Το 1930 διεξήχθη το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη. Άλλες τέσσερις χώρες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν το πρώτο Μουντιάλ, ωστόσο ανατέθηκε στη χώρα της λατινικής Αμερικής για τρεις λόγους. Ο ένας γιατί η Εθνική ομάδα της Ουρουγουάης είχε κατακτήσει τα δύο προηγούμενα τουρνουά ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο δεύτερος γιατί αναλάμβανε όλα τα έξοδα για τους συμμετέχοντες και ο τρίτος επειδή το 1930 θα συμπλήρωνε 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της.
Η ανταπόκριση δεν ήταν μεγάλη στο αρχικό κάλεσμα της FIFA και χρειάστηκαν να ασκηθούν κάποιες πιέσεις από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία και μεμονωμένους… παράγοντες. Τελικά, δήλωσαν συμμετοχή 14 ομάδες, αλλά στη χώρα πάτησαν το πόδι τους οι 13.
Ενας βασιλιάς… εκβιαστής και φίλος!
Από την Ευρώπη άπασες οι χώρες αρνήθηκαν να ταξιδέψουν, παρά το γεγονός ότι όλα τα έξοδα ήταν καλυμμένα. Κι όμως, τέσσερις εξ αυτών… λύγισαν και δέχθηκαν. Αρχικά η Ρουμανία, η οποία έπεισε και τη Γιουγκοσλαβία. Ο βασιλιάς της Ρουμανίας, Κάρολος ο Β’, πήρε προσωπικά το θέμα και ξεκίνησε τις διαδικασίας ένα μήνα πριν την έναρξη του τουρνουά, όταν και ανέλαβε το θρόνο.
Αρχικά έδωσε αμνηστία σε όλους τους συμπατριώτες του ποδοσφαιριστές που για τον ένα ή τον άλλο λόγο είχαν αποβληθεί από το ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια, υποχρέωσε όλες τις μεγάλες εταιρίες της χώρας συμπεριλαμβανομένης και μιας μεγάλης αγγλικής πετρελαϊκής να δώσουν άδεια μετ’ αποδοχών σε όλους τους εργαζόμενούς του που θα συμπεριλαμβάνονταν στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, διαφορετικά θα τους επέβαλε κυρώσεις. Α, ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι την επιλογή των παικτών την έκανε ο ίδιος ο βασιλιάς.
Υπό την απειλή ότι όλες οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής θα αποσύρονταν από τη FIFA, Γαλλία και Βέλγιο αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή. Η δεύτερη μάλιστα, ταξίδεψε χωρίς τον καλύτερό της παίκτη ονόματι Ραϊμόν Μπρεν, ο οποίος είχε σημειώσει 141 γκολ σε 142 συμμετοχές με τη φανέλα της Μπέερσοτ. Ο λόγος; Οτι άνοιξε μια καφετέρια και παρέβη το νόμο που δεν επέτρεπε σε μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας να είναι ιδιοκτήτες επιχείρησης.
Ενα καράβι, μια θύελλα, μια απούσα
Οι πρώτοι που επιβιβάστηκαν στον ατμόπλοιο “Conte Verde” που είχε ναυλωθεί για να μεταφέρει τις εθνικές ομάδες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν η Ρουμανία και μετά η Γιουγκοσλαβία. Αναχώρηση από Γένοβα. Επόμενος σταθμός η γαλλική Ριβιέρα για να παραλάβει τη Γαλλία, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ριμέ και τρεις μη αμερικανούς διαιτητές. Τελευταία στάση η Βαρκελώνη, όπου βρίσκονταν η αποστολή του Βελγίου. Στο ίδιο σημείο συνάντησης θα έπρεπε να βρίσκεται και η Αίγυπτος, αλλά το πλοίο που τους μετέφερε από τον Αφρική, στην πόλη της Ισπανίας έπεσε σε θύελλα και δεν πρόλαβε να φθάσει εγκαίρως στον προορισμό του. Εξ ου και ο μονός αριθμός των συμμετεχόντων.
Τέσσερις όμιλοι
Οι 13 ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους (1ος ομιλος: Αργεντινή, Χιλή, Γαλλία, Μεξικό. 2ος Ομιλος: Γιουγκοσλαβία, Βραζιλία, Βολιβία. 3ος Ομιλος: Ουρουγουάη, Ρουμανία, Περού. 4ος Ομιλος: ΗΠΑ, Παραγουάη, Βέλγιο) με τον πρώτο να περνά στην ημιτελική φάση (Αργεντινή-ΗΠΑ 6-1 και Ουρουγουάη – Γιουγκοσλαβία 6-1) και τους νικητές των δύο παιχνιδιών να διεκδικούν στη συνέχεια το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη.
Τα γήπεδα
Οι αγώνες του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου φιλοξενήθηκαν σε τρία γήπεδα. Όλα στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης. Συγκεκριμένα τα γήπεδα ήταν το Estadio Centenario (Στάδιο της Εκατονταετηρίδας), το οποίο χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και τα Estadio Pocitos (έδρα της Πενιαρόλ), Estadio Parque Central (έδρα της Νασιονάλ).
Οι δύο ιστορικοί πρώτοι αγώνες που ξεκίνησαν την ίδια ώρα, ήταν μεταξύ Γαλλίας, Μεξικού και ΗΠΑ, Βελγίου. Οι “τρικολόρ” επικράτησαν 4-1 με τον Λοράν να πετυχαίνει το πρώτο γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ στο άλλο ματς οι ΗΠΑ πανηγύρισαν τη νίκη με 3-0.
Ο τελικός με δυο μπάλες και το χλωροφόρμιο!
Στους δυο ημιτελικούς αναμετρήθηκαν η Ουρουγουάη με τη Γιουγκοσλαβία, με τους οικοδεσπότες να περνούν στον τελικό με το εμφατικό 6-1. Ιδιο σκορ και στο άλλο παιχνίδι ανάμεσα στην Αργεντινή και τις Η.Π.Α, όπου συνέβη το εξής ευστράπελο. Λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Αμερικανός Αντριου Ολντ τραυματίστηκε. Ο Τζοκ Κολ, μέλος του επιτελείου, έτρεξε γρήγορα για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον παίκτη, αλλά πάνω στη βιασύνη του έριξε κάτω ένα μπουκάλι χλωροφόρμιο με αποτέλεσμα να τον πιάσει δύσπνοια και να λιποθυμήσει. Το φορείο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά αντί να μεταφέρει τον ποδοσφαιριστή, μετέφερε τον γιατρό!
Στον πρώτο τελικό της ιστορίας αναμετρήθηκε η Ουρουγουάη με την Αργεντινή στο Estadio Centenario. Νικήτρια ήταν η Ουρουγουάη με 4-2 (12′ Ντοράδο, 57′ Σέα, 68′ Ιριάρτε, 89′ Κάστρο – 20′ Πεουσέγιε, 37′ Στάμπιλε), ενώ πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Γκιγιέρμο Στάμπιλε της Αργεντινής με 8 γκολ.
Το αξιοσημείωτο σε αυτό το ματς είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν δυο μπάλες. Στο πρώτο μέρος, η μπάλα που είχαν φέρει οι Αργεντίνοι (προηγήθηκαν με 2-1) και στο δεύτερο αυτή που είχαν φέρει οι οικοδεσπότες…