«Κάναμε τα πράγματα δύσκολα για εμάς σήμερα, αφού είχαμε πολλές ευκαιρίες να πετύχουμε πολλά γκολ ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Η σημερινή εμφάνιση ήταν εντελώς διαφορετική σε σχέση με την εμφάνιση της περασμένης Τετάρτης. Καταλαβαίνω το γιατί, καταλαβαίνω ότι επηρέασε όλη η κατάσταση που έχει να κάνει με εμένα και υπό αυτές τις εξελίξεις είναι φυσιολογικό οι ποδοσφαιριστές να μην μπορούν να είναι όσο συγκεντρωμένοι χρειάζεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι οι 3 βαθμοί. Η ομάδα έχει κάνει το 3 στα 3 στους τελευταίους αγώνες και αυτό είναι κάτι που μπορεί να της δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ήμασταν καλύτεροι από τον αντίπαλο σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και δικαιούμασταν να πετύχουμε περισσότερα γκολ».
Τα παραπάνω δήλωσε ο Κρις Κόουλμαν στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως προπονητής της ΑΕΛ, λίγο μετά από το τέλος του νικηφόρου αγώνα με τον Διαγόρα και ακολούθως απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ:
-Ποιοι ήταν τελικά οι λόγοι της αποχώρησης σας από την ομάδα; Το οικονομικό, η μείωση του μπάτζετ;
«Το είπα και θα το ξαναπώ. Δεν έχει να κάνει με το οικονομικό και με τις δικές μου προσωπικές απολαβές. Δεν ήρθα στην ΑΕΛ γι’ αυτό. Ήρθα για να ζήσω μια νέα εμπειρία. Όπως γνωρίζετε, πριν αναλάβω την ομάδα είχα παραμείνει ένα χρόνο εκτός προπονητικής δράσης και σε αυτό το διάστημα είχα την ευκαιρία να αναζητήσω κάποια νέα πράγματα γύρω από την προπονητική μου φιλοσοφία και να αναθεωρήσω κάποιες από τις αρχές μου. Θεωρώ ότι κάθε προπονητής θα πρέπει να παραμένει πιστός στις αρχές του και τα πιστεύω του. Και εγώ από τη στιγμή που δεν μπορώ να το κάνω, παίρνω τη συγκεκριμένη απόφαση. Το μπάτζετ της ομάδας διαφοροποιήθηκε στη διάρκεια της σεζόν. Το καλοκαίρι ξεκινήσαμε να χτίζουμε την ομάδα χωρίς να γνωρίζουμε την κατηγορία στην οποία θα αγωνιστούμε. Έπρεπε να κινηθούμε σε τέτοια πλαίσια ώστε να βρισκόμαστε κάπου στο μέσο. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε ένα μπάτζετ πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της Football League και μικρό για τα δεδομένα της Super League. Έφυγαν κάποιοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Ταλ, ο Μπόα Μόρτε, ο Σεσίνια και ο Μιχαηλίδης, σημαντικοί και είναι πάντα δύσκολο όταν χάνεις τέτοιους παίκτες. Πριν φύγουμε για τις γιορτές των Χριστουγέννων είχα πει στον πρόεδρο ότι ο καλύτερος δρόμος για εκείνον και την ομάδα ήταν οι ποδοσφαιριστές που δεν είναι χαρούμενοι με την παραμονή τους στην ομάδα, να φύγουν. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στην ΑΕΛ να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα και να συμπληρώσει το ρόστερ με Έλληνες ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν την πραγματικότητα και που θα είναι αρκετά καλοί για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κατηγορίας».
-Μιλήσατε για Έλληνες παίκτες, όμως εμείς είδαμε μέχρι στιγμής την άφιξη δύο ξένων όπως ο Πότσι και ο Πίνα.
«Τους καινούριους ποδοσφαιριστές δεν τους επέλεξα εγώ. Δεν μπήκα, δηλαδή, σε διαδικασία αξιολόγησης όπως έκανα το καλοκαίρι. Κάποιους από αυτούς, βέβαια, τους γνωρίζω. Αλλά είναι αλήθεια ότι στον πρόεδρο είπα πως ο δρόμος που εξήγησα λίγο νωρίτερα είναι ο πιο ασφαλής για την ομάδα».
-Είπατε νωρίτερα ότι δεν μπορούσατε να μείνετε πιστός στις αρχές σας γι’ αυτό και αποφασίσατε να αποχωρήσετε. Μπορείτε να μας εξηγήσετε αναλυτικότερα;
«Όταν ανέλαβα την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι δεν γνώριζα ότι η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη. Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Δεν μπορείς να γίνεις μια καλή ομάδα αν σε κάθε μεταγραφική περίοδο έχεις 5-6 προσθαφαιρέσεις. Δεν είναι μακροπρόθεσμο πλάνο αυτό. Είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση. Στην πρώτη μου συνέντευξη Τύπου είχα πει ότι στόχος είναι να βοηθήσουμε την ομάδα να ανακτήσει την ταυτότητά της. Κι αυτό γίνεται μόνο αν επενδύσεις ξεκινώντας από χαμηλά, από τα τμήματα των ακαδημιών και φτάνοντας στην πρώτη ομάδα. Είναι ο μόνος τρόπος και είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω. Όμως, γνωρίζω ότι με τα οικονομικά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει. Επιπλέον, χρειάζονται 4,5 ή 6 χρόνια για να φανούν αποτελέσματα, για να μπορέσουν κάποιοι ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες να στελεχώσουν την επαγγελματική ομάδα. Αυτή όμως είναι η καλύτερη λύση. Από όσο γνωρίζω στα τμήματα υποδομής της ΑΕΛ υπάρχουν περίπου 250 παιδιά. Για μένα αυτός ο αριθμός είναι τίποτα. Αν τα πράγματα λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε η ομάδα θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 1000 παιδιά. Είναι κάτι που χρειάζεται χρήματα και σκληρή δουλειά. Όμως αυτή τη στιγμή δεν ήταν δυνατό να γίνει. Βασικός στόχος είναι η επιστροφή της ομάδας στην Super League. Παράλληλα ωστόσο θα ήθελα να ξεκινήσω το χτίσιμο της ομάδας από χαμηλά. Χρειάζεται να γίνουν πολλά. Το πιο σημαντικό είναι η ομάδα να ανεβεί στη μεγάλη κατηγορία».
-Για τις μέχρι στιγμής αποχωρήσεις.
«Είναι ποδοσφαιριστές που ήθελαν να φύγουν γιατί δεν ήταν ευχαριστημένοι με αυτό που ζούσαν εδώ. Από τη στιγμή που δεν ήταν ευχαριστημένοι δεν θα απέδιδαν αυτό που μπορούν και αυτό που χρειάζεται η ομάδα από εκείνους, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η ομάδα ξόδεψε αρκετά για να τους φέρει εδώ. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη λύση. Δεν είμαι υπέρ της λογικής να υπάρχουν στην ομάδα παίκτες που δεν είναι ευχαριστημένοι. Η ομάδα πρέπει πρώτον, να ανέβει στην Super League και δεύτερον, να παραμείνει. Η επένδυση στις ακαδημίες είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Η ομάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να έχει στο ρόστερ της παίκτες τα συμβόλαια των οποίων να μπορεί να αντέξει».
-Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος είπε ότι κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να σας μεταπείσει. Εσείς γιατί παραμείνατε τόσο αμετακίνητος;
«Τους πρώτους τρεις μήνες μαζί με τους συνεργάτες μου, τον Γιώργο Πήδουλα και τον Τίμο Καβακά, δημιουργήσαμε την δομή της ομάδας και λειτουργούσαμε με τον τρόπο που ήθελα. Δηλαδή με πειθαρχία, με διπλές προπονήσεις και με βαρύτητα στη διατροφή. Μετά το πρώτο τρίμηνο ήταν φανερό ότι υπήρχε ένα οικονομικό πρόβλημα, το οποίο με έκανε να νιώθω άβολα, γιατί δεν μπορούσα να δουλέψω με τον τρόπο που θέλω. Είναι δύσκολο να κρατήσεις ποδοσφαιριστές και να τους επιβάλλεις πράγματα όταν γνωρίζεις ότι σε κάποιους οφείλονται χρήματα. Γνωρίζω ότι ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, όπως επίσης και άλλες ομάδες έχουν οικονομικά προβλήματα και είναι δικό τους θέμα. Εγώ κοιτάω τα δικά μας. Για τρεις μήνες τα πράγματα λειτούργησαν πολύ καλά. Τους τελευταίους τρεις μήνες έγιναν δύσκολα. Μετά την φυγή του Καβακά, ανέλαβε ο Νίκος Κωτσοβός και προστέθηκε στο τιμ ο Νίκος Γκούλιος. Όλοι οι συνεργάτες μου προσπάθησαν να κάνουν τις συνθήκες όσο το δυνατόν καλύτερες για μένα. Πριν από 4-5 χρόνια ίσως πάνω στους τρεις μήνες να έλεγα ότι φεύγω και ότι δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο. Επειδή όμως είμαι μεγαλύτερος και ωριμότερος, έκανα υπομονή και νομίζω ότι το είδατε όλοι. Καταλαβαίνω το πάθος του κόσμου για την ομάδα. Είναι απίστευτο. Καταλαβαίνω τη σύνδεση όλης της πόλης με την ομάδα. Ξέρω ότι κάθε φίλαθλος έχει την ομάδα στο αίμα του. Όμως είμαι επαγγελματίας και αποφάσισα να κάνω αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό, αυτό που μου λέει η καρδιά μου και αυτό που μου λέει το συναίσθημα που έχω μέσα μου. Και αυτό που έχω μέσα μου μου λέει ότι θα ήταν επικίνδυνο να μείνω γιατί θα ήταν επικίνδυνο για την ομάδα. Δεν θα ήθελα από εδώ και στο εξής να είμαι άλλος ένας προπονητής από αυτό που έχουν γνωρίσει οι παίκτες».
-Θεωρείτε ότι μετά την αποχώρησή σας η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι το έργο σας να το συνεχίσουν οι συνεργάτες σας;
«100%. Θα ήταν δύσκολο με άλλο προπονητή. Γνωρίζω πως είναι σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο προπονητής που έρχεται στα μέσα μιας χρονιάς είναι συνήθως λιγάκι μόνος και απομονωμένος. Πιστεύω ότι ένας έξυπνος προπονητής δεν θα αλλάξει πολλά σε αυτή την ομάδα. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται βιασύνη. Ο Νίκος έχει την εμπειρία, γνωρίζει την ομάδα γιατί ήταν εδώ και πριν από χρόνια, ξέρει την κατηγορία, ξέρει τους παίκτες και την δομή της ομάδας. Είναι πιο εύκολο. Θεωρώ για 2-3 εβδομάδες καλό είναι η ομάδα να προχωρήσει ως έχει και αν όλα κυλήσουν καλά δεν υπάρχει λόγος για αλλαγές».
-Αληθεύει ότι είχατε πρόταση από άλλη ομάδα της Super League;
«Δεν θα έλεγα πρόταση, αλλά απόπειρα για συζήτηση την οποία και απέρριψα».
-Δηλαδή δεν σκέφτεστε να εργαστείτε ξανά στην Ελλάδα;
«Ο λόγος που επέστρεψα μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων ήταν για να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο και να συζητήσουμε αναλυτικά. Θεωρώ ότι δεν θα ήταν καλό για μένα να συνεχίσω στην ομάδα. Μου ζήτησε να παραμείνω τουλάχιστον για τους δυο πρώτους αγώνες της χρονιάς και το δέχτηκα γιατί θεωρώ ότι ήταν και το πιο σωστό. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε 6, σε 12 ή σε 18 μήνες. Για μένα το ζήτημα δεν είναι αν κάποια στιγμή θα εργαστώ ξανά στην Ελλάδα, αλλά αν κάποια στιγμή επιστρέψω στην ΑΕΛ. Αν υπάρχουν οι συνθήκες για να γίνει η ΑΕΛ ξανά μεγάλο κλαμπ, τότε όλα μπορούν να γίνουν. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σου φέρει το αύριο στο ποδόσφαιρο».
-Αληθεύει ότι χθες σας επισκέφθηκε αντιπροσωπεία ατόμων που φέρεται να εκπροσωπεί έναν υποψήφιο αγοραστή της ΠΑΕ και σας ζήτησε να παραμείνετε;
«Είναι αλήθεια. Είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο χθες στο ξενοδοχείο και κατόπιν είχα μια πρόσκληση από ένα τραπέζι για να καθίσω μαζί τους. Εκεί μου μετέφεραν τη σοβαρή σκέψη τους να αναλάβουν την ομάδα. Δεν είπα πολλά, όμως η εμπειρία μου στο χώρο του ποδοσφαίρου μου λέει το εξής. Όταν δεν υπάρχουν υπογραφές, επίσημα χαρτιά και οριστικές καταστάσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε με τα εάν, τα εφόσον και τα ίσως. Αν γίνει κάτι στο μέλλον δεν μπορώ να το ξέρω».
-Μπορείτε να μας δώσετε την ακριβή εικόνα σε σχέση με τις οικονομικές οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές;
«Είναι ερώτηση που μπορεί να απαντήσει ο πρόεδρος. Δεν είμαι υπεύθυνος για τα οικονομικά της ομάδας ούτε έχω απόλυτη γνώση. Θέλω να είμαι ειλικρινής και δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα σε κανέναν. Ο πρόεδρος προσπαθεί πολύ στο οικονομικό κομμάτι και προσπαθεί για το καλύτερο της ομάδας. Ξέρω, ωστόσο, ότι όταν δεν έχεις δεν μπορείς να δώσεις. Δεν είμαι εδώ για να δημιουργήσω πρόβλημα ή εντυπώσεις».