που δόθηκε ένα τέτοιο πέναλτι. Είπα στον Λουσιέν πως δεν είμαι χαρούμενος γι’ αυτό που συνέβη. Αλλά και εναντίον της ομάδας μου έχουν υποδειχθεί τέτοιες αποφάσεις τις προηγούμενες εβδομάδες.”
Η ουσία είναι πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σε φάσεις δηλαδή που δεν είναι εξόφθαλμες, θα υπάρχει πάντα και η υποκειμενική κρίση του διαιτητή που θα σηκώνει συζητήσεις ακόμα και μετά από χρήση του VAR.