Μουντιάλ: Μέχρι και ο ”Τιτί” ντράπηκε

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (Έιρε) στερήθηκε το εισιτήριο για τα τελικά του μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010 εξαιτίας του Σουηδού διαιτητή Μάρτιν Χάνσον.

To Έιρε αγωνίστηκε στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2002 καθώς κατόρθωσε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ιράν σε αγώνες μπαράζ. Η ομάδα του Μικ ΜακΚάρθι
ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις στον όμιλο των προκριματικών και στα πλέι οφ πέρασε με συνολικό σκορ (2-1). Στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 δεν κατάφερε να πάρει μέρος, όμως 8 χρόνια αργότερα έφτασε μια ανάσα από την πρόκρισή του στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική.

Η χώρα άλλαξε προπονητή και στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο του Έιρε ο Ιταλός Τζοβάνι Τραπατόνι εξασφάλισε όπως και ο ΜακΚάρθι αήττητος την δεύτερη θέση στον όμιλο των προκριματικών πίσω από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία. Οι Ιρλανδοί με 4 νίκες και 6 ισοπαλίες περίμεναν αντίπαλο. Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρωσία και Γαλλία οι υποψήφιες χώρες με τους ”τρικολόρ” τελικά να εμφανίζονται στο δρόμο τους. Στην προηγούμενη διοργάνωση, το EURO 2008, η Γαλλία είχε πάρει μόλις ένα πόντο από τρεις αγώνες στον όμιλο, και στα προκριματικά για την Νότιο Αφρική τερμάτισε στην δεύτερη θέση πίσω από τη Σερβία.

14 Νοεμβρίου 2009, το Croke Park στο Δουβλίνο με 80 χιλιάδες θεατές βράζει. Ένα τυχερό γκολ του Νικολά Ανελκά χαρίζει το διπλό στη Γαλλία που χρίζεται αμέσως το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Τέσσερις μέρες αργότερα, 18 Νοεμβρίου 2009 στο Σταντ Ντε Φρανς του Παρισιού, μπροστά σε 81 χιλιάδες κόσμο το Έιρε είχε τον απόλυτο έλεγχο, η Γαλλία εκτός τόπου και χρόνου είδε τον Ρόμπι Κιν να σκοράρει το 41ο του γκολ του και να ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο αγώνας οδηγήθηκε στη παράταση και η Γαλλία ακόμα να συνέλθει. Όλα έδειχναν πέναλτι όμως συνέβη το απροσδόκητο.

Οι γηπεδούχοι κέρδισαν φάουλ και ο Φλοράν Μαλουντά γέμισε την περιοχή του Εϊρε στο 103′, η μπάλα έφτασε στον Τιερί Ανρί που με το χέρι την έστρωσε στον Ουίλιαμ Γκαλάς με τον κεντρικό αμυντικό να στέλνει την μπάλα του Σέι Γκίβεν και τη Γαλλία στη Νότιο Αφρική. Οι μισοί Ιρλανδοί έτρεξαν στον διαιτητή και οι άλλοι μισοί στον επόπτη. Το χέρι ήταν πεντακάθαρο που μέχρι και ο Ανρί φάνηκε να ντράπηκε”, είπε ο τερματοφύλακας του Εϊρε Σέι Γκίβεν. Ακόμα και στην εκτέλεση ο Σκιλασί βρίσκεται σε αντικανονική θέση επηρεάζοντας τη φάση. Μια φάση, ένα διπλό, ”χοντρό” λάθος,που στέρησε το εισιτήριο του αξιόμαχου και φιλότιμου Έιρε σε ένα μουντιάλ μετά από 8 χρόνια.

Τέσσερις μέρες μετά το παιχνίδι ο Άνρί παραδέχθηκε το λάθος του και δήλωσε πως θα έπρεπε να γίνει επανάληψη του αγώνα, αλλά δεν είναι στο ”χέρι του”. Ένιωσε μετανιωμένος, αισθάνθηκε άσχημα για τον τρόπο που κέρδισαν και λυπάται για το Έιρε που σίγουρα άξιζε να πάει στο μουντιάλ.
”Ναι έκανα χέρι, αλλά δεν είμαι κλέφτης και ποτέ δε ήμουν. Ήταν μια ενστικτώδης αντίδραση με την μπάλα να έρχεται με φόρα σε μια γεμάτη περιοχή”. δήλωσε ο Τιτί

Επανάληψη του αγώνα φυσικά δεν είχαμε ποτέ, η Γαλλία πήγε στο μουντιάλ και σε όμιλο με Ουρουγουάη, Μεξικό και Νότιο Αφρική τερμάτισε τελευταία συγκεντρώνοντας μόλις ένα βαθμό από την λευκή ισοπαλία με την πρωτοπόρο του γκρουπ Ουρουγουάη. Συνεπής  στα ραντεβού της με τα παγκόσμια κύπελλα, συμμετείχε σε Βραζιλία (2014) και Ρωσία το 2018 που το κατέκτησε.Το Έιρε δεν κατάφερε να προκριθεί στα επόμενα παγκόσμια κύπελλα περιμένοντας το Κατάρ του 2022…

Ο Μάρτιν Χάνσον κάθισε μετά τον αγώνα στα αποδυτήρια και έκλαιγε μαζί τους συμπατριώτες βοηθούς του Φρέντρικ Νίλσον και Στέφαν Βίτμπεργκ. ”Θα υποστώ τη ταλαιπωρία, η ζωή συνεχίζεται” δήλωσε o Σουηδός ρέφερι ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧIZETAI ΜΕ VAR… 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.