Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει το παρών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Ιράν πήρε κάτι σε κάθε συμμετοχή του στον θεσμό και με όπλο της τη γραμμή κρούσης αναζητά το θαύμα...

Την 5η παρουσία του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ετοιμάζεται να κάνει το Ιράν. Στις προηγούμενες τέσσερις περιπτώσεις κατάφερε να πάρει τουλάχιστον ένα βαθμό, ενώ έχει κατακτήσει μία νίκη στη διαδρομή του στον θεσμό.

Η παρουσία του Κάρλος Κεϊρός στον πάγκο συνοδεύτηκε με νίκες και προκρίσεις στους Ιρανούς. Από τον Απρίλιο του 2011 όταν και υπέγραψε με την ομοσπονδία της χώρας, ο Κεϊρός έχει απολογισμό 53 νίκες 23 ισοπαλίες και 10 ήττες στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας. Οδήγησε την ομάδα του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και τώρα στα γήπεδα της Ρωσίας.

Οι Ιρανοί έχουν σημειώσει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και η ολοένα αυξανόμενη παρουσία παικτών τους σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανεβάζει το επίπεδο των παικτών, κατά συνέπεια και συνολικά της ομάδας. Ποδοσφαιριστές όπως οι γνωστοί μας Ανσαριφάρντ, Μασούν και Χατζησαφί. Ο Ράχανμπακς της Αλκμααρ και ο Ρεζά Γκουχανεγιάντ που παίζουν στην Ολλανδία, αλλά και ο Αζμούν της Ρουμπίν Καζάν, θα αποδείξουν (σε όσους δε τους… σνομπάρουν για κάποια καλοκαιρινή βόλτα) του λόγου το αληθές.

Προφανώς και σε ένα όμιλο με αντιπάλους Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο, τα περιθώρια πρόκρισης δεν είναι πολλά. Το γεγονός όμως ότι σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις οι Ιρανοί το πάλεψαν με όποια όπλα είχαν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τουλάχιστον μεσοεπιθετικά μοιάζουν ανώτεροι φέτος, δημιουργεί ενδιαφέρουσα συνθήκη για να δούμε τι θα παρουσιάσουν.

Και αφού κάναμε την αναφορά στα πεπραγμένα του Ιράν στον θεσμό…

Το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας πήρε έναν βαθμό από την ισοπαλία με αντίπαλο τη Νιγηρία. Πέτυχε ένα γκολ (στην ήττα από τη Βοσνία με 3-1) και τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου στον οποίο βρισκόταν και η Αργεντινή

Το 2006 στη Γερμανία, πέτυχε ένα γκολ περισσότερο, συνολικά δύο δηλαδή, όμως είχε την ίδια βαθμολογική συγκομιδή από την ισοπαλία με την Ανγκόλα την τελευταία αγωνιστική. Τις πρώτες θέσεις στον όμιλο πήραν Πορτογαλία και Μεξικό.

Το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας πέτυχε τη μοναδική μέχρι τώρα νίκη της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Νίκησε με 2-1 στο Λιόν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με πρωταγωνιστή τον Μαχνταβίκια που μετά από εκείνη τη διοργάνωση κέρδισε ποδοσφαιρικές σεζόν στα γήπεδα της Γερμανίας όπου αγωνίστηκε με Μπόχουμ, Αμβούργο και Άϊντραχτ.

Το 1978, στην πρώτη τότε παρουσία τους στο Μουντιάλ, οι Ιρανοί είχαν πάρει έναν βαθμό, σε ισοπαλία με τη Σκωτία, τερματίζοντας πάντως στην 4η θέση του ομίλου πίσω από τους Σκωτσέζους αλλά και Περουβιανούς και Ολλανδούς που πήραν τότε το εισιτήριο της πρόκρισης για την επόμενη φάση.