Για την άνοδο του Απόλλωνα Σμύρνης στη Super League αναφέρθηκε ο Σταμάτης Βελλής, ο οποίος αποκάλυψε και στο πως ασχολήθηκε με την ομάδα της Ριζούπολης. Ο πρόεδρος της «ελαφράς ταξιαρχίας» τόνισε πως η ομάδα του ανέβηκε με την αξία της και με καθαρό τρόπο. Ο Βελλής μίλησε στην εφημερίδα «Goal». Αναλυτικά δήλωσε:
Για τη συνάντηση με τον Νίκο Καρούλια: «Eίμαι προπονητής στον Aπόλλωνα. Aν δεν αναλάβει κάποιος να κάνει μια χρηματική ένεση στην ομάδα, δεν υπάρχει μέλλον». Ο Βελλής συγκινήθηκε. Ωστόσο: «δεν περίμενα πως θα εμπλακώ τόσο πολύ. Δεν έκανα καν τέτοιες σκέψεις πως θα έπαιρνε τόσο χρόνο η βοήθεια και η προσωπική μου ενασχόληση με την ομάδα. Στην αρχή ξεκίνησα ως χορηγός και όσο περνούσε ο καιρός η ευθύνη μεγάλωνε αλλά και το μικρόβιο έμπαινε ακόμα πιο βαθιά».
Για την πορεία της ομάδας του: «Είναι αρκετά απογοητευτικό να ξοδεύεις συνέχεια χρήματα χωρίς να περιμένεις να πάρεις έστω και ένα τμήμα από αυτά πίσω. Στις μικρές κατηγορίες δεν έχεις καθόλου έσοδα. Εμείς δεν κερδίζαμε τις κατηγορίες με τους γνωστούς τρόπους αλλά καθαρά και ανεβαίνοντας έντιμα και προσεκτικά το παραπάνω σκαλί. Ετσι ξοδεύτηκαν σημαντικά κεφάλαια μέχρι να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Ευχής έργον είναι να παραμείνει η ομάδα στη Super League γιατί το οικονομικό έλλειμμα θα είναι μικρότερο από F.L. και F.L.2. Με το μπάτζετ που θα έχουμε θα πρέπει να πάρουμε το 100% από τους παίκτες μας. Να πάρουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν συμβιβάζομαι στα ημίμετρα όσον αφορά τη διοίκηση και οργάνωση της ομάδας. Ή θα είμαστε οργανωμένοι ή θα πάμε σπίτια μας. Το μπάτζετ στην ποδοσφαιρική Ελλάδα είναι παρεξηγημένη έννοια. Οι περισσότεροι εννοούν μόνο τους ποδοσφαιριστές και τι στοιχίζουν σε καθαρές απολαβές. Εγώ εννοώ το συνολικό μπάτζετ που αφορά διοικητικό προσωπικό, ρουχισμό, δικηγορικά, πάγια, ασφάλιση, βοηθητικό προσωπικό, έξοδα αγώνων, ιατρικά, έξοδα ταξιδίων, ΙΚΑ, φόρους, κοινώς τα πάντα, τμήμα του οποίου είναι και το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Στη F.L. είναι ελάχιστες οι ομάδες που ανταποκρίνονται. Η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν δεν δικαιολογεί να ονομάζονται ΠΑΕ. Και στη S.L. ακόμα υπάρχουν τέτοιες ομάδες. Εγώ αυτό που θέλω είναι να είμαι 100% συνεπής στις πληρωμές. Δεν θέλω να πηγαίνει 1η του μηνός και να υπάρχει χρέος από τον προηγούμενο μήνα σε παίκτες και προμηθευτές. Δεν θέλω να δημιουργήσω χρέος γιατί μετά σε παίρνει από κάτω. Ομάδες σαν τον ΠΑΟ, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, μέχρι να έρθει ο Σαββίδης, μπορεί να είχαν αγωνιστικές επιτυχίες αλλά κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά υποθήκευαν το οικονομικό τους μέλλον».
Για την κατάσταση στη Football League: «Οι ΠΑΕ στη F.L. στην ουσία δεν είναι ανώνυμες εταιρείες. Αμφιβάλλω αν έχει γίνει έλεγχος παρελθουσών χρήσεων ποτέ από την Εφορία. Στις ΠΑΕ δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος. Αν γίνει, θεωρώ πως θα βρεθούν τέρατα και σημεία, που δεν θα επιτρέπουν τη λειτουργία τους. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα έπρεπε να ζητήσει τον έλεγχο αλλά ουδείς ασχολείται. Ισως λοιπόν θα έπρεπε να ξαναδούμε αν αυτό το σχήμα που έχει το επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο του πάει. Κι αν δεν του πάει, ίσως πρέπει να το αλλάξουμε. Στο εξωτερικό υπάρχουν άλλα διαφορετικά καθεστώτα. Υπάρχουν και σύλλογοι με μέλη και όχι μετόχους. Το υπάρχον θεσμικό καθεστώς (ΠΑΕ) δεν λειτουργεί, ας το κάνουμε πιο ευέλικτο αν μπορούμε. Ο πιο αδικημένος σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο ποδοσφαιριστής. Για τα προβλήματά του δεν συζητά κανείς αλλά γι’ αυτό φταίει πολύ και ο ίδιος που είναι και ο πρωταγωνιστής. Άλλωστε όλα όσα γίνονται για το ποδόσφαιρο γίνονται ώστε τελικά να μπουν 22 ποδοσφαιριστές μέσα σε ένα γήπεδο και να παίξουν για 90 λεπτά μπάλα. Και εδώ σε αυτή τη χώρα μιλάμε για έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή απλήρωτο, ακατοχύρωτο, φοβισμένο, χωρίς σοβαρό συνδικαλιστικό όργανο, που δεν απαιτεί, που δεν κυνηγά τα δικαιώματά του γιατί φοβάται πως, αν κάνει προσφυγή, οι πρόεδροι θα του κολλήσουν την ταμπέλα “ο προσφυγάκιας” και στο τέλος θα μείνει χωρίς δουλειά. Κι από τη μια βλέπεις υψηλά και προκλητικά συμβόλαια και από την άλλη φτώχεια και δυστυχία».
Και συμπλήρωσε: «Το πιο πιθανό τέλος ενός ανθρώπου που δεν επιδιώκει το κέρδος είναι να φύγει διωκόμενος και υβριζόμενος. Εγώ είμαι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Απλά αυτό που θέλω είναι όταν αποχωρήσω από τον Απόλλωνα να έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη διάδοχη κατάσταση. Στόχος μου είναι να μπορέσω να βάλω τον Απόλλωνα σε μια βάση ώστε να μπορέσει να συνεχίσει και χωρίς τον Βελλή. Αυτό θα είναι σαν να έχουμε πάρει το Champions League. Να μείνει κάτι και μετά… Ομως δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα το επιτύχω».
Σχετικά με τον σχεδιασμό της νέας σεζόν τόνισε: «Η πρώτη μου δουλειά με το που ανεβήκαμε ήταν να πάω στη Super League και να κάνω ραντεβού τρεις ώρες για να δω σε τι μπορεί να προσδοκά από οικονομικής απόψεως μια ομάδα σαν τον Απόλλωνα. Ποια θα είναι τα έσοδά μας για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Κατάλαβα ότι θα είμαστε και πάλι ελλειμματικοί και θα χρειαστούμε αύξηση ΜΚ. αλλά αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι πως θα είμαστε “πρωταθλητές” στην οικονομική συνέπεια και στη μη δημιουργία χρεών. Είπα στον κ. Μώραλη ότι έχουν γίνει λάθη και του εξέφρασα τη διαφωνία μου σε πολλά που συμβαίνουν. Μου έκανε θετική εντύπωση. Η Super League έχει μια διοίκηση με επίπεδο. Ο άνθρωπος είναι αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, δεν κρύβεται. Αλλά αυτό ποσώς με ενοχλεί. Είναι συνεννοήσιμος και πιστεύω πως θα έχουμε καλή συνεργασία, όπως και με τα άλλα διοικητικά στελέχη της Λίγκας, της οποίας η στελέχωση μου φάνηκε να είναι σε υψηλό επίπεδο».
Επίσης, ο πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης συμπλήρωσε: «Είναι μειονέκτημα ο πρόεδρος να είναι παράλληλα και οπαδός. Καλό θα ήταν να μην ασχολούμασταν με τη διαιτησία, φυσικά βάζω και τον εαυτό μου μέσα, “ένοχος” είμαι και εγώ, όμως αν σου μπει η υπόνοια πως η διαιτησία που σε παίζει είναι με σκοπό και δόλο, τότε εγώ τουλάχιστον αισθάνομαι προσβεβλημένος. Κοινή είναι η αίσθηση, για να μην πω πεποίθηση, πως κάτι τρέχει, κάτι γίνεται. Δεν έχω όμως αποδείξεις. Αν είχα, θα έβγαινα και θα τα έλεγα. Οι διαιτητές στην Ελλάδα πιέζονται προκειμένου να αναδειχθούν. Καλό θα ήταν η ΕΠΟ να τους αφήσει ήσυχους και ανεπηρέαστους. Ειλικρινά, θεωρώ ότι οι Ελληνες διαιτητές έχουν υψηλό επίπεδο. Εχω δει αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ, παιχνίδια ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, και τα λάθη τους εκεί είναι ακόμα χειρότερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα! Ακόμα και σε Β’ και Γ’ Εθνική είχαμε κάποιες εξαιρετικές διαιτησίες, όταν δεν υπήρχαν πιέσεις. Πρέπει πλέον να κατοχυρωθεί ένα δίκαιο και λογικό νομοθετικό πλαίσιο για όλους που θα τηρείται όμως απαρέγκλιτα, έστω κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά σου. Σήμερα όσοι ευνοούνται προσαρμόζουν τη στάση τους αναλόγως με τα συμφέροντά τους. Να μη γίνεται λάστιχο ο νόμος μεσούσης της περιόδου. Οταν νομοθετείς, θα πρέπει να είσαι ακλόνητος. Μόνο έτσι μπορείς να κερδίσεις την αξιοπιστία. Παράδειγμα: Ο Σπανός και ο Ατρόμητος έχασαν από την ΑΕΚ το Κύπελλο παρά το ότι εισέβαλαν μέσα οι οπαδοί της ΑΕΚ και διέκοψαν τον αγώνα. Δεν επιβλήθηκε καμιά τιμωρία. Τώρα επειδή κάποιοι ήθελαν να πέσει η ΑΕΚ, με την εισβολή με τον Πανθρακικό, ο νόμος αίφνης εφαρμόστηκε… Επίσης, η λίγκα θα έπρεπε να ελέγχει τακτικά και συχνά τα οικονομικά όλων των ΠΑΕ. Εχει κάθε δικαίωμα αφού τους παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια. Ακουσα ότι υπήρχε τέτοια πρόταση που δεν τη δέχτηκαν. Γιατί; Τι έχεις να κρύψεις;».
Σχετικά με τα σενάρια που τον ήθελα να έχει έρθει σε επαφή με τον Ιβάν Σαββίδη δήλωσε: «Ποτέ δεν έκανα καμία επαφή με τον κ. Σαββίδη. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Εγώ θα είμαι με το σωστό, έτσι όπως το κρίνω εγώ. Αν αυτό είναι με τον κ. Μαρινάκη, θα είμαι μαζί του. Αν είναι με τον κ. Σαββίδη, θα είμαι μαζί του. Το σίγουρο είναι πως εμείς θα μιλάμε. Θα τους τα λέμε, και σε όποιον αρέσει. Και θα μιλάμε έχοντας να πούμε κάτι, όταν οι κουβέντες έχουν ένα νόημα να γίνονται, να μας πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά. Όχι στις συζητήσεις που θα αφορούν αν τα φάουλ ή τα οφσάιντ που δόθηκαν την περασμένη αγωνιστική ήταν σωστά ή όχι. Για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση των κατηγοριών ήταν μια βαρβάτη καταστρατήγηση του καταστατικού της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ, μία καθαρή παρανομία! Εμείς το είπαμε ευθύς εξαρχής και μείναμε σταθεροί στις απόψεις μας, παρά το γεγονός πως αναδειχθήκαμε πρωταθλητές και δεν μας επηρέαζε. Αυτό για να μην πει κανείς ότι τα λες επειδή σε συμφέρει. Τα άρθρα των καταστατικών παραβιάστηκαν κατάφωρα. Ζητήσαμε επισήμως και εγγράφως να μας αιτιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Ακόμα περιμένουμε μια απάντηση. Μας γράψανε στα παλιά τους τα παπούτσια, μας αγνοούν… Γιατί απλά ξέρουν ότι έχουμε 100% δίκιο. Η πολιτική επιρροή και παρέμβαση στην παρανομία αυτή ήταν ξεκάθαρες. Ο κύριος Ιωαννίδης συμμετείχε σε όλο αυτό το αλισβερίσι, πιέζοντας αφόρητα τον κύριο Καλογιάννη, ο οποίος συναισθανόταν την παρανομία. Επαναλαμβάνω, ξέρω τι θα γίνεται στη Super League, ξέρω ότι πριν από τις συνεδριάσεις όλα θα είναι έτοιμα και θα έχουν κανονιστεί από πριν, όπως γίνεται και στην πολιτική, αλλά εμείς θα μιλάμε. Θα τα λέμε ευγενικά, όμορφα κι ωραία κι ας τρώμε στο τέλος τη… μούντζα»
Σχετικά με την προσπάθεια της ΑΕΚ για να χρησιμοποιήσει ως έδρα τη Ριζούπολη δήλωσε: «Διαισθάνθηκα τους φίλους του Απόλλωνα γιατί είμαι ένας από αυτούς. Ας μην κρυβόμαστε, είμαστε μια μικρή ομάδα σε κόσμο. Εχουμε μικρή προσέλευση αλλά έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα πως αυτό το γήπεδο είναι εδώ και χρόνια δικό μας. Είναι το γήπεδο του Απόλλωνα και το συγκεκριμένο γήπεδο είναι που έχει κρατήσει αυτόν τον κόσμο συσπειρωμένο. Είναι η ταυτότητά μας στο πέρασμα των χρόνων. Ο καθένας που έρχεται στη Ριζούπολη έρχεται να περάσει δυο ώρες ευχάριστα, να δει την ομάδα του, να δει τον φίλο του που ξέρει σε ποια θέση κάθεται, να πιει τον καφέ του στην καφετέρια. Ο Απόλλων δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μια μεγάλη ομάδα όπως η ΑΕΚ γιατί στην ουσία θα σε καπαρώσει. Λόγω μεγέθους στο τέλος θα σε βγάλει από το σπίτι σου αφού θα συγκατοικείς και θα είναι σαν να είσαι εσύ ο νοικάρης και αυτή ο ιδιοκτήτης. Θυμηθείτε την περίπτωση που ο Ολυμπιακός χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο. Εμεινε στην ιστορία το “έπος της Ριζούπολης” στη νίκη επί του Παναθηναϊκού, η “εξάρα επί της Λεβερκούζεν’. Εμεις θέλουμε το όνομα της Ριζούπολης να συνδέεται μόνο με τον Απόλλωνα και την ιστορία του».
Τέλος, ο Βελλής αναφέρθηκε και στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων και την ΕΠΟ: «Συντάσσομαι πλήρως με τον κ. Πανόπουλο για όσα βγήκε και είπε. Μπορεί να διαφωνώ με το ύφος των ανακοινώσεών του αλλά με την ουσία συμφωνώ. Η αλήθεια είναι πως η ΕΠΟ πήρε τον κανονισμό αδειοδοτήσεων της UEFA και απλά τον μετέφρασε! Δεν νομίζω να υπάρχουν πάνω από 2-3 ομάδες στην Ελλάδα που να μπορούν πραγματικά να ικανοποιήσουν όλα ανεξαιρέτως αυτά τα άρθρα που γράφτηκαν με γνώμονα μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Θα ήταν πολύ καλύτερα να προσαρμοζόταν αυτός ο κώδικας στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά μετά να εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα, ασχέτως της ιστορίας και του ονόματος κάθε ομάδας. Φυσικά οι ομάδες που θα παίξουν Ευρώπη θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις της UEFA, εγώ αναφέρομαι αμιγώς στο κομμάτι που αφορά αδειοδότηση για το ελληνικό πρωτάθλημα».